Yeni virüs, 5 yaş altı çocukları tehdit ediyor

Güncelleme Tarihi:

Yeni virüs, 5 yaş altı çocukları tehdit ediyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2004 02:01

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, Türkiye'de henüz bilinmeyen ancak 5 yaş altındaki çocuklarda görülebilen ‘‘MPV’’ (Metapnömovirüs) adlı virüse dikkat çekti.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, yaptığı açıklamada, son yıllarda milyonlarca insanın hastalanıp ölmesine neden olan ve tedavileri de bilinmeyen ‘‘AIDS, ebola, SARS, deli dana, kuş gribi’’ gibi pek çok hastalığın nedeninin virüsler olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Küçükusta, şöyle devam etti:

‘‘Bu virüslerin en yeni tanınanlarından biri de 'Metapnömovirüs'ya da kısa adıyla MPV'dir. Bronşiolit ve zatürre gibi ciddi enfeksiyonlara ve ölümlere neden olabilen bu virüs, her yaştan insanı hasta edebilir, ama daha çok 5 yaş altındaki çocuklarda görülür. MPV'nin yol açtığı hastalıklar, özellikle kış ve erken bahar aylarında ortaya çıkar.’’

MPV'nin ancak son yıllarda geliştirilen ve virüslerin genetik yapılarını belirleyen PCR testi ile saptanabildiğini vurgulayan Prof. Küçükusta, MPV'nin belirtilerine de işaret ederek, virüsün, akut üst ve alt solunum yolları enfeksiyonuna yol açabildiğini, daha çok erişkinlerde görülen, üst solunum yolları enfeksiyonları, ateş, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, boğazda kızarma, ses kısıklığı gibi belirtilere neden olduğunu anlattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!