Yeni uydu 2008'de fırlatılacak

Güncelleme Tarihi:

Yeni uydu 2008de fırlatılacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2007 12:09

Türkiye'nin BİLSAT'tan sonra sahip olacağı ikinci gözlem uydusu olacak RASAT'ın, 2008 başında tamamlanması ve aynı yıl uzaya fırlatılması öngörülüyor.

Haberin Devamı

Anavatan Partisi Mersin Milletvekili Hüseyin Güler'in soru önergesini, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin adına, TÜBİTAK Başkan Vekili Nükhet Yetiş yanıtladı.

Yönetim dönemlerinde 1 patent tescil belgesi, 19 ulusal ve 7 uluslararası patent başvurusu yapıldığını belirten Yetiş, 2004'te 18, 2005'te 9 ve 2006'da 16 popüler bilim kitabı basıldığını; 17 yeni kitabın basımının ise sürdüğünü ifade etti.

Yetiş, Araştırma Uydusu Projesi kapsamında uydu tasarım ve üretimini öğrenmek amacıyla gerçekleştirilen BİLSAT Projesiyle elde edilen bilgi, beceri ve tecrübeyle ilk Türk tasarımı uydu olan RASAT'ın üretiminin devam ettiğini kaydetti. Yetiş, “Türkiye'nin BİLSAT'tan sonra sahip olacağı ikinci gözlem uydusu olacak RASAT'ın 2008 başında tamamlanması ve aynı yıl uzaya fırlatılması öngörülmektedir. Bu uyduyla Türkiye, uydu yapabilen sınırlı sayıda ülke arasına girecek” dedi.

Haberin Devamı

BİLSAT uydusuyla bağlantı kurulamadığını, tekrar bağlantı tesis etmek için çalışmaların TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü tarafından yapıldığını ifade eden Yetiş, çalışmalardan sonuç alınmayınca Enstitüsü bünyesinde bir teknik komisyon oluşturularak konunun teknik yönden araştırıldığını söyledi. Yetiş, ayrıca, TÜBİTAK Başkanlığı bünyesinde oluşturulan bir komisyon marifetiyle konunun incelendiğini bildirdi.

BİLSAT'ın temel olarak işletme deneyimi kazandırmak ve geliştirilen yazılımların deneneceği test ortamı sağlamak temel işlevine sahip olduğuna işaret eden Yetiş, “Bu görevini başarıyla tamamlamıştır. Niteliği itibariyle rutin görüntü sağlayan bir uydu değil, fakat bir araştırma uydusu olan BİLSAT, halihazırda orijinal yörüngesinde dönmeye devam etmektedir” dedi.

TÜSSİDE'YE HAZİNE YARDIMI

Yetiş, Gebze'deki yerleşkede kurulan MEB-TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsüne (TÜSSİDE) kurum kaynaklarından herhangi bir kaynak aktarımı yapılmadığını ancak, ihtiyaçları için hizmet alımı yapılabildiğini ifade etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!