Yıldırım Gürses öldü

Güncelleme Tarihi:

Yıldırım Gürses öldü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2000 00:00

Sanat dünyasından bir yıldız daha kaydı. Türk Sanat Müziği'nin ünlü isimlerinden besteci ve ses sanatçısı Yıldırım Gürses, Etiler'deki evinde kalp yetmezliğinden öldü. Gürses, 300'ün üzerinde besteye imza atmıştı.

Bursa'da 1938 yılında doğan Yıldırım Gürses, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ni bitirdi.

Ankara Radyosu Ses Sanatçılığı sınavını kazanan ve buradaki görevini 1964 yılına kadar sürdüren Gürses, 1965 yılında ''Altın Mikrofon'' yarışmasını ve çeşitli gazetelerin düzenlediği yılın bestecisi ve yılın sanatçısı ödüllerini kazandı.

''Sonbahar Rüzgarları'', ''Eller Eller'', ''Çal Kanunum Çal'' gibi besteleriyle tanınan ve yaklaşık 300'ün üzerinde bestesi bulunan sanatçı, kendisi gibi ses sanatçısı olan Ayla Gürses'le evliydi.

"Düşen bir yaprak görürsen..."

Yıldırım Gürses 1938 yılında Bursa'da doğdu. Henüz yirmi yaşındayken Ankara Radyosu'nun, bir yıl sonra da Ankara Devlet Operası'nın sınavlarını kazandı. İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ni 1961 yılında bitirdi. Bu yıllarda kendi bestelerini Kazablanka Gazinosu'nun sahnelerinde seslendiriyordu.

1965 yılında Hürriyet Gazetesi'nin Altın Mikrofon Yarışması'na kendi orkestrası, sözü, müziği kendisine ait "Gençliğe Veda" ile katıldı ve birinciliği aldı.

"Yine Mevsimler Dönecek/Yine Yapraklar Düşecek/Giden Gençliğimiz Geri Gelmeyecek..." o yıl dillerden düşmedi.

Altın Mikrofon'daki bu başarının ardından Yıldırım Gürses, çalışmalarına hız verdi. Şarkılar plaklar birbirini izledi, sanatçı popüler müziğin en önemli isimlerinden biri haline geldi. "Son Mektup"u , "Gelmez Giden Günler Geri", "Bir Kırık Kalp", "Bir Garip Yolcu", "Sonbahar Rüzgârları" "Düşen Bir Yaprak Görürsen Beni Hatırla" parçaları dillerden düşmedi yıllarca.

80'lerin başında Ajda Pekkan ile birlikte yeni bir hamle yaptı. "Affetmem Asla Seni" herkesin diline dolandı. Aynı albümde yer alan "Dertliyim Arkadaş" ve sonra çıkan "Eller" ile "Gül Dudaklım" sanatçının dört bir yana ulaşıp ortalığı ayağa kaldırdığı son şarkıları oldu. Bu son iki şarkı, o yıllarda sahne alan herkesin repertuarındaydı neredeyse...

Son olarak da sanatçının "best of"u, "Anılarla Yıldırım" piyasaya çıktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!