Yeni hayata darbe

Güncelleme Tarihi:

Yeni hayata darbe
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2012 00:00

Türkiye’nin ilk kadın Milli Eğitim Bakanı Nimet Baş tam sivil hayata alışacaktı ki Başbakan Erdoğan’dan aldığı telefonla planları alt üst oldu. TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’na başkan olan Baş, en az dört ay sade hayatına ‘darbe molası’ verecek

Haberin Devamı

AK Parti İstanbul Milletvekili Nimet Baş (Çubukçu) önce Kadın ve Aileden sorumlu Devlet Bakanı, ardından ilk kadın Milli Eğitim Bakanı olarak dolu dolu bir altı yıl geçirdi. Uzun süre kabinenin tek kadın bakanı olmasının da etkisiyle attığı her adım, giydiği her kıyafet ilgi odağıydı.
Geçen yıl önce bakanlıktan ayrıldı; sonra eşinden. Tekrar kızlık soyadını alan Baş, düne kadar gözlerden ve medyadan uzak, sade bir hayat yaşıyordu. Beklemediği bir telefonla bu sade hayatına ‘darbe molası’ verdi. Nasıl mı?
TBMM’nin önümüzdeki dönem en fazla göz önünde olacak, en fazla tartışılacak komisyonu, Darbeleri Araştırma Komisyonu olacak. Milletvekilleri de bunun farkında. Bu nedenle komisyon üyeliği için sadece AK Parti’den 60 milletvekili başvurdu, Nimet Baş hariç.
Baş, yaz tatili için yurtdışına çıkma planları yaparken telefonu çaldı. Arayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dı. Ve o gün telefonu susmadı. Baş, 28 Şubat sürecinde kendisini ‘mağdur’ olarak tanımlayanların avukatlığını yapmıştı. Öyleyse komisyon başkanlığı için biçilmiş kaftandı. Yeni görevi kendisine tebliğ edildi. Hemen kolları sıvadı, darbelerle ilgili yapılan araştırmaları, raporları ve kitapları toplamaya başladı. Özetle, yine eski yoğun günlerine döndü.
Peki Nimet Baş, sanıldığının aksine yıldızının sönmediğini ortaya koyan bu görev öncesi nerelerdeydi dersiniz?

Haberin Devamı

ÇOCUKLAR GİBİ ŞENDİ

Elimize geçen bu fotoğraflar size Nimet Baş’ın sorumluluk almadığı son bir yılıyla ilgili ipuçları verebilir. Meclis çalışmalarına bir yıldır sadece İstanbul Milletvekili olarak katılan Baş, mesaisi biter bitmez soluğu İstanbul’da birlikte yaşadığı oğlu Çağrı’nın yanında alıyordu.
10 çocuklu bir ailede büyüyen Baş, kardeşlerinin her yıl geleneksel hale getirdiği ama yoğun programları nedeniyle kendisinin bir türlü katılamadığı, ‘babaocağı buluşmasını’ da kaçırmadı bu yıl. Geçtiğimiz günlerde Karaman’ın Ayrancı ilçesinde ilk günlerindeki gibi korunan baba evinde beş kardeşi, onların eşleri ve yeğenleriyle bir araya geldi.
Kimin hangi odada yatacağı tartışması herkesin çocukluk yatağını kapmasıyla son buldu. Yatak kapma yarışını, 20 kişiyi doyurmak için girdikleri mutfak telaşı, onu da bahçede mangal sefası izledi. Eski fotoğraflar eşliğinde anlatılan çocukluk anıları, gece geç saatlere kadar süren kahkahalı sohbetlere dönüştü. Yıllar sonra çocukluk yatağında uyanan Baş, önümüzdeki dört ay için gerekli enerjiyi depoladığını nereden bilebilirdi?

Haberin Devamı

Kabinenin son dedesi

Dokuz buçuk yıldır iktidardaki AK Parti hükümeti gittikçe genişliyor. Zira bu süre zarfında Başbakan Erdoğan dahil kabinenin beş üyesi babalıktan dedeliğe terfi etti. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın ardından 10 ay önce Çalışma ve Sosyal Bakanı Faruk Çelik de dede oldu. Çelik ilk torun heyecanı olsa gerek, kızı Merve’den olan torunu Aslı’nın fotoğrafını yanından ayırmıyor. Her ne kadar sürekli Bursa’dan, Aslı’nın maceralarını anlatan yeni fotoğraflar gelse de, onu kucağına aldığı ilk anı gösteren fotoğraf, ilk göz ağrısı olarak cep telefonunun ekran duvarı olmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Kongrede kim aday
KOCA REİS’İN SON SÖZLERİ

Siyasetin ‘Koca Reis’i, Adalet Partisi ve Demokrat Parti kurucularından Saadettin Bilgiç önceki hafta 92 yaşında hayata veda etti. Bayrağı devralan oğlu, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, babasının son nefesine kadar siyasetle yatıp kalktığını ‘Meclis’ten Dışarı’ya bakın nasıl anlattı: “Bir gün Meclis’teyim, yardımcısı aradı. ‘Ne zaman gelecek’ diye beni sormuş. Genel Kurul’un sürdüğünü, gelemeyeceğimi anlattım. İkna etmek için de televizyonu açmalarını istedim. Nitekim Meclis’in çalıştığını görünce ikna olmuş. Yeni anayasa konusu gündeme geldiğinde oturdu, tüm eski anayasaları inceledi ve daha demokrat bir anayasa için rapor hazırladı. Bilinci yerindeydi. Birkaç ay öncesine kadar eli de kalem tutuyordu. Önce elleri zayıfladı. Fizik tedaviye gidip gelirken akciğer enfeksiyonuna yakalandı, derken şeker ve sonra kaybettik...” Saadettin Bilgiç’in siyasete ilgisini, vefatından iki gün önce, AK Parti Isparta Kongresi için yola çıkan oğluna sorduğu son soru daha net anlatıyor: “Kongre’de kimler aday?”

Haberin Devamı

SİYASET DİLİ
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’dan

* Fitch Fitchliğini yaptı (OUT)
(“Türkiye krize, gelişmekte olan ülkelerden daha yakın” diyen kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’e tepki)
* Standard&Poors’un standardı kaymış (IN)
(Türkiye’nin not görünümünü pozitiften durağana çeviren S&P’ye tepki)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!