Yolsuzlukla mücadelenin yolu saydamlık

Güncelleme Tarihi:

Yolsuzlukla mücadelenin yolu saydamlık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2000 00:00

Yargıtay Başkanı Sami Selçuk, 'Türkiye'nin yıllardan beri yolsuzlukla boğuştuğunu' belirterek, 'yolsuzluk çağı' yaşandığını savundu.

Vatandaşın Vergisini Koruma Derneği (VAVEK) tarafından düzenlenen 'Yolsuzlukla Mücadele Türkiye ve Dünya Paneli'nde bir konuşma yapan Sami Selçuk, yolsuzlukla ilgili ''Balık baştan kokar'', ''Bal tutan parmağını yalar'', ''Devletin malı deniz, yemeyen domuz'', ''Benim memurum işini bilir'' gibi sözlere dikkat çekerek "Memur yolsuzluk yapmıyor, yolunu buluyor'' dedi.

Toplum ayıbı alkışlıyor

Yolsuzluk konusunda yapılan bir araştırmaya da değinen Selçuk, toplumun yolsuzluğu alkışladığını söyledi: "Toplumda, 'iş bilenin, kılıç kuşananın' mantığı egemense, köşeyi bir çırpıda beceriyle dönenleri kınamak şöyle dursun bilinç altında hayranlık, imrenme varsa kurnazlık daha çok saygınlık görüyorsa o toplumda siz yolsuzluğu önleyemezsiniz. Toplumun yüzde 51'i ekonominin iyileşmesinden, yüzde 27'si zengin olmadan yana. 'Su akarken küpü doldurmak gerekir mi?' sorusuna yüzde 67'si, 'Çalışmadan köşeyi dönmek gerekir mi?' sorusuna da yüzde 74'ü olumlu cevap veriyor. Bu rakamlara göre toplum ayıbı alkışlıyor."

Sami Selçuk, yolsuzluğu önlemek için devletin, memurunu onurlu bir biçimde yaşayacak düzeye getirmek zorunda olduğunu ve getirmediği takdirde, o memurdan dürüst görev beklemesinin zor olacağını söyledi.

Cezalar uygulanabilir olmalı

Yolsuzlukla mücadelede devletin suç ve ceza politikasını saptaması gerektiğini de kaydeden Selçuk, politikanın başarılı olması için cezanın ağır olmasının değil, kesinliği ve uygulanabilirliğinin önemli olduğunu vurguladı.

Yargıtay Başkanı Selçuk, saydamlığın, Osmanlı Devleti'nden bu yana sağlanamadığını, saydamlık gerçekleştirilmediği müddetçe de yolsuzlukla savaşımın 'düşten' ibaret kalacağını ifade ederek, "Hukuk o hale getirilmeli ki, tilki kümese girmemelidir. Hukukun özü budur. Dürüst insanlar desteklenmeli. Yasalara, doğru olduğu için değil de yasa olduğu için uyulmalıdır" diye konuştu.

VAVEK Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da yolsuzluğun taraflarından birinin kamu olmasının yolsuzlukları yüzde yüz belgeli hale getirdiğini belirterek, "Belgeli bir olayı gündeme getiren kişilerin neden yargılanamadığını anlayamıyorum. Yolsuzluk yapanların hoşgörüldüğü ya da görmezden gelindiği bir toplum uygar bir toplum olamaz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!