Yeni ÖSO eğitimi

Güncelleme Tarihi:

Yeni ÖSO eğitimi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2017 00:16

ABD’nin, DEAŞ’ın kalesi konumundaki Rakka’ya yönelik operasyonu terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG ile birlikte yapma kararı almasından sonra, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) Washington’ın bu tutumuna karşı önemli bir hamle geldi.

Haberin Devamı

TSK, Fırat Kalkanı Harekâtı ile derinliği El Bab’a kadar inen Azez-Cerablus arasındaki 2 bin 15 kilometrekarelik alanın terör örgütü DEAŞ’tan temizlenmesinin ardından, burada destek verdiği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerini yeni bir askeri eğitime aldı. ‘Bordo Bereli’ olarak bilinen Özel Kuvvetler, Suriye topraklarında Türkiye sınırına yakın yerlerde ÖSO güçlerine eğitim vermeye başladı. ÖSO tarafından kurulan askeri eğitim kampları, 29 Mart’tan bu yana faaliyette. Bordo Bereliler, özel kamplarda ÖSO’nun hem kıdemli mensuplarına, hem de son dönemde katılan yeni mensuplarına eğitim veriyor. Kamplarda çeşitli silahların kullanımı öğretilirken, fiziksel eğitim de yoğun olarak sürdürülüyor. Eğitimlerin çoğu bölgedeki arazi şartları göz önüne alınarak bire bir operasyon yapılan arazilere benzer bölgelerde icra ediliyor.

Haberin Devamı

HER TÜRLÜ SİLAH

TSK, Suriye’deki harekâtını bitirmesinden sonra, ÖSO’ya mensup kalabalık savaşçı gruplarının eğitimine daha fazla zaman ayırmaya başlamış durumda. Verilen eğitimler sonucu ÖSO mensuplarında önceki çatışmalarda görülen zafiyet ve eksikliklerin giderilmesi yönünde önemli gelişmeler kaydedildiği vurgulandı. Bölgedeki askeri yetkililer, “Eğitim kamplarında bire bir muharebeyi, havan, roketatar, orta ve hafif makinalı silahlar gibi her türlü silahı kullanmayı öğrenen ÖSO mensuplarının bir yıl öncesine göre eğitim seviyelerinde büyük bir ilerleme kaydetmeleri, ilerde alacakları görevlerde mutlak başarıyı getirecektir. Artık sahada eski ÖSO yok, yeni bir ÖSO doğuyor. İleride muhtemel operasyonlarda farklarını gösterecekler” dedi.

ABD İLE SIKINTI OLMUŞTU

ÖSO güçlerinin eğitimi daha önce Türkiye ve ABD arasında sıkıntıya neden olmuştu. Ankara ve Washington 2014 yılında yaklaşık 2 bin ÖSO mensubunun eğitilip donatılmasında görüş birliğine varmış, eğitim yeri olarak Kırşehir Hirfanlı’daki Jandarma Eğitim Merkezi düşünülmüştü. Daha sonra Hatay’da da bir eğitim merkezi kurulmuştu. ‘Eğit-donat’ projesi, ÖSO’nun içinde hangi gruplar olacağı tartışmaları nedeniyle tasarlandığı şekilde hayata geçirilememişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!