Yılmaz'ın mezun olduğu okula özerklik

Güncelleme Tarihi:

Yılmazın mezun olduğu okula özerklik
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

Özel okul statüsünde bulunan İstanbul Erkek Liseliler Vakfı Özel İlköğretim Okulu, Bakanlar Kurulu kararıyla ‘özerk’ oldu. Okulun ilköğretim bölümü öğrencileri, kendilerine ayrılan kontenjanla liseye devam edebilecek, lise öğrencileri de yine aynı şartlarla vakfın Alman hükümetiyle birlikte kurduğu İstanbul Batı Üniversitesi'ne geçiş yapabilecekler. Okulun ilk bölümü özel vakıf, orta ve lise bölümü devlet, üniversitesi ise yine özel vakfa ait. Ancak tanınan özel statü, vakfa ait ilkokulu bitirenlerin, devlete ait orta bölüme devam ederek ilköğretimini tamamlaması ayrıcalığını getiriyor.

DAHA ÇOK GELİR

Böylelikle okul da bugünkü rakamlarla yılda 1.5 milyar liradan 5 yıl okutacağı öğrenciyi 8 yıl okutacak ve daha çok gelir sağlayacak. İlköğretim okulunu bitirmiş öğrenciler, belli sayıda, öğretim başarılarının ve Almanca dilbilgisi derecelerinin belirlendiği sınavdan sonra İstanbul Lisesi'ne alınacak. Lisenin hazırlık sınıfının birinci yılına her öğretim yılı başında, alınacak öğrenci sayısının en az yarısı kadar öğrenci de merkezi sınavla alınacak. Merkezi sınavla kontenjan tamamlanamazsa, özel bir sınav yapılacak.

İLK ÖRNEK

1992'de ilk adımı atılan, ancak İstanbul Lisesi'nden mezun olan Mesut Yılmaz'ın Başbakanlığı döneminde Bakanlar Kurulu'nca onaylanan İstanbul Batı Üniversitesi'yle, ‘ilköğretimden yükseköğretime uzanan kurumsal yapılaşmanın akademik, hukuki, idari, yapısal ve finansal çerçeve koşulları’ belirlendi. İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı'nın üniversitesi, ‘akademik ve idari özerk’ bir üniversite olarak belirlendi. Kuruluşu tartışılan İstanbul Erkek Liseliler Vakfı Özel İlköğretim Okulu, ilk iki yılında eğitimi Türkçe yapacak, aynı zamanda yeterli ölçüde Almanca dersi de verilecek. Üçüncü sınıftan itibaren lise öğretiminin sonuna kadar yalnızca Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Yurttaşlık Bilgisi ve Din dersleri Türkçe okutulacak. Sanat, Müzik, Beden Eğitimi ve Spor dersleri ise Türkçe ve Almanca okutulacak. Bu da şimdiye kadar Türkiye'de örneği olmayan bir uygulama olacak.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Okul yetkilileri, yönetmelik ve yönergelerin çıkmasının ardından uygulamaya başlanacağını belirttiler. Zorunlu temel eğitimle birlikte ortaokulları kapatılması planlanan Anadolu Liseleri'nin ve özel okulların, ‘İstanbul Lisesi’ örneği karşısında nasıl bir yol izleyeceği merakla bekleniyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!