YÖK: Katsayıyı hukukçulara sorduk

Güncelleme Tarihi:

YÖK: Katsayıyı hukukçulara sorduk
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2011 00:00

Üniversiteye girişte meslek liseleri ile genel liseler arasında uygulanan katsayı farkı kaldırıldı. YÖK yetkilileri “Bu karar alınmadan önce birçok hukukçuyla görüştük ve kendileri katsayının bütün lise türleri için eşit olmasının hukuka aykırı bir unsur teşkil etmeyeceğini bildirdi” açıklaması yaptı.

YÖK Genel Kurulu, önceki gün gündeminde olmamasına karşın son dakikada katsayı operasyonu yaptı. Katsayı, İmam Hatip Liseleri başta olmak üzere meslek liseleri ile genel liseler için eşitlendi. Karar, toplantıdan erken ayrılan genel kurul üyeleri için de sürpriz oldu. Üyelere, her genel kurul toplantısından önce gönderilen kurul gündeminin maddeleri arasında da katsayının tartışılacağı yer almıyordu. Toplantıya katılamayan bazı üyeler kararı basından öğrendi. Daha önce YÖK Genel Kurul toplantılarının tarihi ve nerede yapılacağına dair basına bilgi verilirken, bu toplantıya ilişkin basın duyurusu da yapılmadı.

Danıştay engeli olmaz

YÖK yetkilileri de katsayı kararının ‘son dakika’ alınan bir karar olmadığını savunarak, şu bilgileri verdi: “Bu konuda hızlı davranmalıydık. Çünkü TBMM’de YÖK yasasına ilişkin bir düzenleme yapılacak. 2547 Sayılı Yüksek Öğretim Kurulu Kanunu’nun ilgili 45. maddesinde değişikliğe gidilerek ‘katsayı’ uygulamasına ilişkin yeni bilgilere yer verilecek. Bir ikinci konu, ÖSYM 15 Aralık’a kadar üniversiteye giriş sınavı için kılavuz hazırlayacak ve bunun kılavuzda mutlaka yer alması gerekiyor ki, milyonlarca aday buna göre sınava girecek. Bir diğer konu da kesinlikle apar topar alınmış bir karar söz konusu değil. Bu karar alınmadan önce birçok hukukçuyla görüştük ve kendileri katsayının bütün lise türleri için eşit olmasının hukuka aykırı bir unsur teşkil etmeyeceğini bildirdi. Daha önce Danıştay yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Ancak hukukçular bu seferki düzenlemeyle Danıştay’ın da olumlu görüş sunmasının önünde bir engel bulunmadığını söyledi.”

21 üyeli YÖK Genel Kurulu’nda katsayı kararı oy çokluğu ile alındı. Birkaç üye genel ve meslek liseleri arasındaki katsayı farkının devam etmesi gerektiğini savunarak karşı oy kullansa da çoğunluğu elinde bulunduran YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ve ekibinin dediği oldu; katsayı, İmam Hatip Liseleri başta olmak üzere meslek liseleri ile genel liseler için eşitlendi. Artık bütün lise türlerinde üniversiteye yerleştirme puanı alan içi ve alan dışı tercihlerde 0.12 ile çarpılacak.

En yüksek puan 560

Katsayının 0.12’de eşitlenmesi, ortaöğretim başarısının üniversiteye giriş sistemine etkisini düşürecek. Eski katsayı oranlarına göre ortaöğretimin üniversiteye girişe etkisi yüzde 13 olarak hesaplanırken, katsayının 0.12 oranında eşitlenmesiyle birlikte bu oran yüzde 10.1’e inecek. Buna göre üniversite giriş sınavlarına hazırlanan adaylar okullar yerine dershanelere gitmeyi tercih edecek. Ayrıca ortaöğretimde bulunan sözel, sayısal ve eşit ağırlık alanlarının da hiçbir önemi kalmayacak. Üniversiteye girişte öğrencilerin ortaöğretim başarılarının hesaplamasının yapıldığı ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı (AOBP) 100 ile 500 puan aralığında yapılıyor. Yeni karara göre adayların AOBP puanları (100x0.12) 12 puan ile (500x0.12) 60 puan arasında olacak. Katsayı oranının 0,12’de eşitlenmesiyle üniversiteye giriş sisteminde hesaplanan alınabilecek en yüksek puan 500’ü ham puan, 75’i AOBP olmak üzere toplam 575 puandan 500’ü ham puan 60’ı AOBP olmak üzere toplam 560 puana düşecek. Yeni katsayı kararıyla birlikte yükseköğretim programlarının puan aralığı 15 puan düşecek. Alan içi tercihteyse ortaöğretim başarı puanının 0.06’yla çarpımından elde edilen ek puana devam edilecek.

İmam hatipliye askeri okul kapalı

İMAM Hatip Liseleri başta olmak üzere meslek lisesi mezunları ile genel lise mezunlarının katsayısı 0.12 olarak eşitlendiği için İmam Hatip Lisesi mezunları alan dışı tercih yaptıklarında üniversiteye giriş puanları düşük katsayıyla çarpılmayacak. Böylece imam hatip mezunlarına doktor, eczacı, avukat, öğretmen gibi diledikleri meslekleri yapma imkanı sağlanacak. Ancak imam hatipliler için Harp Okulları’nın kapısı hâlâ kapalı. Harp Okulları’na giriş sınavına ilişkin şartları YÖK belirlemediği için imam hatipliler katsayı farkı kalksa bile Kara, Deniz ve Hava Harp Okulları’nda okumak için başvuramayacak. Bu okullar, sınav başvuru koşularında öğrenci alacakları okul türlerini tek tek açıklıyor ancak bunlar içinde İmam Hatip Liseleri yer almıyor.

Çocuklarımızın engeli kalktı

MİLLİ Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, YÖK’e aldığı karardan dolayı teşekkür ederek, “Özellikle Türkiye’de mesleki eğitimin teşvikine yönelik çocuklarımızın önündeki önemli bir engel ortadan kalkmış oldu” yorumunu yaptı. Dinçer, dün katıldığı konferans öncesinde gazetecilerin soruları üzerine şunları söyledi: “Daha önceki çalışmalarda katsayı farkı düşük seviyeye çekilmişti. Bu nihai kararla mesleki eğitime yönelik çabalarda herhangi bir engel kalmamış olacaktır. İş dünyasının da yoğun talepleri vardı. Bu taleplerde karşılanmış oldu. Bu mesele yargıya taşınsa bile Milli Eğitim Bakanlığı kendi müfredat sistemi değişikliğiyle alan uygulamasını gelecek yıl kaldıracaktı. Katsayı anlamsız hale gelecekti. Yargı bir karar verirse de bizim düzenlememiz seneye kalacak. Önümüzdeki yıl, Milli Eğitim Bakanlığı’nda alan uygulamalarının değişiyor olması sebebiyle aslında katsayının varlığı çok fazla anlamlı halde olmayacaktı. Sadece bu yılı ilgilendiriyordu.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!