Yılmaz: Irak için delil yok

Güncelleme Tarihi:

Yılmaz: Irak için delil yok
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2002 16:51

ANAP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, ABD tarafından, Irak’a müdahaleyi haklı kılacak, böyle bir müdahale için uluslararası kamuoyunun desteğini sağlayacak argümanların, şu ana kadar ortaya konulamadığını belirtti.

Haberin Devamı

Başbakan Bülent Ecevit’in ABD’ye yapacağı ziyaret ve Irak konusuna ilişkin bir soru üzerine Yılmaz, Irak meselesinin, ziyaret sırasında, gündeme gelmesini arzu ettikleri bir mesele olmadığını kaydetti. Yılmaz, ‘‘Böyle bir müdahaleyi haklı kılacak, böyle bir müdahale için uluslararası kamuoyunun desteğini sağlayacak argümanlar, ABD tarafından şu ana kadar ortaya konulabilmiş değil. Bu konuda sadece biz değil, Avrupalı müttefiklerin büyük çoğunluğu böyle bir müdahaleye soğuk bakıyorlar’’ diye konuştu.

‘‘Sayın Başbakan’ın, Saddam’ı çok koruduğu yolunda, Türkiye ve uluslararası basında görüşler var’’ denilmesi üzerine Yılmaz, Ecevit’in Başbakan olduğu ve birlikte çalıştıkları süre içerisinde, Saddam’ı himaye eden bir tavrına tanık olmadığını söyledi.

Yılmaz, Irak’a bir müdahale olması durumunda, Türkiye’nin göreceği zararları en aza indirmek için ellerinden geleni yapacaklarını, bunun,hükümetin görevi olduğunu ifade etti.

BAKANLIKLARDA DÜZENLEME

Yeniden yapılanma programı çerçevesinde, merkezi hükümetin küçültülmesi, bölge müdürlüklerinin kaldırılması, taşra teşkilatlarının yeniden düzenlenmesi gibi önerilerine ilişkin olarak, kendi sorumluluklarındaki bakanlıklarında süratli bir düzenlemeyi başlatacaklarını belirten Yılmaz, bu konuda, gelecek hafta, ANAP’lı bakanlarla bir toplantı yapacaklarını anlattı. Yılmaz, toplantıda, bakanlıkların bu konuda atılacak adımların karara bağlanacağını bildirdi.

Yılmaz, özelleştirme kapsamındaki kuruluşların yönetim kurulu üyeliklerine ilişkin bir soruyu yanıtlarken, şunları söyledi:

‘‘Özelleştirme kapsamındaki kuruluşlarda birçok siyasi arkadaşımızın şu anda görev yaptığı doğrudur. Bunları bir elemeye tabi tutacağız. Bunların içerisinde, hiçbir uzmanlığı olmadığı halde, sırf siyasi kimliği nedeniyle görev yapan arkadaşlarımızın hepsini görevden alacağız. Onların yerine, bu konuda uzman olan kişileri yerine getireceğiz.’’

’’TÜRKİYE, KDV ORANLARINI GÖZDEN GEÇİRMELİ’’

Yılmaz, bugün, daha çok vatandaşa ödettirilen istikrar programının bedelinin, kamunun yeniden yapılandırılmasının ardından, kamu tarafından ödeneceğini, vatandaşın daha az fedakarlık yapacak konuma geleceğini vurguladı.

Bir soru üzerine, doğalgazın temel ihtiyaç maddesi olduğunu, bundan yüzde 18 oranında KDV alınmasının makul olmadığını belirten Yılmaz, Türkiye’nin, KDV oranlarını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini vurguladı. Yılmaz, şunları söyledi:

Haberin Devamı

 ‘‘Maalesef IMF’ye verdiğimiz taahhütlerden dolayı, 2002’de bunu geniş ölçüde yapma imkanımız yok. Ama daha önce de taahhüdümüz var, (2003 yılına girerken, bütün KDV oranlarını yeniden gözden geçireceğiz. Doğalgaz gibi, bu tür temel ürünlerde oranları düşüreceğiz) 2002 yılı içinde ne yapılabilir diye sorulursa, hiç olmazsa, kış aylarında bunun ertelenmesini talep edeceğiz. Ama taahhütlerimiz buna izin verir mi, IMF buna razı olur mu, doğrusu şu anda söyleyebilme imkanım yok. Ama bu düzenlemenin, gerekli ve haklı olduğuna inanıyorum. Onun için bunu savunmaya devam edeceğim.’

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!