Yeşil’e ‘cep’ çemberi

Güncelleme Tarihi:

Yeşil’e ‘cep’ çemberi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yeşil diye bilinen Mahmut Yıldırım'ın cep telefonunu izleyen polis, bulunduğu bölgeyi ve kimlerle görüştüğünü belirledi. Yeşil'in kıstırıldığını belirten bir yetkili, ‘‘Frene basmayacağız. Soruşturma gittiği yere kadar gidecek’’ dedi.

İHD Genel Başkanı Akın Birdal'a suikast emrini veren Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım'ın çevresindeki çember daralıyor. Polis, Yeşil'in cep telefonu ile kimlerle temas kurduğunu ve bu görüşmelerde hangi baz istasyonunu kullandığını, yani hangi bölgede olduğunu belirledi.

Yıldırım'ın kıstırıldığını belirten bir polis yetkilisi, ‘‘Birdal soruşturmasında frene basmayacağız. Başbakan'ın talimatı doğrultusunda soruşturma gittiği yere kadar gidecek’’ dedi.

Edinilen bilgiye göre, polis Birdal suikastçilerini hemen belirledi. Ancak suikastçılar yakalamadan önce, çetenin tamamen ortaya çıkarılması için bir süre yakın takibe alındı. Bu sırada bazı şüpheli telefonlar, mahkeme kararıyla dinlendi. Dinlemeler sonuç verdi ve Jandarma Uzman Çavuş Cengiz Ersever ile Yeşil'in telefon konuşması belirlendi. Polis buradan yola çıkarak, Yeşil'in kullandığı cep telefonunun arama yaptığı baz istasyonunu belirledi. Böylece Yeşil'in hangi bölgede gizlendiği anlaşıldı. Polis, çok gizli tutulan bu bölgeyi kontrol altına alırken, Yeşil'in değişik zamanlarda değişik cep ve araç telefonlarıyla konuştuğunu belirlendi. Yeşil'in sık sık yerini değiştirdiğini de belirleyen polis yetkilileri, ‘‘Yeşil'in ensesindeyiz. Yakalanması an meselesi’’ dediler.

Birdal suikastini azmettiren yasadışı terör örgütü Türk İntikam Tugayı askeri kanat sorumlusu Cengiz Ersever, polisteki ifadesinde, ‘‘Güneydoğu'da can pahasına görev yapıp İstanbul'a geldikten sonra, büyük bir rant paylaşımı yaşandığını gördüm. Bu beni çok etkiledi. Batıda mafya adı altında önemli bir mücadele tarzı vardı. İstanbul'daki mafyanın bu gücünü memleket için hayırlı işlere kanalize etme gereğini düşündüm’’ dedi.

Bu amaçla, uzun süre mafya gruplarını araştırdığını anlatan Ersever, ‘‘Sonuçta, Semih Tufan Güraltay ile temasa geçtim. Kendisiyle birlikte TİT organizasyonuna giriştik. Silivri'deki TİT kampının finansörlüğünü Semih Tufan Güraltay üstlendi. 10-15 kişilik guruplar oluştuğunda, ben de bu guruptakilere ders veriyordum’’ bilgisini verdi. Ersever, Silivri'deki kampta eğitim gören çok sayıda kişinin isimlerini de polise verdi. Polis TİT'in diğer üyelerini yakalamak için operasyonlara başladı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!