Yine ‘Sağlam’ skandal

Güncelleme Tarihi:

Yine ‘Sağlam’ skandal
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hayali kadrolarla belediyelerden Milli Eğitim'e nakiller yaptıran Refahyol'un Milli Eğitim Bakanı Mehmet Sağlam'ın, bir çürük işi daha çıktı. Sağlam, 2 bin 203 kişiyi, kuraya sokmadan, tek imza ile atamış. Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay, ‘‘Bunlar, öğretmenin vicdanını yaralıyor’’ tepkisini gösterdi.

RP'nin isteğiyle başta El-Ezher mezunları olmak üzere herkese öğretmen olma hakkı tanıyan eski Milli Eğitim Bakanı Mehmet Sağlam'ın, 2 bin 203 kişiyi kuraya sokmadan öğretmen olarak atadığı ortaya çıktı. Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay, ‘‘İşte sistemi yaralayan, öğretmenlerin vicdanını yaralayan bunlar. Bunların çoğunluğu tek imzayla yapılmış’’ dedi.

Hürriyet, kurası 27 Aralık 1996'da gerçekleştirilen öğretmen alımları sırasında usulsüz atama yapıldığını, Sağlam'ın, yaklaşık 2 bin 200 kişiyi kura ve bilgisayar kayıtlarına sokmadan öğretmen olarak atadığını yazmış, bu yolla atanan 106 kişinin isim listesini duyurmuştu. Sağlam, bir açıklama yaparak bu haberi yalanlamış ve kurasız atama iddialarının yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını savunmuştu. Ancak, Hükümet değişikliğiyle Milli Eğitim Bakanlığı görevini devralan ve iddiaların araştırılmasını isteyen Uluğbay, çıkan sonuç üzerine isyan etti. Sağlam dönemiyle ilgili suskun kalmayı yeğleyen Uluğbay, Milli Eğitim, YÖK ve Üniversitelerin 1998 Mali Yılı Bütçe görüşmeleri sırasında DYP ve RP'den gelen ‘‘partizanca atama yapmak’’ suçlaması üzerine patladı.

Uluğbay'ın verdiği bilgiye göre, Sağlam, 657 sayılı Devlet Memurları Yasası'nın, Bakanlara ‘‘tek imza’’ ile tayin ve nakil yetkisi veren 76. maddesini, 2 bin 28 personelin görev yeri değişikliği için kullandı. Hükümetin dağılmasına bir hafta kalan 76. maddeye dayanarak 106, görevi devredeceği gün de 745 öğretmene nakil onayı veren Sağlam, bu yılın ilk altı ayında aynı maddeyi 1174 kişinin tayin ve nakli için kullandı. Sağlam, ayrıca 287'si son gün, 1005'i son hafta olmak üzere bu yılın ilk yarısında toplam 3 bin 724 personelin yer değişikliğine onay verdi.

Güvenlik görevlisi sınavını, Kahramanmaraşlıları alabilmek için iptal ettiren Sağlam'ın, çeşitli belediyelerden Milli Eğitim Bakanlığı'na memur transferinde de bir çok usulsüzlük yaptığı saptandı. Sağlam'ın, yalnız Kahramanmaraş'taki belediyelerden 238 kişiyi, memur olmadığı halde memur statüsünde Bakanlık'ta göreve başlattığı ortaya çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!