Yılmaz'ın önünde çevre protestosu

Güncelleme Tarihi:

Yılmazın önünde çevre protestosu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

Çamlıhemşin Hidroelektrik Santralı'nın temel atma töreninde çevreciler protesto gösterisi yaparken, Başbakan Mesut Yılmaz, ‘‘Çevreyi de insanı da koruyacağız’’ dedi. Yılmaz'ın temelini attığı barajın ihalesine 9 yıl önce çıkıldığı, ancak Çevre Bakanlığı ve yöre halkının itirazları nedeniyle 9 yıldır temel atma töreninin gerçekleşmediği belirtildi.

Çevre Bakanlığı'nın üç gün önce çevre değerlendirme raporu verdiği barajın temel atma töreni, bu rapora rağmen protestolar altında gerçekleşti. Bir grup çevreci, müteahhit firma Birleşik Mühendislik'in (BM) sahibi Bülent Kuyumcu konuşurken, sürekli ıslık çalarak protestoda bulundular. Enerji Bakanı Cumhur Ersümer konuşurken de protestolarını sürdüren çevreciler, ‘‘Doğa katili BM defol. Çevreye zarar veriliyor’’ diye bağırdılar. Ersümer ise bütün yatırımlarda çevre değerlerine en fazla hassasiyeti gösterdiklerini anlatarak, ‘‘Bu projede dünyanın en çevreci projesidir. Bunu iddia ediyorum’’ dedi.

Çevrecilerin protestoda bulunmadan dinledikleri Başbakan Yılmaz ise Karadeniz'in Türkiye'nin en zengin su kaynakları olan bölge olmasına karşın enerjiyi dışarıdan getirdiğini hatırlattı. Barajın çevre değerlendirme raporunun üç gün önce alındığını belirten ve raporu gösteren Yılmaz, ‘‘Çevre Bakanlığı'nı ben kurdum. Çevreyi en fazla biz savunduk. Ben buradaki şartlara uyulup uyulmadığını bizzat takip edeceğim’’ dedi. Ayder Yaylaları'nı turizme açarken de, bir Karadenizli olarak kendisine çok eleştiri yapıldığını hatırlatan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘Buradan 600 milyon kwh elektrik enerjisi elde edeceğiz. Türkiye'nin enerji açığı var. Bunu yapmazsak karanlıkta kalırız. Geçim de sağlayamayız, iş de bulamayız. Sadece çevreyi gözetip insanların derdini gözardı etmek gibi bir tehlikeli yoldayız. Bunun düzelmesi lazım.’’

Yöresel kıyafet giymiş çok sayıda kadının da içinde yer aldığı çevreci grup, temel atma töreninden sonra alkış ve ıslıklarla Çamlıhemşin'e yürüdü. Çevreciler Başbakan'a yanlış bilgi verildiğini de ileri sürdüler.

Başbakan Yılmaz, temel atma töreninden sonra Hemşin'e giderek Ziraat Bankası şubesini açtı ve sağlık merkezinin temelini attı. Daha sonra Gürcistan'ın Batum kentine giden Yılmaz, Türkiye ile birlikte kullanılacak olan ve Türkiye'nin yeniden onararak hizmete sokacağı Batum Havaalanı'nda incelemelerde bulundu. Yılmaz, akşam da Rize'deki Çay Festivali törenlerine katıldı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!