Yıkımı Bin Ladin'in aile şirketi üstlendi

Güncelleme Tarihi:

Yıkımı Bin Ladinin aile şirketi üstlendi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2002 01:54

Suudi Arabistan Kralı Fahd bin Abdülaziz El Saud ile Afganistan'ın Taliban'ı, ortak bir noktada buluştular: Yüzyıllar öncesinden kalma kültür mirasını tahrip etme ve bu işte ‘‘Bin Ladin’’ ailesini kullanma noktasında.

Kral Fahd, Taliban'ın bundan birkaç ay önce Afganistan'da yaptığının aynını şimdi Suudi Arabistan'da yapıyor. Taliban'ın asırlar öncesinden kalma Buda heykellerini yıkmasından ilham alan Fahd, Mekke'de bulunan yüzlerce senelik Osmanlı eserlerini yerle bir ettiriyor. Taliban, heykellerin imhası için nasıl Molla Ömer'den fetva alıp işi Üsame bin Ladin'in yetiştirdiği milislere yaptırttıysa, Fahd da Kábe'nin çevresindeki Türk eserlerinin yok edilmesi için kraliyet fermanı yayınlıyor ve yok etme işini Üsame'nin ailesine ait olan ‘‘Bin Ladin İnşaat’’a havale ediyor.

Suudi Arabistan'daki Türk eserlerinin başına bütün bunlar gelirken, Türk Dışişleri ve Kültür Bakanlıklarının bu konuda tam bir acz içinde kaldıkları, işin başından itibaren Suudi tarafınca yanıltıldıkları ve Dışişleri'nin geçen hafta yıktırılan Ecyad Kalesi'nin yıkılmayacağına inanarak, Suudi tarafına üstüne üstlük bir de ''memnuniyetimizi‘‘ ifade ettiği ortaya çıktı.

KENİMİZİ ALDATTIK

Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu Dairesi'nden Kültür Bakanlığı'na bu konuda 12 Temmuz 2001 günü gönderilen resmi yazıda, ’’duyulan memnuniyetin'' Suudi Dışişleri Bakan Yardımcısı Mizar Madani'ya iletildiği bildiriliyor. Dışişlerimizin konuya ne kadar uzak kaldığı, yazışmada ‘‘Ecyad’’ Kalesi'nden ‘‘Al Jiyad’’ diye garip bir şekilde bahsetmesinden belli.

Ve işin özeti: Kültür Bakanlığı'nın diplomatlıktan gelme müsteşarı, bir TV kanalında kahramanlığa soyunup ‘‘Ecyad Kalesi'nin yıkımını bizzat önledim’’ diye şahsi reklamını yaptığı anda kalenin yıkıldığı haberi geliyor ve müsteşar bey rezil oluyor. Suudiler Cidde'ye yarım saat mesafedeki Türk eserlerini yerle bir etmeye hazırlanırken, bunu Cidde'deki Türk Başkonsolosu'nun ruhu bile duymuyor. Ortadoğu'da 500 küsur senelik Türk hakimiyetinin izleri işte böyle bir bir silinip giderken biz oturmuş ‘‘Bölgenin en büyük gücü Türkiye'dir. Türkiye'siz bir Ortadoğu olamaz’’ diye kendi kendimize reklam yapıyoruz.

MEMNUNLUK BELGEMİZ

Suudi Arabistan'da Türk eserleri tek tek yıkılırken Türk Dışişleri ve Kültür Bakanlıklarının bu konuda tam bir acz içinde kaldıkları görüldü. Dışişleri'nin geçen hafta yıktırılan Ecyad Kalesi'nin yıkılmayacağına inanarak, Suudi tarafına ‘‘memnuniyetimizi‘‘ ifade eden resmi bir yazı gönderdiği ortaya çıktı. Dışişleri, yazıda ‘‘Ecyad’’ kalesi'ni de ‘‘Al Jiyad’’ diye yazdı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!