YÖK, rektör seçiminde her adayı ayrı oylayacak

Güncelleme Tarihi:

YÖK, rektör seçiminde her adayı ayrı oylayacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2002 02:07

YÖK, rektör seçim sistemine neşter vuruyor. Üniversiteyi yönetecek rektörün belirlenmesinde 3 aşamalı gerçekleştirilen yarışın, YÖK Genel Kurulu'nda ‘gizli oylamaya’ ilişkin aşaması sil baştan düzenleniyor.

Son olarak, İstanbul Üniversitesi'nin Köşk'e sunulacak rektör adayları listesinin belirlenmesinde kriz yaşanmasına neden olan sistemi düzeltmek için yönetmelik değişiyor. YÖK Genel Kurulu'nun, İstanbul Üniversitesi için yaptığı gizli oylama sonunda, rektör adayı olarak, üniversitedeki seçimde sadece 13 oy alan Prof. Dr. Dinçer Uçak 1'inci çıkmış, üniversiteden 1268 oy toplayan Kemal Alemdaroğlu ise ancak listenin 2'nci sırasına yerleşebilmişti.

AYRI OYLAMA

Buna göre, YÖK Genel Kurulu'nda, halen üniversitenin seçtiği 6 rektör adayından 3'ünün ismini yazarak yapılan ‘gizli’ oylamayla belirlenen Köşk listesi, bundan sonra ayrı oylamayla saptanacak.

Cumhurbaşkanına sunulacak 1-2 ve 3'üncü sıradaki adayları belirlemek üzere, ayrı ayrı gizli oyla seçim yapılacak. İlk gizli oylamada, listenin birinci sırasına konulucak aday belirlenecek. 1'inci aday için, her üye önceden mühürlenen oy pusulasına 6 rektör adayından 1'inin ismini yazmak suretiyle oy kullanacak. Birden fazla isim yazılı oy pusulaları geçersiz sayılacak.

11+1 ALAN

Köşk listesine girebilmek için, halen 22 üyelik Genel Kurul'dan ‘11+1’ almak yetecek. Buna göre, Genel Kurul'un salt çoğunluğunun oyunu almış olan adaylar arasından en çok oyu toplayan aday, ‘1’inci sıradaki aday' olacak. Salt çoğunluğun sağlanamaması ya da eşitlik durumunda turlara devam edilecek. 4'üncü turda salt çoğunluk aranmayacak. En çok oyu alan aday 1'inci aday olacak. Listede yer alacak 2'nci isim, geri kalan 5 rektör adayı, 3'üncü isim de bunlardan kalacak 4 aday arasından, aynı yöntemle seçilecek. Bu yöntemle seçilen 3 adayın ismi, özgeçmişleriyle birlikte Cumhurbaşkanına sunulacak.

YÖK Genel Kurulu'nun hafta sonu toplantısında görüşülen bu değişiklik oybirliğiyle kabul edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!