Yolsuzluk iddiasına hakaret davası

Güncelleme Tarihi:

Yolsuzluk iddiasına hakaret davası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi ve belediyeye bağlı iktisadi teşebbüslerde yaklaşık 41 trilyon liralık yolsuzluk yapıldığını iddia eden CHP İl Başkanı Mehmet Bölük'ün üç yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

Beyoğlu - İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bir süre önce, AKBİL'de yolsuzluk iddialarını ortaya atan CHP İl Başkanı Mehmet Bölük hakkında dava açtı. Düzenlediği basın toplantısında, Büyükşehir Belediyesi'ne hakaret ettiği öne sürülen Bölük, Beyoğlu 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde üç yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına dava açan avukat Ali Karaaslan dava başvurusunda, Mehmet Bölük'ün basın toplantısındaki sözlerine yer verdi. Yapılan açıklamada dile getirilen görüşlerin hakaret olarak değerlendirilmesi gerektiğini ileri sürdü.

BİT soruşturması sürüyor

Avukat Ali Karaaslan, Mehmet Bölük'ün konuşmasında, bir kamu kuruluşu olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni, pisliğe bulaşmak, AKBİL, AKBİL okuyucusu, AKBİL gişe dolum cihazlarında yolsuzluk yapmak, mezkur proje ile belediyeyi yolsuzluk yapmakla itham ettiğini belirterek bu yolla suç işlediğini iddia etti. Bölük'ü TCK’nın 480, 482 ve 483. maddelerini ihlal etmekle suçladı.

CHP İl Başkanı Mehmet Bölük, 18 Nisan Seçimleri'nden beş gün önce düzenlediği toplantısında AKBİL ve Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı iktisadi teşebbüslerdeki (BİM) yolsuzluk iddialarını dile getirmiş, başlatılan soruşturma sonucu birçok belediye görevlisinin yanısıra belediyeden ihale alan şirket sorumluları da gözaltına alınmıştı.

İGDAŞ, Belbim gibi BİT yöneticileri ve ihale kazanan firmalar hakkındaki soruşturma şu anda İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından sürdürülüyor. Temmuz ayında alınan bir kararla İstanbul, Şişli, Eyüp, Üsküdar ve Sarıyer Cumhuriyet Savcılıkları, 73 zanlı hakkındaki naylon fatura düzenleme, emniyeti suistimal ve vergi kaçakçılığı iddialarını araştırmakla görevlendirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi avukatlarından Ali Karaaslan, hakaret davası başvurusunda, CHP İl Başkanı Mehmet Bölük'ün şu sözleri nedeniyle cezalandırılmasını talep etti:

‘‘Adil düzen sloganıyla iktidara gelen Büyükşehir Belediyesi, bu süre içerisinde pek çok ihalede pisliğe bulaştı. Şimdi anlıyoruz ki marifetleri bu kadarla da sınırlı değil. Övünebildikleri tek proje olan AKBİL uygulamasında, sanal ortamda 41 trilyonluk bir hortumlama söz konusu. AKBİL projesi İTÜ, KOSGİB Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin projeleri çalınarak, Muradiye Vakfı bağlantılı MÜSİAD üyesi bir firma tarafından gerçekleştirildi. AKBİL alımında 7 milyon 200 bin dolar, AKBİL okuyucu alımında 3 milyon 850 bin dolar, AKBİL gişe dolum cihazı alımında da 2 milyon 350 bin dolarlık yolsuzluk söz konusu. Projenin ’çalıntı’ olması nedeniyle, güvenlik sisteminin kullanılmadığı ve bu nedenle AKBİL’lerin şifresinin çözülerek, rahatlıkla doldurulup kullanılabildiği, bunun da 5 dolarlık bir cihazla yapılabildiği ortada. Bilet fiyatlarına yapılan sürekli zamma rağmen, AKBİL gelirlerinde şaşırtıcı düşüş var. Bunun cevabı, İETT gelirleri incelendiğinde ortaya çıkmıştır. Bilet gelirlerindeki açık, 36 trilyon 93 milyar 625 milyon liraya yaklaşmıştır. Yaklaşık 5 trilyon 25 milyar lira olan alımlardaki yolsuzlukla birlikte, Büyükşehir Belediyesi’nin sanal ortamda 41 trilyon 118 milyar 625 milyon lira yolsuzluk yapmıştır.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!