Yılmaz'dan kılık kıyafet genelgesi

Güncelleme Tarihi:

Yılmazdan kılık kıyafet genelgesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Refahyol ve ANASOL-D hükümetleri ile TSK arasında yaşanan irtica krizinin simgesi türban, ilk kez Başbakan imzalı bir genelgeye konu oldu. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte adliyelere de gönderilen Başbakan Mesut Yılmaz imzalı genelgede, 2413 sayılı Kılık Kıyafet Yönetmeliği'nin titizlikle uygulanması, sürekli kontrolü ve aksine davranışların cezalandırılması istendi. Genelgeye ekli yönetmelikte yeralanAtatürk devrim ve ilkelerine uygun, uygar kılık ve kıyafet’ ve ‘Görev mahallinde baş daima açık’ cümlelerinin altının çizilmesi, yönetmeliğin tüm adli personel tarafından okunduğuna dair tek tek imza alınması dikkat çekti. İstanbul Adliye Sarayı personeline yönelik her yıl Adalet Bakanlığı kanalıyla gönderilen kılık kıyafet yönetmeliği ilk kez Başbakan Mesut Yılmaz'ın imzasıyla ve İçişleri Bakanlığı kanalıyla gönderildi. Her yıl ‘Kılık Kıyafet Yönetmeliği’nin sadece kadın ve erkeklerin kıyafetleriyle ilgili 5'inci maddesinin tek nüsha halinde gönderildiği adliyelere bu yıl yönetmelik ilk kez 4 sayfalık tam metin halinde gönderildi. Yönetmeliğin titizlikle uygulanmasını isteyen Başbakan Mesut Yılmaz imzalı 1998/9 sayılı genelgede şöyle denildi:

1 Personelin kılık ve kıyafetlerinin yöneticiler tarafından sürekli kontrolünü,

2Aksine davranışları tesbit edilenler hakkında gerekli cezai müeyyidelerin uygulanmasını,

3Sözkonusu yönetmelikte belirtilen usul ve esaslara titizlikle uyulması hususunda her kademedeki yöneticiler ile bütün kamu personelinin hassasiyet göstermesini,

4 Keyfiyetin bütün personele duyurulmasını önemle rica ederim.

Başbakan Yılmaz imzalı genelgeye ekli gönderilen yönetmelikte şu cümlelerin altının özellikle çizildiği görüldü:

- Atatürk devrim ve ilkelerine uygun, uygar, aşırılığa kaçmayacak şekilde sade kılık-kıyafet,

- Kadınlar için; Görev mahallinde baş daima açık,

- Erkekler için; Sakal bırakılmaz,

- Her türlü resmi belgelere yapıştırılacak fotoğrafların, bu yönetmelik hükümlerine uygun kılık-kıyafetlerle çekilmiş olması zorunludur.

Öğretmen olamayacaklar

Milli Eğitim Bakanlığı'nın geçtiğimiz yıl öğretmen açığının kapatılması amacıyla uygulamaya koyduğu, ancak çok tartışılan ‘Herkese öğretmenlik kararı’, bu kez YÖK tarafından farklı bir şekilde yeniden denenecek. YÖK, öğretmenlik formasyonu derslerinin ağırlıklı olacağı ‘Tezsiz Yüksek Lisans Programı’ düzenlerken, programa bütün bölümlerden öğrenciler devam edebilecek. Mısır'daki El Ezher ve İran'ın Kum kentindeki gibi dini ağırlıklı ve laiklik karşıtı eğitim veren yabancı okulların diplomalarının denklikleri kabul edilmeyecek, önceki yıllarda denklik alanların denklik belgelerine de ‘Bu belge öğretmen atamalarında geçerli değildir’ hükmü konulacak. Bu diplomaların sahipleri, öğretmenlik programına katılamayacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!