Yine kavga ettiler

Güncelleme Tarihi:

Yine kavga ettiler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz ile DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in, dün yarım saat süren görüşmeleri yine tartışmalı geçti. Çiller'in hükümete dönük sert eleştirileri, Yılmaz'ı sinirlendirdi. ANAP ve DYP kurmaylarının anlattığına göre görüşme şöyle gerçekleşti:

Çiller: Türkiye bir istikrarsızlık dönemi yaşıyor. İç ve dış politikada istikrarsızlık var, tıkanmış durumda. Siz siyasi istikrarı sağladığınızı söylüyorsunuz, ama ekonomik istikrarı sağlayamadığınızı kendiniz söylüyorsunuz. Geçim sıkıntısı aldı başını gidiyor. Enflasyonun son rakamları da bunu doğruluyor. Dış politikada Türkiye'nin itibarı kalmadı. Artık Türkiye'ye yurtdışından yarı demokratik bir ülke olarak bakılıyor. Bu durumda bir seçim kaçınılmazdır. Bunun için Anayasa, Seçim ve Siyasi Partiler yasalarında sütratle değişikliğe gidilmeli ve erken seçim biran önce gerçekleştirilmelidir.

Yılmaz: Biz sizin gibi görmüyoruz. Refahyol hükümetiniz ile bizi karıştırıyorsanız yanılırsınız. Refahyol döneminde devletin hiçbir kurumu çalışmadı. Günlerce Bakanlar Kurulu'nu toplayamadınız. Dış politikada asıl istikrarsızlık o dönemde yaşandı. Ülkeyi bir rejim sıkıntısı içine sürüklediniz. Bugün devletin zaafından söz ediliyorsa sorumlusu sizin ortağı olduğunuz Refahyol hükümetidir.

Çiller: Biz erken genel seçimin kaçınılmaz olduğuna inanıyoruz.

Yılmaz: Bizim için erken seçim söz konusu değil. Bizim için birinci hedef icraattır.

Bu konuşmadan sonra Çiller, Siyasi Partiler ve Seçim Yasası değişiklikleri ile ilgili önerilerini aktardı. Yılmaz ve yanındaki kurmayları iki turlu seçim, yarı başkanlık sistemi, ön seçimle üyeliklerin belirlenmesi ve dar bölge seçim sistemi ve iki katı kadar aday gösterilip bunların arasından milletvekillerinin belirlenmesi konusunu dile getirdi. Çiller, ‘‘Eğer siz bu önerilerimize destek verirseniz, biz de sizin reform paketleri olmak üzere öncelikli çıkarmayı planladığınız yasal düzenlemelere destek veririz’’ dedi. Yılmaz, seçimin asla gündemlerinde olamayacağını belirtti, ‘‘Bu önerilerinizi hem partimin yetkili kurullarına, hem de koalisyon ortaklarına götüreceğim’’ diye konuştu.

Görüşme bittiğinde Yılmaz ve Çiller soğuk bir havada tokalaştı. Çiller, tokalaştıktan sonra başını yukarı kaldırıp, ‘‘Offf...’’ diye derin bir nefes aldı. Yılmaz da DYP'lileri uğurladıktan sonra aynı tavrı tekrarladı.

Çiller aradığını bulamadı

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, dün çıktığı liderler turunda, erken genel seçim önerisine destek bulamadı. Mesut Yılmaz ve Bülent Ecevit'ten kesin ret karşılığını alan Çiller, CHP Lideri Deniz Baykal'dan da istediği desteği bulamadı. Yılmaz ve Ecevit, ‘‘Hükümetin gündeminde seçim yok, icraat var’’ derken, Çiller'in yarım saat başbaşa görüştüğü Baykal ise ‘‘Ülkeyi seçime götüren biz olmayız’’ dedi.

Yılmaz: Seçim yok

Başbakan Mesut Yılmaz, hükümetin ve ANAP'ın gündeminde ara, genel veya yerel seçim bulunmadığını belirterek, ‘‘Ancak vergi ve sosyal güvenlik yasaları, muhalefet engeli nedeniyle Meclis'den geçmezse o zaman seçime gidilir. Müsebbibi de muhalefet olur’’ dedi. Çiller'le görüşmesinden sonra düzenlediği basın toplantısında Yılmaz, ANAP'ın seçim istemediğini, ‘‘Seçim gibi çok önemli bir konuda ortaklarımızla uzlaşmadan tutum ortaya koymayı siyasi ahlaka aykırı buluyoruz. ANAP'ın böyle bir düşüncesi yoktur’’ diye açıkladı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!