Yossi Gal: 'Filo olayı farklı sonuçlanabilirdi'

Güncelleme Tarihi:

Yossi Gal: Filo olayı farklı sonuçlanabilirdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2010 09:55

İsrail Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Yossi Gal, dün, Mavi Marmara olayını soruşturmak için kurulan Turkel Komisyonu önünde ifade verdi.

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

DÜNYA BASININDA BUGÜN ÖNE ÇIKAN MANŞETLER

Haberin Devamı

 

Kanlı baskınla ilgili olarak “Bakanlık meseleyi mümkün olduğunca sorunsuz halletmek için elinden geleni yaptı” diyen Gal, İsrail’in Ankara, Washington ve diğer ülkelerdeki misyonları vasıtasıyla filonun yola çıkışını engellemeye çalıştıklarını belirtti.

 

Gal, “Gemide şiddet olaylarının planlandığını öğrendikten sonra Türkiye’yle daha derin görüşmeler de yaptık” dedi. Yaşananlardan üzgün olduğunu söyleyen Gal, “Eğer filoyu organize edenler bizi dinlemiş olsaydı, durum çok farklı sonuçlanabilirdi” dedi.

 

Gal ayrıca, yardım filosu olayının Ankara ile Tel Aviv arasındaki ilişkiler üzerinde önemli sonuçları olduğunu kaydederek, Bakanlığın şimdi ilişkileri yeniden normal zeminine oturtmaya odaklandığını belirtti.

Haberin Devamı

 

Dışişleri Müsteşarı, "İlişkilerin normal zeminine oturması İsrail'in çıkarınadır. Filo olayından önce Ankara'yı ziyaret ederek meslektaşlarımla Türklerle ilişkilerin daha da iyileştirilmesi için bir yol haritası hazırlamıştık, ama ne yazık ki yürürlüğe giremedi" ifadelerini kullandı.

 

Bu arada Türkiye’nin Turkel Komisyonu’ndan gelen Mavi Marmara’nın kaptanını dinleme talebini reddettiği bildirildi. İsrail’in Kanal 2 televizyonu Türk yetkililerin Kaptan Mahmut Tural’ın ifade vermesi isteğinin reddedildiğini İsrail makamlarına ilettiğini duyurdu.

 

AFP haber ajansı ise baskınla ilgili raporun BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a ulaştığını bildirdi. Bir BM sözcüsü Ban’ın soruşturmanın “olumlu ve dostane bir tavırla” sürdürülmesinden memnun olduğunu aktardı.

 

Hürriyet'i Facebook'ta takip etmek istiyorsanız:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet


Hürriyet'i Twitter'da takip etmek istiyorsanız:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!