Yeni hedefini belirledi

Güncelleme Tarihi:

Yeni hedefini belirledi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2011 09:16

Kriz Kahini Roubini, Mısır'daki gelişmelerin ardından sonraki krizin Ortadoğu'dan çok uzaklarda bir ülkeden geleceğini söyledi.

Haberin Devamı

Yeni hedefini belirledi
                           

 

Roubini yazısında, "Dünyadaki petrol rezervlerinin yaklaşık üçte ikisi ve gaz rezervlerinin yarısı Orta Doğu'da bulunuyor. Enerji fiyatlarının jeopolitik risk nedeniyle yükselmesi küresel sonuçlar doğuracak” ifadesini kullandı.

 

Küresel krizlere yönelik başarılı tahminleri yüzünden Kahin lakabını alan Roubini, “Geçmişteki beş küresel resesyondan üçü, Orta Doğu'daki jeopolitik bir şokla petrol fiyatlarının artmasından sonra yaşandı. Diğer iki resesyonda da petrolün rolü vardı. 1973'teki Yom Kippur savaşıyla fiyatların aniden yükselmesi küresel stagflasyona neden oldu. 1979 İran devrimi 1980'deki resesyonu yarattı. Irak'ın Kuveyt'i işgali Amerika ve diğer gelişmiş ekonomileri 1991 baharına kadar süren bir resesyona sürükledi. Orta Doğu'daki kargaşanın ne kadar yayılacağını bilmiyoruz. Hatta büyük petrol üreticilerinden Venezuela'da bile bir yasemin devrimi yaşanabilir” diye yazdı.

Orta Doğu'daki otokratik rejimlerin yerine radikal ve istikrarsız yönetimlerin gelmesi riskine dikkat çeken Roubini şöyle devam etti:

"Tabii ki adı yolsuzluk, yoksulluk, yüksek işsizlik ve gelir eşitsizliğiyle anılan yöneticilere kimse sempati göstermemeli ama Orta Doğu'da özgür seçimler ve demokrasi deneyimi düş kırıklığı yaratan sonuçlar doğuruyor. İran devrimi otoriter bir rejim yarattı, Gazze'deki seçimler radikal Hamas'ı güçlendirdi, Lübnan'da Hizbullah büyüdü. Amerika'nın Irak'ı işgali de iç savaş ve sahte bir demokrasi getirdi. Son siyasi şoklardan önce bile petrol 90 doları aşmıştı. Şimdi 100 dolar sınırında olan petrol fiyatları daha da artarsa, bazı ekonomiler hızla yavaşlayacak hatta bazıları çift dipli resesyonu görecek. Orta Doğu'daki kargaşanın istikrarsız ve radikal rejimler doğurması çok ağır bir mali kriz ve resesyondan çıkmaya çalışan küresel ekonomi için ciddi bir tehdit oluşturur. "

 

     
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!