Yine Apo sloganları

Güncelleme Tarihi:

Yine Apo sloganları
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2004 01:20

Cezaevinden çıkan DEP eski milletvekillerinin katıldığı ‘Barış ve Demokrasi’ mitinginde yine Apo sloganları atıldı. ‘Barışın elçisi İmralı’dadır’, ‘Hepimiz Apocuyuz’, ‘And içiyoruz bu topraklarda daha nice kutsal buluşmaları gerçekleştireceğiz’ diye bağıran kalabalık, Öcalan posterleri taşıdı.

DEHAP’ın onganize ettiği mitinge cezaevinden geçen çarşamba günü tahliye edilen DEP eski milletvekillerinin geleceğini öğrenen binlerce kişi dün sabah erken saatlerden itibaren Diyarbakır Havaalanı’nda toplanmaya başladı. Parti otobüsünden Kürtçe şarkı ve türküler çalınırken, kalabalık halay çekti. Bu sırada Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldı. Öcalan’ın fotoğraflarının basıldığı gazeteleri havaya kaldırıp zafer işareti yapan DEHAP’lılar, coşku içinde DEP eski milletvekillerinin gelmesini bekledi. Diyarbakır Emniyet müdürü Orhan Okur, telsizden sık sık anons yaparak miting ve havaalanından gelişte görev yapan polisleri yönlendirdi. Polis, mitingi ve konvoyu yaklaşık 10 kemarayla izledi.

Polis, kapatılan DEP eski milletvekillerini taşıyan otobüsün iyice arandıktan sonra miting alınına alınmasını istedi. Otobüsün içerisinde Öcalan’ın poster ve afişlerinin olduğu ihbarına karşı arama yapılması istenirken, DEHAP’lılarla polis arasında sert tartışmalar oldu.

İstasyon Meydanı’nda yapılan mitingti DEP eski milletvekillerinin konuşmaları sırasında da Apo sloganları kesilmedi. Leyla Zana’nın konuşmasından sonra kalabalık, ‘Barışın elçisi İmralı’dadır’, ‘Hepimiz Apocuyuz’ sloganları attı. Meydandakiler daha sonra kimliklerini göstererek ‘And içiyoruz bu topraklarda daha nice kutsal buluşmaları gerçeklereceğiz’, ‘Ne inkar ne ayrılık demokratik cumhuriyet’, ‘İmha ve şiddet politikalarına son’ sloganları attı.

DİCLE: APO BARIŞ MİMARI

Mitingde Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak da söz aldı. Hatip Dicle yaptığı konuşmada, ‘ 5 yıldır çatışmaları ortadan kaldırmak için projeler yürütülmekte. Bu projeyi Abdullah Öcalan yapıyor. Öcalan’ın barış mimarlığını daha iyi yapabilmesi için şartlar oluşturulmalı. Türkiyeli üst kimliği ile barışı tesis etmeye hazırız. Kürtler yaşadığı her coğrafyada sınırlara dokunmadan demokratik ortamda yaşamaya hazırdır’ dedi. Son zamanlarda çatışma haberleri geldiğini belirten Dicle ‘Yüreğimizi parçalayan haberler alıyoruz. Polislerle, askerlerle, dağdaki gençlerle ilgili yürüğimizi parçalayan görüntüler izledik. Çatışmayı sona erdirmek için yasal düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz. 5 bin kişi siyasi nedenlerle cezaevinde. Bunların sürece katılması için gerekli düzenlemeler yapmaya çağırıyorum’ diye konuştu.

Komutanlık önünde zafer işaretiyle flama

Miting sırasında PKK’nın elebaşısı Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldı, PKK flamaları açıldı. Öcalan’ın fotoğraflarının basıldığı gazeteleri havaya kaldırıp zafer işareti yapan DEHAP’lılar Kürtçe sloganlar attı. DEP eski milletvekillerini taşıyan otobüs 2’nci Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı’nın önünden geçerken konvoydakiler yeşil- sarı- kırmızı renkli flamalar sallayarak zafer işareti yaptı. Protokolde yer verilen Abdullah Öcalan’ın kardeşleri Fatma ve Mehmet Öcalan ile Havva Keser ‘Abdullah Öcalan’ın kardeşleri aramızda’ denilerek tanıtılırken, uzun süre alkışlandı.

VIP’ten girip VIP’ten çıktılar

İstanbul’dan Saat 07.00’da Ankara aktarmalı Diyarbakır uçağına binen DEP eski milletvekilleri için VIP girişi kullanıldı. Başbakanlık VIP Genelgesi’ne göre eski ve yeni milletvekillerine tanınan haktan faydalanan Zana ve arkadaşları saat 09.30’da Diyarbakır’da uçaktan indiler. Yine VIP’i kullanan Zana çıkarken, sabahtan itibaren bekleyen kalabalık, tezahüratta bulundu. Milletvekilleri VIP’ten çıkarken izdiham çıktı bazı basın mensupları ezilme tehlikesi geçirdi.

3 kilometreyi 2 saatte geçtiler

DEP eski milletvekilleri, Batman ve Mardin başta olmak üzere çevredeki il ve ilçelerden de gelen binlerce kişi tarafından Diyarbakır Havaalanı’nda karşılandı. Üzeri açık parti otobüsüne binen eski DEP’liler mitingin yapılacağı İstasyon Meydanı’na kadar olan 3 kilometrelik yolu 2 saatte gidebildi. Zana ve arkadaşları yol boyunca kalabalıklar tarafından alkışlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!