Yeni gezegen keşfi NASA tarafından açıklandı! Canlı yaşamını destekleyebilecek yapıda mı?

Güncelleme Tarihi:

Yeni gezegen keşfi NASA tarafından açıklandı Canlı yaşamını destekleyebilecek yapıda mı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2017 21:00

NASA tarafından keşfedilen 7 gezegen dünyada herkes tarafından büyük heyecan yarattı. Evrende yaşayan tek canlılar olup olmadığımız sorusu yıllardır bilim dünyasının cevabını aradığı soruların başında geliyor. NASA'nın dün yaptığı açıklama bu soruya cevap verecek mi herkes tarafından merak ediliyor. Ancak kuşkusuz bu keşif insanoğlunu bu sorunun cevabına bir adım daha yaklaştırıyor. Özellikle Bilim adamları, gezegenlerden üçünün su varlığını ve canlı yaşamını destekleyebilecek yapıda olduğunu ifade etmesi oldukça dikkat çekti. Peki, NASA tarafından keşfedilen 7 gezegen detayları neler? Yaşam belirtisi var mı?

Haberin Devamı

Yeni gezegen keşfi için özel bir doodle hazırlayan Google, NASA'nın gece saatlerinde yaptığı açıklamanın ardından ilgi topladı. Yeni gezegen keşfi konusunda NASA'nın yaptığı açıklamada, 7 farklı gezegenin bulunduğu ve bu gezegenlerden üçünde su olma ihtimalinin açığa çıktığı öğrenildi. NASA'nın yeni gezegen keşfine dair yaptığı açıklamanın bir diğer önemli detayı ise yaşam belirtisi oldu. İşte, keşfe dair detaylı bilgiler

NASA yaptığı açıklama ile heyecan yarattı. Dünya benzeri 7 farklı gezegen olduğunu keşfeden NASA, bunların 3'ünde su bulunduğunu açıkladı. Dikkat çeken açıklamalarda bulunan NASA yetkilileri heyecan veren gelişmenin detaylarını da anlattı. 

Bilim adamları, gezegenlerden üçünün su varlığını ve canlı yaşamını destekleyebilecek yapıda olduğunu ifade etti. Yaklaşık Jüpiter büyüklüğünde sönük bir yıldız olan TRAPPIST-1’in etrafında sıkı bir ağ oluşturan gezegenlerin karasal ve kayalık yapıda olduğu, canlı yaşamına olanak verip vermeyeceklerinin anlaşılması için atmosferlerinin daha detaylı incelenmesinin gerekeceği belirtildi.

Haberin Devamı

Keşfi yapan Liege Üniversitesi Öğretim Üyesi Michael Gillon ve ekibi, yıldızın etki bölgesinde Dünya'ya benzeyen daha fazla gezegenin olabileceğini ileri sürdü.

Trappist-1 sistemine bakıldığında boyutunun Güneş Sistemi'nde yer alan Jüpiter'le aynı olduğu dikkat çekiyor. Dünya'nın boyutlarına göre de yeni sistemdeki gezegenlerin büyüklükleri ya yüzde 25 daha küçük ya da yüzde 10 daha büyük bir yapıda. Gökbilimciler şimdi gezegenlerin atmosfere sahip olup olmadıklarına odaklanmış durumda. Bilim adamları Hubble teleskopu aracılığıyla havada metan gazı ve su arayacak.

Yeni gezegen keşfi NASA tarafından açıklandı Canlı yaşamını destekleyebilecek yapıda mı

TRAPPIST-1 sistemi içinde bulunan gezegenlerden birinin yüzeyinden temsili görüntü

"Tüm bunlardan çıkarılacak sonuç şu ki dünya dışındaki yaşamları keşfetme yolunda tarihi bir adım attık." diyen araştırma ekibinden Cambridge Üniversitesi Öğretim Üyesi Amaury Triaud, "Samanyolu Galaksisi içinde Dünya büyüklüğünde çok sayıda başka gezegen olduğunu öğrenmek inanılmaz bir şey." dedi.

Haberin Devamı

Diğer bir ekip üyesi Liege Üniversitesinden Emmanuel Jehin de "Galaksimizde 200 milyar yıldız var. Bunların her birinde 10 tane Dünya benzeri gezegen olsa artık gerisini siz hesap edin." diye konuştu.Gillon ve ekibi geçen baharda TRAPPIST-1 ve çevresinde üç gezegen keşfettiklerini bildirmişti. Şimdiyse sayı yediye çıktı. Ekip, sayının yakın zamanda daha da artabileceğini vurguluyor.

Haberin Devamı

NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu'nun yerini almak üzere geliştirdiği ve sahip olduğu gelişmiş kızılötesi merceklerle yıldızların binlerce geçmişteki hallerini gözlemleyebilecek olan James Webb Uzay Teleskobu'nu 2018'de kullanıma sunmaya hazırlanıyor. 8.8 milyar dolara mal olan James Webb Teleskobu Hubble'ın yerini alacak ve sahip olduğu yeni teknoloji ile tabiri caizse evrenin uzak noktalarına daha detaylı bir şekilde bakmamıza yardım edecek.

Zira 1990'da Discovery uzay mekiği tarafından yörüngeye taşınan Hubble Uzay Teleskobu'na oranla 3 kat büyük merceklere sahip olan teleskop, Hubble'dan elde edilen verilerin de 100 kat fazlasını elde edecek.

 

Haberin Devamı

Yeni gezegen keşfi NASA tarafından açıklandı Canlı yaşamını destekleyebilecek yapıda mı


GOOGLE'DAN NASA'NIN KEŞFİNE ÖZEL DOODLE

NASA'nın dün akşam duyurusundan sonra, Google konuyu tek bir başlık altında derledi. "Exoplanet discovery" başlığı altında tüm haberleri toplayan Google, yapılan keşfe kayıtsız kalmadı.

Exoplanet discovery: Güneş sistemi dışındaki gezegen keşfi

 

UZMAN GÖRÜŞÜ - ASTROFİZİKÇİ SELÇUK TOPAL DÜNYAYI HEYECANLANDIRAN KEŞFİ BÖYLE YORUMLADI

Aynı yıldız etrafında dolanan birçok 'Dünya' bulundu!

İnsanlığın yanıt bekleyen en büyük sorularından biri evrende yalnız mıyız? Henüz Dünya'yı ziyaret edip bir acı kahvemizi içen Dünya dışı canlılar olmasa da öyle görünüyor ki evrenin her köşesinde hayat olma olasılığı çok yüksek.

Haberin Devamı

NASA'nın Spitzer adlı uzay teleskobu yeni bir keşfe imza attı. Bizden yaklaşık 39 ışık yılı ötedeki (39 x 9.500.000.000.000 km!) bir yıldız etrafında dolanan birçok öte-gezegenin varlığını ortaya koyan veriler elde etti. Bu yıldız etrafında dolanan 3 öte-gezegen daha önce bulunmuştu. Ancak yeni gözlemlerle aynı yıldız etrafında dolanan 4 adet öte-gezegen daha belirlendi. Soğuk cüce bir yıldız ve onun etrafında dolanan Dünya benzeri 7 öte-gezegen.

SELÇUK TOPAL'IN YAZISININ TAMAMINI BURADAN OKUYABİLİRSİNİZ

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!