Yeşil alana cami tartışması

Güncelleme Tarihi:

Yeşil alana cami tartışması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

Üsküdar, Selami Ali Mahallesi'nde inşaatı süren cami yüzünden semt sakinleriyle mahalle muhtarı birbirlerini suçluyor. Semt halkı, inşaatın yapıldığı yerin kırk yıldan beri park olarak kullanıldığını, mahalle muhtarı Bedrettin Tamay ise arsanın boş bir yer olduğunu iddia ediyor.

Üsküdar, Selami Ali Mahallesi, Gonca Gül Aralığı Sokak'taki boş bir arsada dört yıldır süren cami inşaatı semt sakinleriyle mahalle muhtarını karşı karşıya getirdi.

Mahalle halkı, inşaatı süren caminin arsasının çok uzun zaman çocuk parkı olarak kullanıldığını, ayrıca bölgeye yakın yerlerde çok sayıda cami bulunduğunu belirtiyorlar. Semt sakinlerinden Mehmet Serter şunları söyledi:

Belediye park yapmıştı

‘‘Oturduğumuz evler 1962 yılında, kurduğumuz bir kooperatif tarafından yaptırıldı. Ben idare heyetinde buranın temsilcisiydim. Evlerimizin tapusunu alabilmemiz için, tartışılan caminin bulunduğu arsanın parasının ödenmesi gerekilyordu. Burada 112 hane var. Bu tutar her haneye eşit oranda paylaştırıldı. O zamanın parasıyla her hane 400 lira ödedi. Böylece evlerimizin ipoteğini aldığımız gibi, söz konusu arsaya belediye park yaptı.’’

Serter arsanın otuz yılı aşkın bir süre park olarak kullanıldığını belirterek ‘‘Çocuklarımız ve torunlarımız bu parkta büyüdü. Ne var ki ‘1996'da başını muhtarımız Bedrettin Tamay ile çevresindeki birkaç kişinin çektiği bir grup, parkın bulunduğu arsanın ruhsatını çok cüzi bir fiyat karşılığında kimseye danışmadan Türkiye Diyanet Vakfı'na verdi. Bir yıl sonra da parktaki ağaçları kestiler. Daha sonra iş makineleriyle parkı yıktılar. Çeşitli protesto eylemleri yaptık fakat her seferinde polis engeliyle karşılaştık’’ dedi.

Semt sakinlerinden Kamelya Özergün ise şunları söyledi:

‘‘Bütün sorun, buradaki insanların fikirleri alınmaksızın böyle bir uygulamaya girişilmesi. Gerçekten camiye ihtiyaç olsaydı karşı çıkmazdık. Kaldı ki, buraya en yakın cami 200 m, en uzağı da 500 m. uzaklıkta. Zaten parka ihtiyacımız var. Benim bir kızım, bir de oğlum var. Her ikisi de eskiden park olan bu yerde büyüdüler. Parkımız yerden 5-6 m. yüksekteydi. Bu yüzden çok emniyetliydi. Şu anda semtimizde bulunan diğer park caddeye çok yakın. Bu yüzden çocuklarımız için büyük tehlike oluşturuyor. Cami inşaatının durdurulmazsını ve parkımızın yeniden yapılmasını istiyoruz’’.

1997'de başlayan cami inşaatının ikibuçuk yıl kadar durdurulduğunu belirten Kamelya Özergün ‘‘Burada imzalar toplantı. Kaymakamlığa, Üsküdar Müftülüğü'ne gidildi. Bundan önceki müftümüz gelişmeleri yakından takip ediyordu. Karşıt tarafların fikirlerini dinledi. İnşaat bu nedenle durduruldu. Fakat son belediye seçimlerinden sonra Üsküdar'a yeni müftü atandı. Bu durumdan yararlanıldı ki, inşaat yakın bir tarihte yeniden başladı’’ şeklinde konuştu.

Üsküdar Belediyesi İmar ve Planlama Müdürlüğü'nden verilen bilgiye göre 15 Eylül 1997 tarihinde tüm Üsküdar bünyesinde imar planında değişiklikler yapıldı. Söz konusu arsanın imar planı doğrultusunda cami alanı olarak kullanılacağı belirtildi.

Muhtar: Orası boş bir yerdi

Suçlamaların odağındaki isim olan Selami Ali Mahallesi Muhtarı Bedrettin Tamay, mahalle halkının hakkındaki iddialarını yalanlıyor. Tamay, cami inşaatının yapıldığı arsanın, semt sakinlerinin söylediği gibi park alanı olmadığını belirterek ‘‘Orası boş bir yerdi. Zamanında çocuklar oyun alanı olarak değerlendirmişler. Kesinlikle park yeri değil’’ dedi.

Suçlamalara da değinen Tamay, ‘‘Bunların hepsi politik şeyler. Bilmediğim, güvenmediğim şeyi yapmam. 'Cami yerine sağlık ocağı yapılsın' diyorlar. Türk Diyanet Vakfı'na, 'Bu yere sağlık ocağı yaptıralım' diyemeyiz. Bu insanlar çeşitli zamanlarda beni yıpratmak için ortaya çıkmışlardır. Sayıları az ve her zaman başarısız olmuşlardır’’ şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!