Yenikapı’da mafya oyunu

Güncelleme Tarihi:

Yenikapı’da mafya oyunu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yalı Mahallesi'ndeki talanı belediye başlattı mafya tamamladı. Semt sakinleri korku içinde.

Yalı Mahallesi 1986 Nisan ayına kadar kendi halinde yaşayan tarihi İstanbul semtlerinden biriydi. Bu tarihte Fatih Belediye Başkanı Yetkin Gündüz, sahil yolunun yeniden projelendireleceğini ve 400 bin metrekarelik yeşil alan yapılacağını açıkladı... Ve talan başladı.

Yenikapı sahilindeki Yalı Mahallesi'nde bulunan gazino ve kahvelerin büyük bir bölümünün kaçak olarak inşa edildiği ve daha sonra iskan ve işletme izinlerini aldıkları ortaya çıktı. Yenikapı Kennedy Caddesi ile Kumsal Sokak arasında kalan 833 ada, 1 ve 36 parselde bulunan toplam 12 binanın 1984-1989 döneminde Fatih Belediye Başkanı olan Yetkin Gündüz ve dönemin Eminönü Belediye Başkanı Tahir Aktaş tarafından imar planlarıyla oynanarak usülsüz bir şekilde yapıldığı anlaşıldı. Bu arada tarihi Yalı Mahallesi sakinlerinin evlerinden zorla çıkarılmaya çalışıldığı, dükkánlarını istedikleri kişilere kiralayamadıkları öne sürüldü.

Yalı Mahallesi 1986 Nisan ayına kadar kendi halinde yaşayan tarihi İstanbul semtlerinden biriydi. Sahil boyu, birbirinden zarif ahşap ve kagir konaklarla kaplıydı. Nisan 1986'da dönemin Fatih Belediye Başkanı bir basın toplantısı düzenleyerek sahil bandının yeniden projelendirildiğini açıkladı. Gündüz, Sahil Yolu olarak bilinen Kennedy Caddesi boyunca, 400 bin metrekarelik yeşil alan yapılacağını açıkladı. Fatih Belediye Başkanlığı bu amaçla bölgeyi kamulaştırarak, 1.5 milyar liralık kamulaştırma bedelini hak sahiplerine ödemişti.

Bu arada, Eminönü Belediye Başkanı Tahir Aktaş, işletmeci Turan Özen ile birlikte sahibi olduğu gazinonun yerini bedelsiz olarak Fatih Belediye Başkanlığı'na hibe etti. Kamulaştırma sonrasında sahildeki tüm eski konaklar bir hafta içinde dozerlerin kepçeleri altında kaldı.

İnşaata kapatılıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi kayıtlarında ‘‘20.10.1986 tastik tarihli 1/5000 ölçekli Sirkeci-Florya sahil şeridi rekreasyon alanı’’, Fatih Belediye Başkanlığı kayıtlarında ise ‘‘Marmara Denizi ile demiryolu arasında tarihi Türk evleri motifleri, turizm alanları, çok amaçlı spor kompleksleri’’ olarak görülen bölge, yeni planlar yapılana kadar inşaata kapatıldı.

İnşaat yasağı başladıktan bir müddet sonra arsasını belediyeye ‘‘bağışlayan’’ dönemin Eminönü Belediye Başkanı Tahir Aktaş'a ait olduğu belirlenen 208 pafta, 833 ada ve 28 parselde, inşaata başlandığı belirlendi. İnşaat üçüncü kata gelene kadar Fatih Belediyesi hiçbir işlem yapmadı. Daha sonra göstermelik olarak mühürlenen bina, Aktaş tarafından bitirildi.

