YÖK ‘emri’ yanlış anladı

Güncelleme Tarihi:

YÖK ‘emri’ yanlış anladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2002 01:55

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer artık emretmeyip buyuracak. Konuşmalarında öztürkçe kullanmasıyla tanınan Sezer, bu özelliğini Köşk bürokrasisinin geleneksel yazışma prosedürüne de yansıttı.

Sezer'in bu tavrı nedeniyle, Köşk bürokrasisinin geleneksel yazışma prosedüründe önemli bir değişikliğe gidildi. Cumhurbaşkanının taleplerini içeren Köşk kaynaklı yazılarda kullanılan ‘‘Cumhurbaşkanı emretmişlerdir’’ yerine, ‘‘Cumhurbaşkanı buyurmuşlardır’’ ifadesi kullanılmaya başlandı. Köşk, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) ile yaşanan ‘‘emir’’ krizine de açıklık getirdi. Köşk'e göre, YÖK tarafından Danıştay'a taşınınca tırmanan bu krizde, YÖK, ‘‘emri’’ yanlış anladı. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına göre, YÖK ile Köşk'ü karşı karşıya getiren resmi yazışmadaki bu ‘‘emir’’ kipi, YÖK ya da muhatap alınan diğer kurumlar için değil, doğrudan Köşk personeli için kullanılıyor. Cumhurbaşkanlığı çevreleri, ‘‘Bu, normal yazışma prosedürüdür. Aynı ifadeleri taşıyan bir çok yazı başka bir çok kuruma da gönderilmiştir’’ değerlendirmesinde bulundu.

EMREDER

Aynı çevreler, şimdi ‘‘Cumhurbaşkanı buyurmuşlardır’’ şeklinde kullanılmaya başlanan yazışmalardaki ‘‘Cumhurbaşkanı emretmişlerdir’’ ifadesinin, yazının gönderildiği kurumlara değil, Cumhurbaşkanlığı personeline yönelik bir ifade olduğunu belirterek, şöyle dediler: ‘‘Bu normal bir prosedür. Cumhurbaşkanı taleplerini yazıyla değil, sözle ifade ettiği için bu talepleri emir ya da buyruk olarak algılanır. Yani, herhangi bir konudaki görüşünü ifade edip, bir talepte bulunacağı zaman emreder, emrettiği konu da ‘gereğinin yapılması' istemiyle ilgili kurumlara iletilir. Yani, Cumhurbaşkanı bize emreder, biz de bu emri ilgilisine aktarırız.’’ Aynı çevreler, Köşk’ün devlet kurumlarıyla yaptığı bütün yazışmalarda aynı ifadelerin yer aldığını belirterek, bugüne kadar buna YÖK'ün dışında alınganlık gösterip sorun haline getiren olmadığına da dikkat çektiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!