Yılın ilk ay tutulması gerçekleşti

Güncelleme Tarihi:

Yılın ilk ay tutulması gerçekleşti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2008 11:24

Yılın ilk tam ay tutulması dün gece gerçekleşti. Olay, Ankara'nın büyük bölümünde izlendi.

Ahlatlıbel'deki Ankara Üniversitesi Rasathanesi'nde görevli uzman astronom Özgür Baştürk  tam ay tutulmasını izlemek üzere gelen başkentlilere, hava açık olduğundan teleskoplarla izleme olanağı sunduklarını belirtti.

Gecenin ilk saatlerinde havanın kapalı olması nedeniyle bu saatlerde tutulmayla ilgili sunumlar yaptıklarını, belgesel gösterdiklerini anlatan Baştürk, tam tutulmasının yaşandığı saat 05.01'de ise tam tutulmanın çıplak gözle izlenebildiğini söyledi.

Ay tutulmasının, ayın, dünyanın ve güneşin uygun bir dizilişi olduğunu kaydeden Baştürk, tutulmanın gerçekleştiği saatte ayın bakır rengine dönüştüğünü dile getirdi. Baştürk, gökyüzünde yaşanan bu doğa olayının Başkentliler tarafından ilgiyle izlendiğini söyledi.

Ayın 06.38'de batması ve güneşin doğması nedeniyle tutulmanın sonunun Türkiye'den izlenemediğini belirten Baştürk, Türkiye'den izlenebilecek bir sonraki ay tutulmasının ise 16 Ağustos'ta yaşanacağını kaydetti.

ÇANAKKALE'DE KISMEN İZLENEBİLDİ

Çanakkale'de yılın ilk ay tutulması olayı, gökyüzü parçalı bulutlu olmasına rağmen izlenebildi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ulupınar Gözlemevi ve Astrofizik Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, ikinci ay tutulmasının ise, ağustos ayında izlenebileceğini belirtti.

Ayın bakır renge dönüştüğü gökyüzü şöleni, havanın parçalı bulutlu olmasına rağmen aralıklarla izlenebildi. Kimi zaman net bir şekilde gözlenebilen ay tutulmasının izlenmesine, zaman zaman önüne geçen bulutlar engel oldu. Ay, saatler 02.36'yı gösterdiğinde tutulmaya başladı. Tutulmanın tamamlandığı saat 05.01'de ay, bakır rengini aldı. Ay, 06.38'de battığı için saat 07.09'da tutulmadan kurtulma anı, izlenemedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!