Böylece ‘‘tarihi Türk evleri motifleri, turizm alanları, çok amaçlı spor kompleksi’’ olarak planlanıp kamulaştırılan alan üzerinde yasadışı inşaatlar başlamış oldu. Aktaş'ın binasının tamamlanmasından sonra Fatih Belediyesi bölgenin en büyük gazinolarından biri olan Avrasya Gazinosu'nu yaparak, yeraltı dünyasının karanlık isimlerinden Fevzi Öz'ün kardeşi Timur Öz'e kiraladı. Ayrıca tapu kayıtlarında yeşil saha olarak görülen 35 parselin Kennedy Caddesi tarafındaki bina gazino, Kumsal Sokak tarafındaki bina ise oto yıkama dükkánı olarak işletiliyor. Her iki işletmenin sahibi de Timur Öz.

Sahil'de bugün Yakamoz, Darvakit, Dayıcım Restaurant, Şamdan, Tuna, Star, Beyaz İnci, Sahil Ocakbaşı gibi işletmeler bulunuyor. Buradaki binaların sahipleri yapıları korsan bir şekilde inşa etmekle kalmayıp sokakları bile kendi arazilerine kattılar. Cemal Aydın, Kennedy Caddesi ile Kumsal Sokak arasında bulunan 16 parsel numaradaki binasını inşa ederken sahil bağlantı yolunu bina alanı içinde kaybetti. Aksaray'dan sahil yoluna dönen köşedeki bina ise, İhlas Holding tarafından kullanılıyor. Tahir Aktaş'ın sahil şeridinde bulunan arazi ve binalarını birleştirip bugünlerde bir otel inşaatına başlayacağı söyleniyor.

Mayfa devrede

Fatih Belediyesi İşletmeler Müdürü Haluk Türkmen, binaların tapu kayıtlarında görünmüyor olmasının, o yapıların iskan izni olmadığı anlamına gelmeyeceğini söyledi. Vatandaşların yeni yapılar yaparken belediyeye müracaat ettiklerini fakat tapuya başvurmadıklarını söyleyen Türkmen bu konuda şu açıklamayı yaptı:

‘‘Özellikle içkili lokantalar iskanlı binalardır. 1989'da çıkan 3572 sayılı kanunun 3. maddesi 'imar kanununa aykırı binalarda bu tür işletmelere ruhsat verilmez' diyor. Dolayısıyla bunların tamamı zamanında iskan ruhsatlarını almış yerlerdir.’’

Mahalle sakinleri, yeraltı dünyasının bölgede karanlık işler çevirdiklerini, onların korkusundan hiç kimsenin mahalleye gelip emlak almadığını bu yüzden evlerini satamadıklarını, dükkánlarını kiraya veremediklerini söylüyor. Bölgeye çöreklenmiş olan mafya mensuplarının mahallede terör estirdikleri, ev ve dükkán sahiplerinin elinden binalarını almaya çalıştıklarını söyleyen Yenikapılılar, Yalı Mahallesi Muhtarı Bülent Çolak'ın bu tür işlere önayak olduğunu öne sürüyor. Muhtar Çolak, sahil şeridinde bulunan kahvesinin geçtiğimiz aylarda iki kez, ‘‘kumar oynatıldığı’’ gerekçesiyle polis tarafından kapatıldığını doğruladı. Çolak'a göre mahallede hiçbir sorun yok. İsmini vermek istemeyen yaşlı bir mahalleli biz Yenikapı'dan uzaklaşırken yanımıza gizlice gelip şunları söyledi: ‘‘Fatih eski Belediye Başkanı Sadettin Tantan döneminde kapatılan, fuhuş yapılan çok sayıdaki pansiyon, ara dönemde görev yapan Hakkı Şenocak tarafından yeniden açıldı.

Benim dedem burada doğmuş, babam burada evlenmiş, ben burada büyüdüm. Şimdi bizim buraları tek tek terkederek onlara bırakmamız için her türlü yola başvuruyorlar. Evlerimizi soyup, çocuklarımızı dövüyorlar. Ne yapacağımızı, nereye başvuracağımızı şaşırdık.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!