YÖK, yurtdışı eğitimde ÖSS şartını kaldırdı

Güncelleme Tarihi:

YÖK, yurtdışı eğitimde ÖSS şartını kaldırdı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2000 00:00

Haberin Devamı

YÖK, yurtdışı eğitime koyduğu, ‘‘ÖSS'ye girme ve gideceği alanda en az 120 puan alma’’ şartına esneklik getirdi. Yeni uygulamayla SAT, ACT, ABİTUR, BACOLARİA, IB ve A LEVEL belgeleri getirenlerin, yurtdışında okumak için ÖSS'ye girmesi gerekmeyecek.

YÖK, yurtdışı eğitime koyduğu, ‘‘ÖSS'ye girme ve alanında en az 120 puan alma’’ şartını, bu yıldan geçerli olmak üzere esnetti. Buna göre, yurtdışı üniversiteye ‘‘Uluslararası belge’’ kolaylığı getirildi.

YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsmail Tosun, yurtdışı eğitimde 1996 yılından bu yana uygulanan, üniversite sınavına girme koşulunun, 2000-ÖSS öncesi yeniden değerlendirildiğini söyledi. Prof. Dr. Tosun, YÖK Yürütme Kurulu'nun bu konuda aldığı kararı şöyle açıkladı:

‘‘Bu yıldan itibaren, lisans öğretimini yapmak üzere yurtdışına gitmek isteyen öğrencilerin, belirtilen belgelerden herhangi birini sağladıkları takdirde, ÖSS'ye girme ve minimum 120 puan alma koşulunu yerine getirmiş sayılacaklarına karar verildi. Buna göre, SAT sınavından en az 1000 puan, ACT sınavından en az 21 puan aldığını belgeleyen veya ABİTUR belgesini getiren ya da Fransız Bacolaria'sını geçtiğini kanıtlayan öğrenciler ile İngiltere'deki General Certificate of Education (GCE) programını A-level sertifikası olanlar ile International Baccalaureat (IB) programı uygulayan okullardan mezun olanlar, 2000-ÖSS'ye girmeden yurtdışına gidebilecekler.’’

TÜRKİYE'DE GEÇERLİ DEĞİL

Tosun, öğrencilerin, söz konusu belgeleri yalnız yurtdışında üniversite okumak isterlerse geçerli olduğunun altını çizerek şu önemli uyarıyı yaptı:

‘‘Ancak , bu belgelerden herhangi biri, Türkiye'deki üniversiteler için geçerli değildir. Yani, belgeler, o öğrenciye Türkiye'deki üniversitelere kayıt yaptırma hakkı vermez. Öğrenciler, bu belgeleri sadece yurtdışındaki üniversitelere kayıt için kullanabilirler.’’

ÖĞRENCİLER DİKKAT

Yurtdışına gidecek öğrencilerin, kayıt yaptıracakları okulun yanı sıra program ve bölümün de önemli olduğuna dikkat çeken Tosun, gidilecek okul, bölüm veya programın mutlaka YÖK'ten onaylatılması gerektiğini bildirdi.

Belgeler nereden alınıyor

SAT ve ACT- Bu sınavları, Amerikan Kültür Merkezi yürütüyor.

ABİTUR- Alman liselerini bitirme sınavı

FRANSIZ BACOLARİA- Fransız okullarını bitirme belgesi

IB- Ankara'da Bilkent BABS, İstanbul'da Koç bu programı izliyor

A LEVEL- İngiltere'de liseyi bitirdikten sonra, üniversite öncesi uygulanan General Secondary Certificate of Education (GCE) programından alınan sertifika.

Derse havuzda devam

HAVALARIN ısınmasıyla birlikte eğitim kurumlarında da yeni mevsim kendini hissettirmeye başladı. İstanbul'daki birçok kolej, yaz mevsimini öğrencileriyle birlikte havuzlarda karşılıyor. Özel Yeni Dünya Koleji öğrencileri de beden eğitimi derslerini yeni açılan havuzlarında yapmaya başladılar. Step, beden eğitimi etkinlikleri arasına girdi. Anne babalar da çocuklarının hem eğlendiğini hem de öğretmen kontrolünde yüzmeyi öğrenmelerinden memnun olduklarını söylüyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!