Yer Beyoğlu... Her şey saniyeler içinde oldu

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2020 13:14

İstanbul, Beyoğlu'nda tadilatta olduğu öğrenilen 5 katlı metruk bina büyük bir gürültüyle çöktü. Çökme anında binanın altında kalmaktan son anda kurtulan otomobil farklı açılardan kameralara yansıdı.

Haberin Devamı

Beyoğlu Asmalı Mescit Caddesi'nde tadilat yapıldığı öğrenilen 5 katlı metruk binada saat 10.00 sıralarında çökme meydana geldi. Olayda şans eseri ölen ya da yaralanan olmazken çökme sırasında binanın altında kalmaktan son anda kurtulan otomobil ve yan sokakta yaşanan hareketlilik farklı açılardan kameralara yansıdı.

Görüntülerde bina çökerken otomobil altında kalmaktan son anda kurtuluyor. Otomobilin üstü toz bulutu ile kaplanıyor. Aracın sürücüsü çökmenin ardından geri manevra yapıyor. Öte yandan yan sokakta yürüyen bir kişi çökme sırasında korku ve panik yaşıyor.

BEYOĞLU'NDA ÇÖKEN BİNANIN ENKAZI KALDIRILIYOR

Beyoğlu, Asmalımescit Caddesi'nde çöken metruk binanın enkazı, iş makinesi tarafından kaldırılmaya başlandı. Binanın çökmesiyle moloz dolan caddede temizlik çalışmaları da başladı. Enkaz kaldırma çalışmalarının tamamlanmasının ardından caddenin araç ve yaya trafiğine açılacağı öğrenildi.

Yer Beyoğlu... Her şey saniyeler içinde oldu

Haberin Devamı


BEYOĞLU BELEDİYE BAŞKANI ÇÖKEN BİNADA İNCELEMELERDE BULUNDU

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Beyoğlu Asmalı Mescit'te çöken binada incelemelerde bulundu. Ardından açıklama yapan Yıldız, "İlk belirlemelere, kamera kayıtlarına göre her hangi bir ölü ve yaralı yok. Daha doğrusu içeride herhangi bir kimsenin olmadığını biliyoruz.

Bina Beyoğlu Belediyemizin imar müdürlüğünde raporlu bir bina. Yani incelemesi yapılmış, metruk bir bina, yıkılma tehlikesi nedeniyle mühürlenmiş bir bina. İçeride her hangi bir kişinin olduğuna rastlanılmadı kamera kayıtlarında.

Ama buna rağmen şu anda 'K9' dediğimiz köpek arama, termal cihazlarla gerekli inceleme ve ileri dinleme dediğimiz bir sistemle de canlı olup olmadığı tespit çalışması şu anda yapılıyor. Binayla ilgili dokuzuncu ayda bir karar alındı ve ilgilisine tebliğ edildi. Burayla ilgili bir güvenlik önleminin alınması konusunda gerekli tebligat yapıldı.

Ermeni Karagözyan Vakfı'na ait bir bina. Bununla ilgili 11. ayda gerekli güvenlik önlemi alındı. Çelik konstrüksiyonlarla iskelesi kuruldu. Yan tarafında şu anda ruhsatlı bir inşaat çalışması yapılıyor. Onun yapılmış olası düşüncesi belki olabilir ama arkadaşlar derin bir kazı olmadığını da tespit ettiler. Hava şartlarına bağlı olduğuna dair bir ön tespit var" dedi. 

Haberin Devamı

"TARİHİ SİT ALANI OLAN BÖLGEDE BELEDİYENİN TEK BAŞINA KARAR ALIP YIKMA YETKİSİ DE YOK"

Yıldız, "Beyoğlu en eski bina stokunun olduğu, tarihi bir şehir. Bu şekilde idam kararı aldığımız binalar var. Bu binalarla alakalı da Anıtlar Kurulu ile gerekli yazışmalar yapılıyor, bunların yıkılacağı ve nasıl yıkılacağı konusunda. Çünkü bölge tarihi sit alanı olan bir bölge. Tarihi sit alanı olan bölgede belediyenin tek başına karar alıp yıkma yetkisi de yok. Hemen yanında bulunan binaya bakıyoruz, 17 hisseli bir tapu.

Beyoğu'ndaki bu tür metruk binalarda muhatap alınacak tek bir şahıs yok. Çoğunluğu mirasçılara intikal eden yapılar olduğu için de kendi aralarında anlaşamayanlar, yargıya intikal edenler var. Bütün bunlar bizlere şunu gösteriyor; burada vatandaşımız bu binalardan uzak duracak, 'içinde yaşayayım, ne olur' demek yerine, burada vatandaş, yerel yönetim Anıtlar Kurulu, merkezi hükümet el ele bu metruk binalarla ilgili bir çözüm üretmek durumundayız.

Şu anda vali yardımcımız, kaymakamımız da burada. Belediyemiz de ilk andan itibaren ekipmanlarıyla burada. AFAD ekipleri burada. Her türlü tedbiri alma konusunda elimizden geleni yapacağız ama ben burada bir iş birliğini, el birliğini öneriyorum" diye konuştu. 

Haberin Devamı

370 BİNA BULUNUYOR 

Yıldız, "370 tane bu tür metruk yapı bulunuyor. Sıkıntı şu; yıkılma tehlikesi olduğu için bu binaların içerisine girerek teknik bir çalışma yapılamıyor. Anıtlar Kurulu ile yapılan yazışma ve bundan sonra hazırlanacak raporlar doğrultusunda buralarla ilgili yıkım kararı verildiği zaman, tüm birimler ortak gerçekleştirmeliyiz. Tarihi sit alanı olduğu için hassas davranmamız gerekiyor" şeklinde konuştu. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!