Yeşilçam’dan bir Zeki Ökten geçti

Güncelleme Tarihi:

Yeşilçam’dan bir Zeki Ökten geçti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2009 10:46

Türk sinemasının gelişim sürecinde önemli kilometre taşlarından biri olan ve çok sayıda ödül kazanan ünlü yönetmen Zeki Ökten (68) dün akşam hayata gözlerini yumdu.

Haberin Devamı

FOTOĞRAFLARLA ZEKİ ÖKTEN

ZEKİ ÖKTEN FİLMLERİ - FOTOGALERİ

Ökten, Amerikan Hastanesi’nde iki gün önce kalp ameliyatı sonrası yoğun bakıma alınmıştı.

Türk sinemasında yoksulluk olgusunun üzerinde en fazla duran yönetmen olarak tanınan Ökten, filmlerde anlattığı gibi bir ailenin oğlu olarak İstanbul’da doğdu. 1961 yılında Nişan Hançer’in yönetmenliğini yaptığı ‘Acı Zeytin’ adlı filmle sinema dünyasına adım attı. Yeşilçam’ın ünlü yönetmenlerinin yanında asistan olarak çalıştı. 1963’te ilk filmi ‘Ölüm Pazarı’nı çekti. Osman Seden, Ömer Lütfü Akad, Metin Erksan, Memduh Ün, Halit Refiğ ve Atıf Yılmaz’dan sonra gelen ikinci yeni kuşak sinemacılar arasında yerini aldı. Yılmaz Güney’in senaryosunu yazdığı ‘Sürü’ filmi ile “yeni sinema”nın öncülerinden oldu. Filmleri arasında ‘Hanzo’ (1975), ‘Kapıcılar Kralı’ (1976), ‘Çöpçüler Kralı’ (1977), ‘Sürü’(1978), ‘Düşman’(1979), ‘Ses’(1986),  ‘Güle Güle’ (1999), ve ‘Çinliler Geliyor’ (2006) sayılabilir. Ökten, ulusal ve uluslararası yarışmalarda da birçok ödül aldı.

‘Saygıyla hatırlanacaktır’

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ökten’in vefatı nedeniyle derin üzüntü duyduğunu belirterek, “Türk sinemasının gelişmesine değerli katkılarda bulunan Zeki Ökten her zaman sevgi ve saygıyla hatırlanacaktır” dedi.

Sezen Cumhur Önal annesini kaybetti

SANATÇI Sezen Cumhur Önal’ın annesi Nihal Önal (100), İstanbul’daki evinde vefat etti. Nihal Önal’ın cenazesi, yarın Teşvikiye Camisi’nde öğleyin kılınacak cenaze namazının ardından Feriköy Mezarlığında toprağa verilecek.

Kültür Bakanı Günay'dan taziye

Zeki Ökten'in vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayınlayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Toplumsal sorunları tüm açıklığıyla beyazperdeye yansıtan Zeki Ökten'in filmleri bugün dahi gerçekçiliğini korumaktadır. Bu durum onun ne derece zamanı aşan ve bu toprakların insanına hitap eden bir sinema anlayışına sahip olduğunun kanıtıdır.

'Düşman', 'Kapıcılar Kralı', 'Çöpçüler Kralı', 'Pehlivan' gibi önemli birçok filme hayat veren ve 'Sürü' filmiyle uluslararası yarışmalardan pek çok ödülle dönen Ökten'in kaybıyla Türk sineması büyük bir değerini yitirmiştir. Türk sinemasına uzun yıllar emek veren ve unutulmaz filmlere imza atan yönetmen Zeki Ökten'in vefatı ülkemiz için büyük bir kayıptır.

Geride bıraktığı filmleriyle yeni nesil sinemacılarımıza yol gösterici olmaya devam edecek olan Zeki Ökten'e Allah'tan rahmet, ailesine, sinema çevrelerine ve milletimize başsağlığı dilerim.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!