Yine it dalaşı

Güncelleme Tarihi:

Yine it dalaşı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2006 00:00

’Deniz Aslanı 2006’ tatbikatına katılan Türk uçak ve helikopterini, Yunan ’Mirage’ları taciz etti. Bunun üzerine Çiğli’den 4 adet F-16 havalandı ve Türk-Yunan jetleri arasında it dalaşı yaşandı.

TÜRK Silahlı Kuvvetleri’nin Ege Denizi’nin uluslararası sularında gerçekleştirdiği ’Deniz Aslanı 2006’ arama kurtarma tatbikatına katılan uçaklar ve helikopterler, Yunan savaş uçakları tarafından taciz edildi.

Mehmetçiğin, denizde kazaya uğramış kişilere yönelik arama kurtarma tatbikatı, Ege Denizi’nin Karaburun ile Yunanistan’ın Midilli ve İskiri adaları arasında kalan uluslararası sularında gerçekleştiriliyor. Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Alev Gümüşoğlu tarafından sevk ve idare edilen tatbikata Türk Deniz Kuvvetleri’ne bağlı ’Gaziantep’ firkateyni, üç korvet, bir avcı botu, Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı iki arama kurtarma uçağı, üç helikopter ve bir SAT timi katılıyor.

YUNAN TACİZİ

Tatbikatın uluslararası sularda kazaya uğrayan ticari geminin mürettebatının kurtarılmasını içeren ilk safhasının başladığı sıralarda, Yunan Hava Kuvvetleri’ne bağlı ’Mirage’ savaş uçakları arama faaliyetini yapan Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı helikopterlerle uçağı, ’önleme faaliyetinde’ bulunarak taciz etti. Yunan savaş uçaklarının tacizinin sürmesi üzerine İzmir’de bulunan Çiğli 2’nci Ana Jet Üs Komutanlığı’nda ani reaksiyon görevi için hazır tutulan 4 F-16 havalanarak bölgeye intikal etti. Türk jetleri ile Yunan jetleri arasında yaşanan it dalaşı tatbikatın ikinci safhasının sonuna kadar sürdü.

18 YABANCI GÖZLEMCİ

Arama kurtarma faaliyetleri ile görevli askeri ve sivil kuruluşların koordinasyonunu sağlamayı amaçlayan tatbikata Türk gözlemcilerin yanı sıra ABD, İspanya, Azerbaycan, Mısır, Bangladeş, Birleşik Arap Emirlikleri, Hırvatistan, Bosna- Hersek, Arnavutluk ve Hindistan’dan 18 yabancı gözlemci de katılıyor.

Başarılı tatbikat

Tatbikatta helikopterlerce yeri belirlenen kazazedeler bölgeye hareket eden ’Gaziantep’ firkateyni tarafından kurtarıldı. 10 manken denizden çıkarıldı ve yaralılara ilk müdahale yapıldı. Daha sonra kazazedeler helikopterlerle İzmir’de bulunan hastanelere sevk edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!