Yeni lider yeni enerji

Güncelleme Tarihi:

Yeni lider yeni enerji
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2010 01:23

Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP Genel Başkanı seçilmesi uluslararası medyada da yankı buldu. Yabancı gazete, televizyon ve haber ajansları, Kılıçdaroğlu seçiminin, bir ‘birleşmeyi’ simgelediği ve ana muhalefete ‘enerji verdiği’ görüşünde birleşti. İşte dünya medyasından bazı başlıklar:

? New York Times: Türkiye’deki birçok sol eğilimli grup en azından şimdilik, sakin kişiliyle “Gandi Kemal” lakabını alan Kılıçdaroğlu’nun liderliği altında birleşmiş görünüyor. Kamu yolsuzluklarına muhalefeti ve hükümette şeffaflığa desteğiyle tanınan 61 yaşındaki Kılıçdaroğlu’nun seçilmesiyle CHP, ülkenin laik solunun temsilcisi olarak imajını yeniden tesis etmeyi umuyor.
Yolsuzlukla
mücadele savaşçısı
? Reuters: Türkiye’nin ana muhalefet partisi, siyasi ve ekonomik reformlara destek veren yeni bir lider seçti. Bu seçim, son yıllarda CHP’yi terkeden seçmenleri geri kazanmayı amaçlıyor. Yeni lider CHP’ye enerji verebilir.
? Associated Press: CHP, bir yolsuzlukla mücadele savaşçısını (crusader) yeni lideri olarak seçti. Soğukkanlılığı ve Hindistan’ın pasifist liderini anımsatması sayesinde “Gandi Kemal” lakabını alan Kılıçdaroğlu’nun karşısına rakip çıkmadı.
İktidara taşıyacak
? DPA: Kılıçdaroğlu’nun destekçileri, onun Genel Başkan seçilmesinin yeni bir dönem başlatacağını ve bir sonraki genel seçimlerde partiyi yeniden iktidara taşıyacağını umuyorlar. Kılıçdaroğlu, dürüst bir devlet memuru olarak ün kazanmıştı.
? BBC: Kılıçdaroğlu bazı AKP’lilere ilişkin yolsuzluk iddialarıyla gündemi değiştirmişti. Kurultayda coşkuyla karşılandı. Yerine ancak 30 dakikada ulaşabildi. Ardından jest yaparak kendisine ayrılan koltuğa değil, delegelerin arasına oturdu.
? AFP: “Türkiye’nin Gandi’si” Kemal Kılıçdaroğlu, Türk hayatındaki yolsuzluklara karşı verdiği mücadeleyle tanınıyor. Eski bir vergi müfettişi ve SSK genel müdürü olan Kılıçdaroğlu, AKP’nin çetin bir rakibi haline gelmişti.
Hayat aşılandı
? Wall Street Journal: Avrupa’yı Ortadoğu’ya bağlayan önemli bir ülkede siyasi manzarayı dönüştürme potansiyeli olan bir değişim yaşandı ve CHP yeni bir lider seçti. Son derece canlı kongre sayesinde bu siyasi harekete yeniden hayat aşılandı.
? Financial Times: Deniz Baykal’ın ayrılışı, Türk siyaseti için tektonik bir kayma. Mustafa Kemal Atatürk’ün partisini 20 yıldır Baykal domine ediyordu. Birçok merkez sol ve laik seçmeni, onun kavgacı tarzını ve laik-İslamcı ayrışmasını suistimal etme çabalarını eleştiriyor, işsizlik ve eşitsizlik gibi endişelere çözüm üretmesi gerektiğini vurguluyorlardı.
Değişim vakti
? El Cezire: Kılıçdaroğlu, liderlik için rakipsiz biçimde öne çıktı. Düne kadar CHP sosyal demokrat tabanından kopmuş, otoriter gibi görünmeye başlamıştı. Bu nedenle kendisini AKP’nin bir alternatifi olarak sunmakta zorlanıyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!