Yeşil muhabbet

Güncelleme Tarihi:

Yeşil muhabbet
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 1997 00:00

Rezzan HASANBEŞEOĞLU
Haberin Devamı

Bergama'nın örnek direnişi

Zafer Bergamalıların... Zafer, Ovacık köyünü, doğal zenginliklerini Eurogold'a bırakmayanların. Siyanürle altına karşı çıktılar ve çevrenin korunması mücadelesinde bir destan yazdılar. Kutluyorum hepsini, paylaşmak istiyorum coşkularını. Kolay değil, son 8 yıldır dinmek bilmeyen bir azimle topraklarını savundular. Özgün eylemleriyle cümle aleme ilan ettiler haklı direnişlerini. ‘‘Bergama bizimdir. Altın değil, hayat istiyoruz'' diye haykırdılar. Madencilerin faaliyetinin hükümet kararıyla durdurulmasının ardından onlar şimdi çocuklar gibi şen, bayramları var sokaklarda.

Önceki gün de Çevre Bakanı İmren Aykut, Devlet Bakanları Işın Çelebi, Rifat Serdaroğlu ve Şükrü Gürel'i ağırladılar. Dertlerini bir kez daha ilgililere anlattılar. Kilometrelerce uzanan bir alanı etkileyen, yeraltı sularını, havayı, suyu zehirleyen siyanüre asla izin verilmemesini istediler. Geçen perşembe sabahı telefonla görüştüğümüz Bergama Belediye Başkanı Sefa Taşkın'a tepkilerini sorduğumuzda şu yanıtı aldık:

‘‘Bergamalılar elbette sevinçli. Haklılıkları tescil edildi. Sekiz yıllık mücadele sonunda kazandık. Bu hem demokrasinin, halkın ve hukukun zaferidir. Altın madenini halk istemedi, bilim uygun görmedi, hukuk da onaylamadı. Kitle eylemi mahkeme kararlarıyla desteklendi. Çevre Bakanlığı'ndan madeni resmen kapatmasını talep edeceğiz.''

Bergamalıların en yakın dostlarından biri kimdir bilir misiniz? Recep Yener. İki yıl Bergama'da yaşamış tiyatrocu Yener, Eurogold'un ve altın davasının sıkı takipçisidir. Her sabah günlük gazeteleri 92.3 frekanstaki Yaşam Radyo'dan duyuran Yener, Bergama haberlerine özellikle dikkat çeker. Yener'in şu değerlendirmesi çarpıcıdır: ‘‘Ovacık'tan altın çıkarılması halinde 8 yılda elde edilecek gelir ancak futbolcu Sergen Yalçın'ın transfer ücretine bedeldir. Bergama'ya yazık edilmesine değmez''

Gönüllüler, çevre kuruluşlarının yanı sıra son zamanlardaki en önemli gelişmeydi Bergama Deklarasyonu. Tek güvenilir dayanağın bilim olduğu günümüzde Türk ve Alman uzmanların, ‘‘Teknoloji, doğa ve kültürel alanlardaki son verilere dayanarak Bergama yöresinde altın işletmesi kabul edilecek gibi değildir'' kararı, tartışmalara son noktayı koydu. İlginç toplantıyı İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi 26-27 Haziran'da düzenlemiş ve ‘‘Türkiye'deki Altın Madenciliği ile ilgili Bilimsel Görüşler'' enine boyuna tartışılmıştı. Böylece kişisel çıkarları adına madencilere arka çıkanlar, Eurogold'un yıllar önce Yeni Zelanda gezisine katılıp, altının piripaklığını ballandıra, ballandıra anlatanlar da Bergamalıların haklılığını gördü.

Bergamalılar aslında sadece kendilerine değil, başkalarına da iyilik ettiler. Onlar Türkiye için örnek bir direniş sergilediler. Çünkü topraklarımızda altın bol. Altına göz dikenler de hiçkimsenin gözyaşına bakmaz, doğaya acımaz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!