Yılmaz: İstediğimizi aldık

Güncelleme Tarihi:

Yılmaz: İstediğimizi aldık
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 1997 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz'ın kritik Bonn ziyareti başarıyla sonuçlandı. Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği konusunda en büyük eşik olarak kabul edilen Almanya, Yılmaz'ın yeni AB politikasına destek verdi. Almanya, ‘Türk vatandaşlarının serbest dolaşımdan vazgeçmesi karşılığında’ Türkiye'nin tam üyeliğine yeşil ışık yaktı. Yılmaz, Hürriyet'in, ‘‘Bu görüşmeden sonra Türkiye Lüksemburg zirvesinde adaylığa alınacak 11 ülkenin yanına dahil edilecek mi?’’ sorusuna ‘‘Bundan sonra olmaması mümkün değil. Beklediğimiz oldu, istediğimizi aldık’’ karşılığını verdi.

Türkiye'nin AB üyeliği önündeki en büyük engel görülen Almanya Başbakanı Helmut Kohl ile Yılmaz dün Bonn'da 2 saat görüştü. Görüşme sonunda Kohl, Türkiye'nin ‘Avrupa’ya ait olduğunu' teyid ederek, Almanya'nın Türkiye'nin AB'ye tam üye olması konusunda destek vereceğini söyledi. Yılmaz, Kohl görüşmesinin AB konusundaki sonuçları şu şekilde gerçekleşti:

Almanya, Türkiye'nin Avrupa'ya ait olduğunu kabul etmektedir.

Almanya, Türkiye'nin tam üyelik hedefi çerçevesinde her türlü desteği verecektir.

Ancak, Türkiye tam üyelik önündeki engelleri ortadan kaldırmak için üzerine düşenleri yapma konusunda kararlılığını ifade etmiştir.

Almanya, Türkiye'nin üzerine düşenleri yapması konusunda yardımını esirgemeyecektir.

Türk vatandaşlarının serbest dolaşımı konusu, Türkiye'nin tam üyeliğinden sonra yeniden ele alınarak, üzerinde uzlaşılan bir formül bulunacaktır.

NİHAİ KARAR ARALIK’TA

Yılmaz, düzenlediği basın toplantısında, Kohl ile temasının ardından AB'nin genişleme listesinde Türkiye'nin de yer alacağı konusunda iyimser olduğu mesajını verdi. Yılmaz, şöyle dedi:

‘‘AB'nin genişleme konusundaki nihai karar, Aralık'ta yapılacak Lüksemburg zirvesinde verilecektir. Bugünkü görüşmenin ışığında inanıyorum ki, verilecek olan bu karar Türkiye'yi genişleme sürecinden dışlayan bir karar olmayacaktır.’’

KASIM'DA YENİDEN

Yılmaz'ın, Kohl ile yaptığı görüşmede, ayrıca Almanya'nın üyelik konusundaki sağlayacağı bu desteğin ardından Yılmaz'ın diğer AB ülkeleri liderleriyle de görüşmesi üzerinde uzlaşmaya varıldı. Kohl, Yılmaz'ı tüm bu görüşmeleri yaptıktan sonra üyelik konusunda nihai bir değerlendirme yapmak için Kasım ayında yeniden Bonn'a davet etti.

TÜRKİYE'YE DÜŞENLER

Türkiye'nin tam üyelik önündeki engeller ise görüşmede ekonomik sorunlar, insan hakları ve demokratikleşme olarak ortaya konuldu. Yılmaz, bu konularda ilerleme sağlayacak adımları atmaya kararlı oldukları konusunda güvence verdi. Kohl, Türkiye'nin Yunanistan ile ilişkilerinde de bazı gelişmeler sağlaması gerektiğini, ayrıca Kıbrıs sorununun çözümü için etkisini kullanması gerektiğini belirterek, bu konuda Yılmaz'dan gerekli adımları atmasını istedi. Yılmaz ise bu sorunların sadece Türkiye'nin tek taraflı çabalarıyla çözülmesinin mümkün olmadığını, bu konuda Atina'ya da baskı yapılması gerektiğini belirterek, ‘‘Ancak biz üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz’’ güvencesini verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!