YÖK’ten vakıf üniversiteleri önlemi

Güncelleme Tarihi:

YÖK’ten vakıf üniversiteleri önlemi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2015 13:05

YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu’nun (YÖK) bu yıl ilk kez tıp ve hukuk fakültelerinde uygulanacak taban puan şartı, akademisyenlerden destek buldu. YÖK bu kararıyla özellikle vakıf üniversitelerinin kontenjan doldurmak için düşük puanlarla öğrenci almasının da önüne geçmiş olacak.

Haberin Devamı

AKADEMİK KADRO BİLGİLERİ KILAVUZDA
YÖK’ten alınan bilgiye göre, üniversiteye girişte ilk taban puanları kurul belirleyecek, gelecek yıldan itibaren isteyen üniversite taban puan çıtasını daha da yukarı çıkarabilecek. Başvuru kılavuzunda da değişiklik yapmaya hazırlanan YÖK, 4 yıllık lisans programlarının başvuru kılavuzunda her fakültenin ve bölümün karşısına, akademik kadro bilgilerine yer verecek. Bu uygulama ile öğrenciler, tercih yaparken bölümlerdeki profesör, doçent ve doktoralı öğretim üyesi sayısını da görmüş olacak. Öğretim üyesi sayısında ve eğitim kalitesinde düşüş olan bölümlerde, kontenjanlar azaltılacak.

AKADEMİSYENLERDEN TABAN PUAN YORUMLARI
Taban puan uygulaması ile özellikle son birkaç yıldır farklı üniversitelerdeki aynı fakültelerin, aynı programlarında okuyan öğrenciler arasında açılan makasın kapanacağına dikkat çeken tıp ve hukuk fakültesi dekanları, uygulama ile kalitenin de yükseleceğini savunuyorlar. YÖK’ün aldığı kararları Hürriyet’e değerlendiren akademisyenler, özetle şunları söylediler:

NİTELİĞİ TEŞVİK EDECEK
Prof. Dr. Erkan İbiş (Ankara Üniversitesi Rektörü): Üniversiteler eğitim birikimlerini uzun yıllarda elde ediyorlar. Elde edilen eğitimde, öğretimde ve araştırmada kalite, nitelikli akademisyen sayısıyla ilişkilidir. Bu bağlamda taban puan uygulamasını, niteliği teşvik edeceğinden destekliyorum. Ayrıca mevcut akademik kadronun da tercih kılavuzunda gösterilmesi, bu amacı güçlendirecek bir adımdır. Kontenjan azalması konusu da oldukça önemli. Her iki fakültemizde de kapasitemizin üzerinde lisans öğrencisi almaktayız. Bu kontenjanların kapasite ile sınırlandırılması, her iki fakültemiz açısından yüksek lisans ve doktora eğitimine daha fazla önem verilmesini sağlayacak. Ayrıca yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin artırılması, diğer üniversitelerin akademisyen ihtiyacını karşılama yönünde de önemli bir katkı sağlayacak. Akademik kadrolara da takviye yapıldığı takdirde Ankara Üniversitesi gibi köklü kurumlardaki yüksek lisans ve doktora öğrenci sayısı çok daha yukarı seviyelere çıkarılabilecektir.

YETKİN VE BAŞARILI HEKİMLER YETİŞİR
Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu (Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı): Uygulama ile belli bir puanın altında öğrenciler fakültelere alınmayacak. Kısa bir süre içinde yapılabilirse sonuç olarak çok olumlu bir karar. Serbest piyasa ekonomisi gibi düşünürseniz talepler kaliteliye yönelik olacaktır. Daha iyi elemanı olan, alt yapısı yeterli olan, ders verebilen, ders verme imkanları iyi olan fakülteler tercih edilecek. Bu da kaliteyi getirecek, tıp fakülteleri ellerindeki imkanları daha çok zorlayacak. Ne kadar üst dilimden öğrenci alınırsa mezuniyet sonucu da, kişilerin mezuniyetten sonraki profesyonel hayatı da iyi seyreder. Yetkin ve başarılı hekimlerin yetişmesi için iyi öğrencilerin fakültelere gelmesi lazım.

GEÇ KALINMIŞ BİR UYGULAMA
Prof. Dr. Fadıl Yıldırım (Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı): İsbetli bir karar. Bilgisayar programlarıyla donanımlar birbiriyle nasıl eşgüdüm halindeyse, hukuk ve tıp fakülteleri için de o programın ağırlığını kaldırabilecek öğrencilere ihtiyaç var. Fikri altyapının ve birikimin ancak bir taban puanla sağlanabileceği düşüncesindeyiz. Geç kalınmış bir uygulama. Gazi’nin asgari 430 puanla aldığı bir öğrenciyi vakıf üniversiteleri 280 puanla alıyor. Bu durum ise mezunlar arasında uçurum yaratıyor. Düşük puanla üniversite okuyan öğrenci fakülteyi bitiriyor ancak meslek hayatında başarılı olamıyor.

ZARARIN NERESİNDEN DÖNÜLÜRSE KARDIR
Prof. Dr. Şehsuvar Ertürk (Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı): Alınan kararın özellikle vakıf üniversitelerini ilgilendirdiğini düşünüyorum. Son yıllarda yeterince sorgulanmadan, kaliteye önem verilmeden arka arkaya açılan üniversite ve fakülteler ciddi anlamda bir kaos yarattı. YÖK de zararın neresinden dönülürse kardır düşüncesiyle taban puan uygulaması getiriyor. Geçmişte yapılan hatalar sonuna kadar desteklediğimiz bu uygulama ile umarız sona erer. Öğrencilerin üniversiteye girerken başarılarının yüksek olması mezuniyetlerini de etkiler. Üniversiteye giriş sınavlarında alınan puanlar, eğitim sürecine de yansıyor. Bu nedenlerle üniversiterde okuyacak öğrencilerin başarıları hayati önem taşıyor. Herhangi bir vakıf üniversitesinin tıp fakültesi ile devlet üniversitesinin tıp fakültesi birbirinden çok farklı puanlarla öğrenci alıyor. Bu durum ise bu öğrenciler arasında makasın açılmasına, standart sapmanın farklılaşmasına neden oluyor. İki farklı üniversitenin aynı bölümlerinde eğitimini tamamlayan öğrenciler mezun olurken kalite anlamında da aralarında ciddi uçurumlar meydana geliyor. Söz konusu açığı kapatmak, kaliteyi arttırmak için YÖK’ün aldığı kararı doğru buluyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!