Yeni hayata alısalım

Güncelleme Tarihi:

Yeni hayata alısalım
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2008 00:00

Toplumsal hayatı yakından ilgilendiren önemli düzenlemeler içeren 651 maddelik tasarı, 3 haftalık bir çalışmanın sonunda dün TBMM’de kabul edildi. Türk ceza yasalarına uyum amacıyla 170 farklı kanunda değişiklik yapan yasa özetle şu hükümleri içeriyor:

İNANCI KULLANMA ’İnancı kötüye kullanma’ suçundan mahkûmiyet, memurluğa engel olmaktan çıkarılıyor. Bunun yerine "Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar" tanımı getirildi.

DEPREM ÖNLEMİ Yapı denetim kuruluşunun görevini kötüye kullanan yöneticileri, mimar ve mühendisleri, yapı müteahhidi, proje müellifi ile laboratuvar görevlileri, 6 aydan 3 yıla kadar hapse mahkûm edilecek.

KORSANA PİŞMANLIK "Eve Dönüş Yasası"nda olduğu gibi korsan yayıncı da etkin pişmanlıktan yararlanacak. Korsan ürünleri satan veya satın alan kişi, soruşturma aşamasında bunları kimden aldığını bildirerek yakalanmalarını sağlarsa ceza indirimi yapılacak.

İŞPORTAYA CEZA Yasal olarak çoğaltılmış bandrollü eserler, yol, meydan, pazar, kaldırım, iskele ve köprü gibi yerlerde satılamayacak. Sahte bandrol üretenler, 3 yıldan 7 yıla kadar hapse çarptırılacak.

HAKİMİ REDDETME Hákimin reddi talebinin kabul edilmemesi halinde, istemde bulunanların her birine 500 YTL’den 5 bin YTL’ye kadar para cezası verilecek. İhtiyati tedbir kararına uymayanlar, 6 aya hapse çarptırılacak.

ORMAN YAKANA MÜEBBET Bir örgütün faaliyeti çerçevesinde orman yakanlara müebbet hapis cezası uygulanacak. Orman Kanunu’nu uygularken jandarma yetkisine sahip olacak orman memuruna, üniforma ve silah verilecek.

YABANCIYA HAPİS Sınır dışı edildikleri halde ülkeye izinsiz gelen yabancılar, 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

SAHTE DOKTORLAR Sahte doktor ve diş hekimlerine 3 yıldan 5 yıla, izinsiz sünnetçilik yapanlara 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Tedavisini üstlendiği hastaları, yerine vekil bırakmadan izinsiz terk eden uzman doktorlara 2 bin YTL para cezası öngörülüyor. Diploma ve belgesi olmadığı halde ebelik yapanlar ise 250 YTL ile cezalandırılacak.

GÖSTERİYE 1.5 YIL Kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşleri düzenleyen veya yönetenlerle bunların hareketlerine katılanlara, 1.5 yıldan 3 yıla kadar hapis öngörülüyor. İzinsiz kazı veya sondaj yapanlar 2 yıldan 5 yıla kadar, izinsiz define arayanlar ise 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

KAÇAK CENAZE DEFNİ İzinsiz cenaze defneden mezar bekçileri veya ölü sahiplerine 100 YTL, işyerlerinde okuma-yazma bilmeyen işçilerin eğitimlerini yaptırmayan yöneticilere 200 YTL ceza kesilecek.

SİLAH AFFI Meclis, cezaevi, spor karşılaşmalarının yapıldığı salonlar ile eğitim kurumları gibi ateşli silahlarla girilmesi yasak olan yerlerde silah taşıyanlara verilen ceza yumuşatıldı. Ceza ömür boyu hapisten çıktı, 5 yılla sınırlandı.

Hayvana eziyete ağır ceza

HOROZ DÖVÜŞÜ İzinsiz hayvan ticareti yapanlara bin YTL; hayvanları doğal kapasitesini veya gücünü aşacak şekilde eğitenlere ve bir hayvanı başka bir hayvanla dövüştürenlere 1500 YTL.

YENİ ANNEYE TATİL Hasta ve gebelik süresinin üçte ikisini tamamlamış hayvanı çalıştıranlara 300 YTL. Kesimlik hayvanlardan yavrulama, gebelik ve süt anneliği dönemindekileri öldürenlere 600 YTL. Bu eylemi yapan işletmeye 1500 YTL.

CİNSEL İLİŞKİ Hayvanla cinsel ilişkide bulunanlara 300 YTL. Hayvana alkol, sigara ve uyuşturucu kullandıranlara 300 YTL. Kesim hayvanları ve izinli av hayvanları dışındakileri kesip piyasaya sürene 3 bin YTL.

SOKAĞA TERK EDEN Ev hayvanlarını kısırlaştırmayanlara 300 YTL. Ev hayvanını sokağa terk edenlere 200 YTL. Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanları yasaya aykırı olarak öldürenlere 600 YTL. Veteriner dışında cerrahi müdahaleye 200 YTL.

KUYRUK KESME Ev ve süs hayvanının kuyruk ve kulağını kesen, ses tellerini alan, tırnak ve dişlerini sökenlere 2 bin 500 YTL.

İŞKENCE VE İHMAL Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranana 300 YTL. Bir hayvana çarpıp tedavi ettirmeyen sürücüye 300 YTL.

PİTBULL YASAĞI Pitbull, Terrier, Japanese Tosa gibi tehlikeli hayvanı üreten, satışını ve reklamını yapan, hediye edene 3 bin YTL.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!