Yeryüzü ısınırken Antarktika soğuyor

Güncelleme Tarihi:

Yeryüzü ısınırken Antarktika soğuyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2002 01:48

Amerikalı bilim adamları, dünyada küresel ısınmanın artmasına rağmen Antarktika'nın buzlarla kaplı olmayan en büyük bölgesinde hızlı soğuma kaydedildiğini, bunun sonucunda burada yaşayan mikroskobik canlı sayısının her yıl yüzde 10 oranında azaldığını açıkladı.

BBC'nin haberine göre Amerikalı bilim adamları, Antarktika'nın çıplak toprak ve donmuş göllerden oluşan McMurdo Vadisi bölgesinde sürdürdükleri araştırmalardan şaşırtıcı sonuçlar elde etti. Doğal yapısı nedeniyle canlıların yaşamasına son derece elverişsiz olan bu bölgedeki mikroskobik canlılarla ilgili bir dizi inceleme yapıldı. Bilim adamları, mikroskobik canlıların yaşamının yaz aylarında az miktarda eriyen buzulların oluşturduğu suya bağlı olduğunu ve sayılarının gittikçe azaldığını açıkladı. Dünyanın önde gelen bilim dergilerinden ‘‘Nature’’ın son sayısında 14 yıl boyunca yapılan araştırmanın sonuçlarını yayınladı. Araştırma sonuçlarına göre Antartika kıtasında 1986-2000 yılları arasında canlı sayısı her yıl yüzde 10 azaldı.

Uzmanlar, aynı dönemde bölgede yaz aylarında hava sıcaklıklarının olağan değerlerin altına düşmeye başladığını, bunun sonucunda buzullardaki erimenin azaldığı ifade edildi. Çevre bilimciler sıcaklığın düşmesinin, yüzeydeki buz miktarının güneş ışınlarını derinlere geçirecek kadar incelmemesi, bunun sonucunda bitkilerin gerektiğince fotosentez yapamamaları anlamına geldiğini belirtti.

Bilim adamları Antarktika'nın sadece Güney Amerika'ya yakın olan yarımada bölgesinin ısındığını, bütün dünyada küresel ısınmanın belirgin olarak görüldüğü halde Antarktika'da giderek artan soğumanın nedeni konusunda hiçbir fikirleri olmadığını açıkladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!