Yeni bir hükümet kurulması gerekebilir

Güncelleme Tarihi:

Yeni bir hükümet kurulması gerekebilir
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 07, 2002 17:37

MHP lideri Devlet Bahçeli Çankaya Köşkü'ndeki AB zirvesinin ardından yaptığı açıklamada idam, Kürtçe ve Kıbrıs konusunda diğer partilerinden farkı düşündüklerini ancak Türkiye'nin önünü tıkamamak için gerekirse hükümetten çekilebileceklerini söyledi.

Bahçeli, AB üyeliğini gönülden desteklemelerine rağmen üyelik için dayatılan şartları MHP'nin kabul etmesinin mümkün olmadığını belirterek şunları söyledi:

"Bu noktada önümüze yol ayrımı çıkıyor. Bizim dışımızdaki siyasi partiler AB'nin dayattığı şartları kabul ediyorsa TBMM'de ortak siyasi bir patform oluşturmaları gerekecek. Ancak MHP bu girişimlere ortak olmayacak ve bu süreç hükümet tasarrufu olarak başlatılamayacak. Bu konudaki ortak girişimlere MHP katılmayacak, Meclis'te karşı oy kullanacaktır."

Ä°KTÄ°DAR HIRSIMIZ YOK

MHP'nin AB sürecinde Türkiye'nin önünü tıkamayacağını belirten Bahçeli şöyle devam etti:

"Ortak hükümet sorumluğunu paylaşan koalisyon ortaklarının karşı karşıya gelmesi doğru değil. Diğer siyasi partiler dayatılan şartlarda mutabık yeni hükümet oluşumu gerekmektedir. Oluşturulacak siyasi platform MHP'nin 127 milletvekiline karşı yeterli çoğunluğa sahip olacaktır. Bizim dışımızda partiler dayatılan düzenlemeleri yapmaktan başka bir çare olmadığını düşünüyorlarsa yeni hükümet oluşumunun önünü açmaya hazırız. MHP'nin hükümette kalkmak gibi bir hırsı yoktur."

Ä°TÄ°RAZ NOKTALARI

Bahçeli, gelinen noktada 10 ile 12 yıl sürecek bir müzakere sürecinin başlatılması için bir tarih verilmesinin bile Ulusal Program'ın çerçevesinin dışında kalan bazı konularda ilave adımlar atılması şartına bağlandığını belirterek MHP'nin itirazlarını şöyle sıraladı:

"Ön ÅŸart olarak dayatılan bu talepler, idam cezasının bu safhada terör suçlarını da kapsayacak ÅŸekilde kaldırılması ve ana dilde eÄŸitim-öğrenim ile televizyon yayını yapılmasına imkan verilmesidir.Â

Bunların yanı sıra Kıbrıs sorunu da Türkiye'nin önüne getirilecektir. AB'nin niyeti bu ay sonuna kadar Rum tarafıyla teknik üyelik müzakerelerini tamamlamak ve Aralık 2002'de Kıbrıs'ı üye almaktır.  Bu durumda Türkiye, bir ikilemle karşı karşıya bırakılacaktır.

Ayrıca terör örgütünün yeni siyasallaşma sürecinin ve AB üyeliğini kullanarak bu amaçlarına ulaşma stratejisinin gözardı edilemeyeceğini ve AB'nin taleplerinin PKK/KADEK'in bu siyasi platformuyla örtüştüğü gerçeğinin doğru değerlendirilmesinin kaçınılmaz olduğunu düşünüyoruz."

Bahçeli, öne sürülen şartları  MHP'nin bugünkü konjonktürde kabul etmesi hiçbir şart altında mümkün olmadığını da sözlerine ekledi.

GÖNLÜMÜZ RAHAT 

MHP lideri Devlet Bahçeli, Helsinki Zirvesi'nde adaylık statüsünün kabulünün57. Hükümet döneminde gerçekleştirildiğini, AB'ye uyum yönünde çok önemli adımlar atıldığını belirterek "Bu konuda önemli açılımlar içeren Ulusal Program hazırlanmış ve uygulamaya konulmuştur. Gönlümüz rahat. Ancak müzakere sürecinin başlatılması için tarih verilmesi bile ilave adımlar atılması şartına bağlanmıştır. MHP ön şart olarak getirilen konuların geçmişten kopuk değerlendirilmesinin mümkün olmadığını ve terör potansiyelinden bağımsız ele alınamayacağına inanmaktadır" dedi.

ÇİLLER FIRSATI DEĞERLENDİREMEDİ

Zirvede AB ile ilişkilerin her yönüyle ele alındığını görüşlerin aracısız ve samimi olarak aktırıldığını ifade eden Bahçeli, Çiller'in toplantıya katılmamasını eleştirerek "DYP lideri Sayın Tansu Çiller AB ile ilgili olarak kamuoyuna yansıyan çelişkili tutumunun açıklığa kavuşturulması için bu fırsatı değerlendirememiştir" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!