Yıldız savaşları

Güncelleme Tarihi:

Yıldız savaşları
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul 1. Bölge yıldız savaşlarına sahne oluyor. DSP'den Başbakan Bülent Ecevit, Turizm Bakanı Ahmet Tan ve Maliye Bakanı Nami Çağan, ANAP'tan Güneş Taner, Ediz Hun, Cavit Kavak ve Sühan Özkan, FP'den Aydın Menderes ve Süleyman Arif Emre, DYP'den Hayri Kozakçıoğlu ve CHP'den Zülfü Livaneli, Yavuz Top ve Mehmet Moğultay bu yıldız savaşlarının ağır topları. Toplam 24 milletvekili çıkaracak olan 1. Bölge'nin adaylarının açıklanmasından sonra birçok partide deprem yaşandı. DYP'de 10'uncu sıradaki yerini beğenmeyen Şafak Mert ile 13'üncü sıradaki Alper Yazoğlu istifa etti. Ethem Cankurtaran'a yedinci sırada yer verilmesi CHP il yönetiminde tepkiyle karşılandı.

TARİKATLARDAN ‘U’ DÖNÜŞÜ

1. Bölge'de en ilginç gelişme tarikat çevrelerinde yaşandı. Üsküdar, Beykoz ve Tuzla civarında bulunan ve çeşitli tarikatlara mensup cemaatler geçen seçimlerde Fazilet'e verdikleri desteklerini geri çektiler. İskenderpaşa cemaati mensupları ve Fethullahçılar birçok yerde FP'yi desteklemeyeceklerini açıkça ilan ettiler. Bölgede yüksek oy potansiyeline sahip İskenderpaşa cemaati önde gelenlerinden biri, 18 Nisan'da izleyecekleri politikayı şöyle açıkladı: ‘‘RP'ye verdiğimiz destek parti genel merkezi tarafından hoyratça kullanıldı ve sonuçta bu durumdan biz zararlı çıktık. Bir önceki seçimde tarikat ve cemaatlerden aldıkları cömert destekten şımaran RP yönetiminden birkaç adam, şurada burada olmadık açıklamalar yaparak şimşeklerin bizim üzerimize yönelmesine neden oldular. Yıllar boyunca merkez sağ partilerle kurduğumuz ilişki neticesinde önemli kazanımlar elde etmiştik. Bir karınca sabrıyla aldığımız mesafeler RP-FP çizgisi tarafından müsrifçe harcandı. Mesela Sayın Necmettin Erbakan'ın Başbakanlık'ta tarikat ve cemaat önderlerine verdiği yemek tam bir siyasi şovdu. Biz desteğimizin ve inancımızın bu denli siyasallaştırılacağını hiç bir zaman düşünmedik. Bunun sonucu 28 Şubat sürecine girildi ve biz birçok olanağımızı ve mevzimizi terk etmek zorunda kaldık. Bu yüzden artık RP'ye ödünç verdiğimiz oyları FP'den geri alacağız.’’ Nur cemaati mensupları da aynı görüşte. FP'den kaçan tarikat ve cemaat oylarının DYP, ANAP ve hatta DSP'ye yöneleceği söyleniyor.

ANAP'A İLGİ VAR

ANAP'ın bölgede birinci sıraya yerleşen adayı Mehmet Ali İrtemçelik, şimdiden geleceğin Dışişleri Bakanı olarak görülüyor. Ediz Hun ve Güneş Taner sadece kendi bölgesinde değil, tüm bölgelerde ilgiyle karşılanıyor. Teşkilatın içinde çok sevilen eski il başkanı Sühan Özkan da diğer bölgelerden gelen davetlere yetişemiyor. Sibel Çarmıklı seçim çalışmaları başladığından beri günde üç-dört saat uyuyarak çalışıyor.

FP'DE TÜRBANLI ADAY

FP'de liste başı 2. ve 3. bölgede olduğu gibi, ‘‘dışarıdan’’ gelen birine, Aydın Menderes'e verilmiş. Ama Menderes'in hemen arkasından gelen sıraya Erbakan'ın yakın dostu, MNP'den bu yana dava içinde yer alan bir isim, Süleyman Arif Emre yerleştirilmiş. Dördüncü sırada yer alan Merve Kavakçı, ‘‘TBMM'nin ilk türbanlı milletvekili olacağım’’ diyen aday. Şeyh Sait'in torunu ve Melik Fırat'ın amcaoğlu olan M. Fuat Fırat, 6. sırada.

CHP TABANI KÜSKÜN

CHP liste başında Mehmet Moğultay'a yer verildi. İkinci sırada Zülfü Livaneli ve dördüncü sırada Yavuz Top bulunuyor. Bu iki müzik sanatçısının listenin ön sıralarına yerleştirilip, eski il başkanı Ethem Cankurtaran gibi teşkilata gönül vermiş bir yöneticiyi yedinci sıraya indirilmesi partide büyük bir tepkiyle karşılandı. Parti ilçe merkezlerinde seçim çalışmalarına çok az üye katılıyor. Tabanın yılgın ve kırgın olduğu gözleniyor. CHP'nin bu seçimde işi zor görünüyor.

MHP'DE YOĞUN ÇABA

Milliyetçi Hareket Partisi, bütün Türkiye'de olduğu gibi İstanbul'da da oy patlaması yapmak için yoğun çaba içinde. Yıldız adayları yok, ama 1. Bölge'de 3-4 milletvekiliği hedefliyorlar. DYP'den MHP'ye önemli oy kayışı olduğu doğru. Geçen seçimde, ‘‘Türkçe ezan’’ tartışmaları yüzünden FP'ye giden ödünç oylar da geri geliyor. Ama bu oylar MHP'ye ne ölçüde güç getirecek, hep beraber göreceğiz...



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!