YÖK Başkanı'na İzmir'de protesto

Güncelleme Tarihi:

YÖK Başkanına İzmirde protesto
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2011 13:44

YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, üniversiteler arası eşleştirme toplantısı için geldiği İzmir’de, Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi üniversite öğrencileri tarafından protesto edildi.

Haberin Devamı

2 ay önce Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli ile tartışan gençler, polise, YÖK Başkanı ve Pakdemirli’ye iletilmek üzere Atatürk’ün ’Bursa Nutku’nu gönderdi.

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, üniversitelerarası eşleştirme toplantısı nedeniyle geldiği İzmir’de TGB’li gençler tarafından protesto edildi. Özcan’ın gelişi öncesi Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü önüne gelen 20 TGB üyesi üniversite öğrencisini çevik kuvvet polisleri durdurdu. TGB Manisa İl Başkanı Erdem Özdemir ile İzmir İl Başkanı Özgür Senger, ne istediklerini soran polise, "İki ay önce okulda Bursa Nutku’nu okuduğumuz için bize ’Sizi okuldan atarım’ diyen Celal Bayar Üniversitesi Rektörü’nü YÖK Başkanı’na şikayet edeceğiz" dedi. Polis, randevu talebini ileteceğini söyledi, ancak randevu verilmedi. YÖK Başkanı’nın rektörlerle basına kapalı toplantı yaptığı sırada TGB’li gençler, Rektörlük binası önünde basın açıklaması yaptı. Gençler, Atatürk’ün Bursa Nutku’nu YÖK Başkanı ile Celal Bayar Üniversitesi Rektörü’ne verilmesi için polise teslim etti.

TGB İzmir Şube Başkanı Özgür Senger, yaptığı basın açıklamasında, şunları söyledi:

"Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli, Bursa Nutku’nu bilmediğini söylemişti. Biz bugün, kendisine rektör demeye bile utandığımız Pakdemirli’ye, Bursa Nutku’nu vereceğiz. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’a Pakdemirli’yi şikayet etmeye geldik. Ancak biz kimi kime şikayet ediyormuşuz. Biz buraya şıracıyı bozacıya şikayet etmeye gelmişiz. YÖK Başkanı bugün rektörlerle bir araya gelerek nasıl demokratikleşilir nasıl özgürleşilir diye bunlardan dem vurmaya geldi. Ancak İstanbul Teknik Üniversitesi’nde 18 öğrenci birer yıl hapis cezası aldı, onlarca TGB’li para cezasına çarptırıldı gıkları çıkmadı. Bu nasıl demokratikleşme? YÖK Başkanı, Jaguarlı öğrencilerle üniversiteleri alışveriş merkezlerine çeviren rektörlerle bir arada. Şunu bilsinler ki her yere gittiklerinde karşılarında bizi görecekler. YÖK Başkanı kurumunu yasadışı uygulamalarla yönetiyor. Bizce yasadışı öğrenci bakanı olarak AK Parti’ye girmeli."

TGB’li gençler, basın açıklamasının ardından üzerinde ’YÖK kapatılsın Yusuf Ziya yargılansın’ yazılı bez afiş açmaya çalışırken güvenlik güçleri onlara müdahale etti.

Öte yandan YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Dokuz Eylül Üniversitesi’nde 20 rektörün katılımıyla gerçekleştirdiği eşleştirme toplantısı öncesi basına yaptığı açıklamada, yargıdan dönen 41’inci maddeye karşı geliştirilen eşleştirme uygulaması hakkında bilgi verdi. Özacan, "Bu toplantının amacı üniversitelerimiz arasında işbirliğini daha fazla artırabilmek için, kardeş üniversite yaklaşımı adını verdiğimiz yaklaşımla tanıştırmak ve bu yaklaşım içinde yapılması gerekli olan üniversitelerin eşleşmesi meselesini halletmektir" dedi. Özcan, şöyle devam etti:

"Üniversite yüksek öğretimimizin çok ciddi sorunlarından bir tanesi, öğretim üyelerinin ülke genelindeki dağılımıdır. Neredeyse yarıya yakın bir kısmı üç büyük kentte görev yapıyor. Yüzde 48’lere varan bir orandır bu. Bu yükseköğretim için hoş olmayan bir görünüm. Bu görünümü ve bunun negatif etkilerini birazcık düzeltebilmek, daha iyi bir hale getirebilmek için 1.5 yıl önce 41. maddenin uygulamaya konulmasını öngörmüştük. Ancak 41. maddenin uygulanması işi yargıdan döndü. Bize söylenen 41. maddedeki uygulama öğretim üyesinin iradesini dikkate almıyor idi. Ama esasında böyle bir şey yok. Öğretim üyesinin iradesini dikkate alan maddeler daha önceki maddelerdi. 41. Madde sadece şunu söylüyordu; ‘öğretim üyesi fazla olan yükseköğretim kurumlarında az olan yükseköğretim kurumlarına YÖK görevlendirme yapar’ diyordu. Ancak yargı, bizden farklı bir şekilde maddeyi yorumlayarak kabul etmedi. Aynı şekilde rektörlerimizle konuşurken bu işi yapmanın daha farklı ve daha kolay yolu olduğunu söylemişlerdi. O yol nedir dediğimizde bize dediler ki; ‘Bu işi bize bırakın. Biz zaten kendi aramızda bu tür işbirliklerini getiriyoruz. Biliyorsunuz ÜNİP diye Üniversiteler Arası İşbirliği Programı’mız var bizim. O işbirliği kapsamında yapıyoruz. İhtiyacı olan arkadaşımıza yardım ediyoruz. O zaman hocalarımızın bu alternatif yaklaşımı bizleri etkilemişti. Öne çıkıp ‘biz bu işi hallederiz’ dediler. Bugün bu amaçla buradayız. Madem rektörlerimiz bu işi kendi aralarında kendi inisiyatifleriyle çözmek istiyorlar, buyurun hep beraber çözelim. YÖK sadece size eşleştirme işinin yapılışında ya da ihtiyaç duyulan başka konularda yardımcı olsun. Ama bu işi üniversitelerimiz kendi aralarında halletsinler istiyoruz. Eşleşme sürecinde çıkan sorunları rektörlerden dinleyeceğiz. Bize ihtiyaç duyacakları noktalar, hoca desteği, laboratuvarın, araç gereçlerin ortak kullanımı, idari personel desteği ve öğrenci hareketliliği konusundaki görüşleri bizim için önemli olacak."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!