YSK kararı kesindir itiraz süresi geçti

Güncelleme Tarihi:

YSK kararı kesindir itiraz süresi geçti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2003 02:01

ESKİ YSK Başkanvekili Sabri Coşkun, ‘‘YSK seçimi iptal etmez. Çünkü YSK kararları kesindir. İtiraz süreleri de geçmiştir’’ dedi. Son sözün YSK'nın olduğunu belirten Coşkun'un değerlendirmeleri şöyle:

YSK HERŞEYE YETKİLİ

Eski başkanlarımızdan Nihat Yavuz'un bir sözü var. Sayın Yavuz ‘YSK, bir tek kadını erkek, erkeği kadın yapamaz, başka herşeyi yapar’ derdi. YSK'nın kararları kesindir. Bu kararın temyizi, düzeltmesi, yagılamanın yenilenmesi yoktur. Hiçbir kanun yoluna başvurulamaz.

SEÇİMİ İPTAL ETMEZ

YSK seçimi iptal edemez diye birşey yoktur. Ama YSK, yerleşik kararları ışığında seçimi iptal etmez. Karar kesinldir, itiraz süresi geçmiştir. Erken seçim kararını YSK değil, Meclis verir.

TAM KANUNSUZLUK HALİ

Bir ‘tam kanunsuzluk’ hali vardır. Bu konu tamamen kişilerin seçilme yeterliliğine ilişkindir. Bir adaya karşı süresinde yapılan itirazlarda, itiraz yerinde görülürse, tutunağı iptal edilir. Arkasından gelen ikinci sıradaki seçilmiş adaya tutanak verilir. Milletvekilliği iptal edilenin yerine 2. sıradaki adaya mazbata verilir.

SÜRE GEÇERSE İPTAL

Ancak, ‘tam kanunsuzluk’ halinde, süresi geçen şikayet veya ihbar üzerine aynı yol izlenmez. Birinci adayın tutanağı iptal edilip, ikincisine verilmez. Boşluk seçimle doldurulur.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!