Yıllık yağışın yüzde 70’i yok olup gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Yıllık yağışın yüzde 70’i yok olup gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2008 00:00

İstanbul’da düzenlenen Türk-Alman Su Forumu’na ev sahipliği yapan Mimar Mühendisler Grubu MMG Genel Başkanı Murat Kalsın, Türkiye’nin akarsu ve diğer su kaynakları açısından oldukça zengin ama bunları kullanabilme ve ekonomiye kazandırma bakımından fakir bir ülke olduğunu söyledi.

Murat Kalsın, Türkiye’nin yılda 500 milyar metreküp yağış aldığını, bunun 250 milyar metreküpünün buharlaşıp atmosfere döndüğünü, 70 milyar metreküpün yeraltı sularını beslediğini, 180 milyar metreküpü ise nehirler kanalıyla denize ulaştığını ifade etti. Geriye yüzde 30’luk bir miktar kaldığını belirten Kalsın, "Telaffuz ettiğimiz oran karşısında ürperti duyuyoruz. Avucumuzun içindeki her 10 altının yedisini savuruyoruz. Hesap ortada, 500 bin YTL ile müreffeh bir hayat yaşamak yerine 150 bin YTL’lik bütçe yapmaya çalışıyoruz" dedi.

Su Vakfı Başkanı Prof. Dr. Zekai Şen ise Türkiye’de su şebekelerindeki kaçak yüzdesinin 75’lere vardığını belirterek, "Küresel ısınma ve iklim değişikliği yüzünden daha çok su buharlaşarak yok oluyor. İstanbul’da her yıl, kentin 2-3 aylık su ihtiyacını karşılayabilecek 80-100 milyon metreküp buharlaşıyor" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!