Yine durduruldu

Güncelleme Tarihi:

Yine durduruldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2001 01:44

Peş peşe kazalar yüzünden 38 şehit verdiğimiz CASA uçaklarının uçuşları, hayati bir arıza nedeniyle birkez daha durduruldu.

İstikamet dümeni kilitlendiği için acil iniş gerçekleştiren bir CASA'da yapılan inceleme sonucu, ‘‘Tüm hayati kumanda sistemlerini devreden çıkarabilecek pim yuvaları çatlakları’’ bulundu.

Dört ayda meydana gelen üç kazada 38'i şehit 41 kişinin hayatını kaybettiği CASA kazalarının ardından İspanyol lisanslı bu uçaklarda Hava Kuvvetleri hayati bir arıza daha tespit etti. Bu yüzden, geçtiğimiz günlerde, istikamet dümeni kilitlenmesi (rudder) sebebi ile acil iniş gerçekleştiren bir CASA'nın ardından, yapılan inceleme sonucu uçaklarda, ‘‘Tüm hayati kumanda sistemlerini devreden çıkarabilecek pim yuvaları çatlakları bulunması’’ üzerine bu uçakların uçuşu bir kez daha durduruldu.

FACİADAN DÖNÜLDÜ

Alınan bilgiye, geçtiğimiz günlerde meydana gelen bir arıza yüzünden pilotların gayreti ile büyük bir faciadan neredeyse son anda dönüldü. İnişin ardından hemen uçağa gelen inceleme heyeti, uçakta istikamet dümeni (rudder) kilitlenmesi tespit etti. Uçakta yapılan incemelemede bu arızaya ise yerde iken uçağın rüzgarla hareket ederek kendisine zarar vermesini engelleyen rudder sisteminin ‘‘Ana yuvası ile pim arasındaki bağlantıdaki bir hatanın’’ yol açtığı anlaşıldı.

HAVADA KİLİTLENİYOR

Uzmanlar, araştırmaları sonucunda malzeme yorgunluğuna bağlı olarak, rudder sistemini, ‘‘Uçuştan önce kilitten kurtaran ve yerde kilitleyen’’ pimin girdiği yuvanın çatlama sonucu ‘‘havada da’’ kilitlenmeye yol açtığını ortaya çıkardı. Bunun üzerine, Hava Kuvvetlerindeki tüm CASA'larda yapılan inceleme sonucu, pimlerin girdiği yuvalarda havada istikamet,irtifa ve kanatçık sistemlerini kilitleyebilecek benzer çatlakların olduğu tespiti ile tüm uçuşlar durduruldu. Uzmanlar, acil iniş gerçekleştiren uçağın büyük bir tehlike atlattığını, benzer arızanın kanatçık veya irtifa dümenine bağlı pim yuvalarında olması halinde bir kaza kırımın olmasının kaçınılmaz olduğunu belirttiler.

PARÇALAR DEĞİŞTİRİLDİ

Bakım ekiplerinin gayretli çalışmaları sonucu uçaklardaki pimler ve yuvaları değiştirildi. Hürriyet'e bilgi veren güvenilir kaynaklar, bir çok CASA uçağının bu çerçevede parçasının değiştirilerek uçuşa yeniden başladığını ancak halen bazı CASA'ların bakım için uçuşunun kesik olduğunu ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!