Yeni elçiye jet onay

Güncelleme Tarihi:

Yeni elçiye jet onay
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2011 00:32

KKTC’deki Türkiye aleyhtarı gösterilerin ardından adada deprem etkisi yaratan büyükelçilikteki değişiklik jet hızıyla gerçekleşiyor. 6 ay büyükelçilik koltuğunda oturan Kaya Türkmen dün KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na, yeni büyükelçi Halil İbrahim Akça’nın ‘agremanını’ bizzat götürdü.

Cumhurbaşkanı Eroğlu ‘agremanı’ bekletmeyerek hemen imzaladı ve Türkmen’e iade etti. Türkiye’nin KKTC’ye yaptığı yardımları organize eden Teknik Heyet Başkanı Halil Akça, Büyükelçi Kaya Türkmen’in görevden alınması ve yerine atanacağının bildirilmesinin ardından önceki akşam Ankara’ya gitti. Türkiye ile KKTC arasında hazırlanan ekonomik programların uygulanmasını takip eden teknik heyetlerin Türkiye ayağının başkanlığını yürüten Akça, 8 yıldır bu görevdeydi. Son imzalanan ekonomik programın uygulanmasında ‘sıkı’ davranan Akça, KKTC’de olaylı mitingde de en çok eleştirilen yetkililer arasında bulunuyordu.

Sendikalar meydanda

Kaya Türkmen’in yerine Halil İbrahim Akça’nın gelmesini eleştiren sendikalar ise, 2 Mart’ta büyük protesto gösterisi düzenleyeceklerini açıkladı. Sendikalar, şikayet ettikleri ekonomik programı uygulayan Akça’nın terfi etmesinin Kıbrıs Türk halkına hakaret olduğunu ileri sürdü. Kıbrıs Türk ve Rum öğretmenlerin oluşturduğu “Birleşik Kıbrıs Öğretmenler Platformu”nun Rum kanadı da, “Kıbrıslı Türklere destek” için bugün Lefkoşa ara bölgede etkinlik düzenleyecek. Rum ve Türk öğretmenler, ara bölgedeki Ledra Caddesi üzerinde saat 11.00’de yürüyecek.

Rumlar: Kamçılı vali

Rum medyası, Lefkoşa Büyükelçiliği’ndeki görev değişikliğine geniş yer ayırdı. Fileleftheros gazetesi, ‘Kırbaçlı Vali’ başlığını kullanarak, Halil İbrahim Akça’nın, “Ankara’nın Kıbrıslı Türklere dayattığı ekonomik önlemler paketinin esin kaynağı ve biçimlendiricisi” olduğunu iddia etti. Politik gazetesi de elçi değişimi ile Başbakan Erdoğan’ın ‘yangına benzinle gittiği’ yorumunu yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!