Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir Erdoğan'ı eleştirdi

Güncelleme Tarihi:

Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir Erdoğanı eleştirdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2013 14:42

Alman Yeşiller-İttifak 90 Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir Die Welt gazetesine verdiği röportajda Gezi Parkı protestolarında yaşananlarla ilgili yorumda bulundu ve "Erdoğan, Türkiye’de devlet krizi yaratıyor" dedi.

Haberin Devamı

Alman gazetesi, Özdemir'in Türkiye'nin diğer Müslüman ülkeler için demokrasi modeli olduğunu savunurken şimdi "Erdoğan’ın anti demokratik söylemleri" nedeniyle Avrupa Birliği’ne girmesinin daha da zor olduğu fikrine yer vermiş.

Özdemir, "Türkiye’de son dönemde neler oluyor" sorusuna, "Artık Erdoğan yurtdışı gezileri yapıp reformcu ve modern bir görüntü çizemeyecek. Türkiye’den gelen şiddet görüntülerinin etkisini değiştiremez. Biz Türkiye’yi her zaman Müslüman Arap ülkeleri için demokratik bir ülke modeli olarak gördük. Ancak bu şimdi sorgulanıyor" diye yanıtladı.

Türkiye’deki göstericilerin oldukça heterojen bir yapıya sahip olduğunu belirten Özdemir başbakanın ayırıcı değil birleştirici olması gerektiğini belirtti. Başbakan Erdoğan’ın ülkedeki liberallerden gördüğü desteği kaybettiğini ifade eden Özdemir, "Erdoğan, kendisinden başka kimseyi dinlemeyen otoriter bir lidere dönüştü" dedi.
Gazetenin, "Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği artık sona mı erdi?" sorusuna, "AB Türk hükümetiyle müzakere ediyor, protestocularla değil. Protestolarla başlayan bu yeni demokrasi hareketi Türkiye’de pek çok insanın zaten Avrupa ailesinin doğal üyesi olduğunu gösterdi" yorumunda bulunurken Almanya’da yaşayan Türk asıllı vatandaşların Gezi protestoları konusunda ortak bir paydada buluşmadığını belirtti.

Haberin Devamı

Röportajda Yeşillerin eş başkanı Claudia Roth’un gösteriler sırasında biber gazına maruz kalması da hatırlatıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!