Yine sokak

Güncelleme Tarihi:

Yine sokak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kızılay Meydanı'nda 12 Eylül öncesi görüntüler yaşandı. F tipi protestocularına müdahale eden polise, ülkücü bir grup destek verince sağ-sol kavgası yaşandı, 66 kişi gözaltına alındı.

F tipi cezaevlerini protesto etmek için Adalet Bakanlığı'na yürümek isteyen gruba yapılan müdahalenin ardından, Ankara'da 1980 öncesi manzaralar yaşandı. Sağ ve sol gruplar yaklaşık bir saat süreyle Ziya Gökalp Caddesi'nde ve ara sokaklarda birbirlerini taşladılar.

Gruplar arasında sapan kullanarak taş atan kişiler 'intifada' görüntüleri oluşturdu. Ankara'da olaylar, F tipi cezaevi uygulamasını protesto amacıyla Sakarya Caddesi'nde toplanan grubun basın açıklama yapmasıyla başladı. Buradan Atatürk Bulvarı üzerindeki Adalet Bakanlığı'na yürümek isteyen gruba, ilk olarak polis coplarla müdahale etti. Buradaki müdahalede Kanal D kameramanı Ali Berber ile Evrensel Gazetesi Muhabiri Jülide Kalıç yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Dağıtılan grup ellerinde taş ve sopalarla tekrar Kızılay Meydanı'na geldi. Güvenlik güçlerinin bu kez de, panzerle su sıkması üzerine grup, Ziya Gökalp yönüne kaçtı.

TEKBİRLE SALDIRDILAR

Sol görüşlü grubun cadde üzerinde taşlı saldırısına panzerler su sıkarak müdahele ederken, olayları seyreden Ülkücü bir grup, tekbir sesleri ve Bozkurt işaretleri yaparak taşla saldırıya geçti.

Bu arada, Tansu Çiller'in Genel İdare Kurulu'nu topladığı DYP Genel Merkezi'nin önüne gelen göstericiler Çiller'in makam ve koruma otomobillerine saldırdılar. Çiller'in Mercedes marka makam otomobilinin kaputu eğilirken, koruma otomobilinin de camları kırıldı. Saldırıda, DYP Genel Başkan Yardımcısı İsmet Attila'nın makam otomobilinin de camları kırıldı. Göstericiler ellerindeki sopalarla DYP Genel Merkezi'nde nöbet tutan bir polis memurunu da dövdüler. Saldırı üzerine DYP'de bulunan sivil polisler, silahlarını çekerek havaya ateş açtılar.

Kızılay Meydanı'nda toplanan ve ‘‘Ya Allah, Bismillah, Allahuekber’’, ‘‘Türkiye, Türkiye’’ diye sloganlar atan ve ‘‘bozkurt’’ işareti yapan bir grup, taş ve sopalarla tekrar göstericilerin üzerine saldırdı. Olaylarda toplam 66 kişi gözaltına alındı. Polislerin gözaltına aldığı kişiler, polise destek veren slogan atan vatandaşlar tarafından linç edilmek istendi. Ayrıca ağır yaralanan iki kişi de hastaneye kaldırıldı.

Çatışma olurken çevik kuvvet slogan atıp yürüyüş yaptı

Kızıl-ay’da meydana gelen olaylarda ülkücü grup, ÖDP Çankaya İlçe Başkanlığı ve TSİP'in de bulunduğu binayı da taş yağmuruna tuttu. Karşılıklı taşlamalarda Kızılay ve çevresindeki kamu kurumları ve özel yerlerin camları kırıldı. Otobüs durakları tahrip oldu. Çankaya Belediye Başkanlığı'na ait çok sayıda araç hasar görürken, belediye binası da taşlandı. Göstericiler, kaldırımlardaki bordür taşlarını yerlerinden sökerek, birbirlerine attılar. Bu çatışma sırasında panzerler haricinde hiçbir grubun müdahale etmemesi ve Güvenpark'ta bekleyen Çevik Kuvvet Müdürlüğü'ne ait polislerin yürüyüş yapıp ‘‘Şehitler ölmez, vatan bölünmez’’ sloganları atması dikkat çekti. Panzerlerin arkasına geçerek taş açan göstericiler zaman zaman tekbir getirerek, karşı gruba saldırdı.

Göstericilere saldıranlara gözaltı yok

Olayların yatışmasının ardından, polis ÖDP ve TSİP'in bulunduğu binaya girerek içerde kalanları gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında, ölüm oruçlarına destek vermek amacıyla ölüm orucu tutan tutuklu aileleri de var. Yaklaşık bir saat süreyle taşlı çatışma yapan ülkücü gruptan ise hiç kimse gözaltına alınmadı. Ayrıca, bu grup, ÖDP ve TSİP'ten gözaltına alınanlara da otobüslere bindirilirken saldırdı. 30’u erkek ve 36’sı kadın 66 kişi gözaltına alındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!