Yine öğrenci-polis-savaş

Güncelleme Tarihi:

Yine öğrenci-polis-savaş
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 1997 00:00

Haberin Devamı

96 yıl hapse mahkûm edilen öğrencilere destek için Ankara'ya akın eden öğrencilerle polis arasında çatışma çıktı. Olaylarda 13 kişi hafif yaralandı. 458 kişi gözaltına alındı.

TBMM'de ‘Paralı eğitime hayır’ pankartı açan ve Dev-Yol üyesi oldukları iddiasıyla toplam 96 yıl hapse mahkûm edilen Hacettepe Üniversitesi öğrencisi 8 gencin Yargıtay'daki temyiz duruşması, Ankara'da olaylara neden oldu. Kızılay'da polisle öğrenciler taş, sopa ve coplarla birbirlerine girerken, polise ateş açıldı, çevredeki halk polisi yuhaladı. Çok sayıda polis ve öğrenci yaralanırken, 458 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alının öğrencilerden 250’si daha sonra serbet bırakılarak trenle İstanbul’a gönderildi.

Yurdun çeşitli yerlerinden Ankara'ya gelen öğrencileri, polis dün sabah Ankara Garı ve Eskişehir karayolunda karşıladı. Trenden inen gençlerden 408'i, Çevik Kuvvet ekipleri tarafından tartaklanarak gözaltına alındı. Polisin elinden kurtulmayı başaran 2 bine yakın öğrenci, saat 12.30 sıralarında Kızılay'daki Güvenpark'ta toplandı. ‘Çeteler içeri öğrenciler dışarı’, ‘Katil devlet, yıkacağız elbet’, ‘Çeteler Meclis’te, öğrenciler hapiste' sloganları eşliğinde yapılan kısa açıklamada, yıllardır parasız eğitim, sağlık ve özerk üniversite mücadelesi verildiği ifade edildi.

13 YARALI VAR

Mahkûm edilen öğrencilerden Özgür Tüfekçi'nin babası Mehmet Tüfekçi, sendikalar, dernekler, bazı demokratik kitle örgütleri ile sanatçılar Ferhat Tunç, Suavi ve şair Ataol Behramoğlu'nun da destek verdiği eylem, öğrencilerin Ziya Gökalp Caddesi'ne yürüyüşleriyle sürdü. Öğrencilerin dağılmaması üzerine polis cop kullandı, öğrenciler de taş atarak ve ‘Çatlı’nın itleri yıldıramaz bizleri, çeteler sizinle gurur duyuyor' sloganıyla karşılık verdi. Dağılan öğrencilerden bir bölümü Çankaya Belediye Başkanlığı binasına sığındı. Polis yakaladığı öğrenciyi tekme tokat araçlara bindirirken, belediye çalışanları ve çevredeki vatandaşlar polise ‘yuh’ çekti. Atılan taşlardan bir polis otosunun camları kırıldı.

Olaylarda yaralanan 1 polis, 1 avukat, 1 gazeteci ve 10 öğrenci yaralandı. Olayların yatışmasının ardından, bir grup öğrenci tekrar Atatürk Bulvarı'na girdi. Zafer Çarşısı önünde bu grup da gözaltına alınırken, arbede sırasında bir kişinin polise ateş açtığı, ancak polisin yara almadığı öğrenildi. Ateş eden kişi ise kaçtı.

Temyiz kararı 18 Mart'ta

TBMM'de paralı eğitimi protesto ettikleri için toplam 96 yıla mahkûm edilen 8 üniversite öğrencisinin temyiz duruşması, Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi'nde dün 09.00'da yapıldı. Şarkıcı Suavi, tiyatrocu Orhan Aydın, Şehit Albay Rıdvan Özden'in eşi Tomris Özden, CHP İzmir Milletvekili Sabri Ergül, Yazar Ataol Behramoğlu, Öğrenci Aileleri Derneği Başkanı Mustafa Atalay, Ferhat Tunç, şair Suna Akın, ÖDP'liler öğrencilere destek için Yargıtay'a geldiler.

ALMAN İLGİSİ

Almanya'dan Berlin Teknik Üniversitesi Öğrenci Birliği Temsilcisi Chiristopher Lang ve Alman Demokrat Avukatlar Derneği Başkanı Diether Hummel de duruşmayı izledi. Sanık avukatları, sadece polis ifadeleri ile hüküm verildiğini belirterek, gençlerin beraat ve tahliyelerini istedi. Duruşma, 18 Mart 1998 günü kararın açıklanacağı bildirilerek bitirildi. Ankara 2 No'lu DGM, Elif Kahyaoğlu, Deniz Kartal ve Nurdan Bayşahan'ı 3 yıl 9'ar ay, Mahmut Yılmaz'ı 12 yıl 6 ay, Ahmet Aşkın Doğan, Bülent Karakaş, Özgür Tüfekçi ve Metin Murat Kalyoncugil'i ise 18'er yıl ağır hapis cezasına çarptırmıştı.

Köpekler sahnede

Polis, protestocu öğrencileri dağıtmak için cop kullanırken, özel yetiştirilmiş köpekler de öğrencilerin üzerine salındı. Köpeklerin saldırısı büyük panik yaratırken, kaçmaya çalışan öğrencilerin büyük bölümü kargaşada yere düşerek yaralandı. Polisten kaçamayan öğrenciler, coplardan da nasiplerini aldı.

Suavi’den öğrenciye destek

TBMM'de ‘‘paralı eğitime hayır’’ pankartı açarak toplam 96 yıl hapis cezasına çarptırılan öğrencilere destek için Ankara'ya gelen sanatçı Suavi de coplananlar arasındaydı. Suavi, polis copuyla yaralan bir kız öğrencinin hastaneye götürülmesine yardımcı oldu.

Coplar yine konuştu

Öğrenci ve polisin birbirine girdiği arbededen, her zamanki gibi polis galip çıktı. Öğrenciler dağılıp, panik halinde kaçmaya başlayınca, polisler kız erkek ayrımı yapmadan yakaladıklarını copladı. Polisler, öğrencileri karga tulumba, tekme tokat gözaltına alırken, çevredeki vatandaşlar polisi yuhaladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!