Yemen muhalefet lideri Türkiye'de konuştu

Güncelleme Tarihi:

Yemen muhalefet lideri Türkiyede konuştu
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2011 16:24

Geçtiğimiz Cuma günü Devlet Başkanı'na bağlı keskin nişancıların gösterilere ateş açtığı ve 50'den fazla kişinin hayatını kaybettiği Yemen'de tansiyon düşmüyor. Bugün başkent Sana'nın önemli noktalarına iktidar ve muhalefet yanlısı askerlerin konuşlandırıldığı bildirilirken, muhalefetin önde gelen liderlerinden Dr. Abdullah Zindani İstanbul'a geldi.

Haberin Devamı

Yemen'de dün ordudan ve sivil yönetimden birçok ismin protestoların hedefindeki Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'e desteklerini çekip göstericilerin tarafına geçmesinin ardından, bugün silahlı birliklerin başkent Sana'nın çeşitli noktalarında konuşlandırılmaya başladığı bildirildi.  

Sevin TURAN
hurriyet.com.tr

Dün istifasını açıklayan Kuzeybatı Bölge Komutanı General Ali Muhsin El Ahmer'e bağlı birlikler, Merkez Bankası, Salih'in partisinin merkezi ve bazı devlet kurumlarını kuşattı. Salih'in oğlunun ve yeğeninin komutasındaki iktidar yanlısı güçlerin de Başkanlık Sarayı çevresinde konuşlandırıldığı belirtiliyor.

 

Salih'in sözcüsü Ahmed El Sufi ise Devlet Başkanı’nın Yemenli yetkililer, komutanlar ve aşiret  liderleriyle, dün gece yaptığı görüşmede bu yıl sonunda görevini bırakma niyetini bildirdiğini açıkladı.

 

Haberin Devamı

Yemen’de bunlar yaşanırken muhalefetteki Islah Partisi’nin önde gelen isimlerinden Dr. Abdullah Zindani Türkiye’ye geldi.

 

İstanbul’da basın mensuplarıyla görüşen Zindani, iktidara çok sert mesajlar gönderdi. Zindani, göstericilerin taleplerinin sadece hürriyet, demokrasi ve adalet olduğunun altını çizerek bunun için barışçıl yollardan ayrılmayacaklarını söyledi.

 

BİZ LİBYA’YA BENZEMEYİZ

“Yemen halkı, Libya’ya benzemez” diyen Zindani, “Her Yemenlinin evinde en az 2-3 kalaşnikof tüfek bulunur. Yemenlilerin hepsi, bellerinde hançerlerle gezer. Ancak, aşiret kültürü dolayısıyla kimse bu silahları kullanmaz, kullanamaz. Çünkü birini öldürdüğünüzde karşılığında sizin de öldürülme ihtimaliniz varsa buna cesaret edemezsiniz. Bu yüzden Yemen’de Libya’daki gibi bir iç savaş olmaz” dedi.

 

Zindani, Salih’in bu şekilde devam etmesi durumunda Yemen'in parçalanması ihtimalinin söz konusu olabileceğini, ikiden fazla Yemen’in ortaya çıkabileceğini belirtti. Bu tehlike üzerine ülkedeki alimler ile aşiret liderlerinin olağanüstü bir toplantı yaparak bir talepler listesi oluşturduklarını ve bunu Salih’e ilettiklerini söyleyen Zindani muhalefetin ve hükümetin bu bildiriyi önce kabul ettiğini, ancak daha sonra Abdullah Salih'in anlaşmadan vazgeçtiğini söyledi.

 

Batılı güçlerin Kaddafi’ye yaptıkları müdahalenin bir benzerini de Salih’e yapmaları ihtimaliyle ilgili olarak “Zindani, “Yemen halkı kendi değişimini kendi elleriyle yapacak güçtedir. Yemen halkı kendi uçağını istediği zaman kaldıracak, istediği zaman indirecek, gerektiği zaman kendi düşürecek bir halktır. Bunun için dış müdahaleye gerek yoktur. Önemli askeri birlikler halkın yanında yer almıştır zaten” dedi.

Haberin Devamı

 

Bahreyn örneğinde olduğu gibi, bir dışarıdan müdahale ihtimali üzerine de konuşan Yemenli muhalif lider, “Yabancılar gelirse, onlara hoş geldin demeyiz. Suudi askerler Bahreyn’e güvenliği sağlamak için girdi. Ama Yemen’e girmeleri savaş demektir” dedi.

 

Zindani, Yemenlilerin tamamının silahlı olmasının yanı sıra, ülkenin dağlık yapısının da dış müdahaleye izin vermeyeceğini söyledi.

 

Bundan dört yıl önce de Yemen’deki durumun şimdikinden farklı olmadığının hatırlatılması ve ayaklanmaların neden şimdi yaşandığının sorulması üzerine Yemenli siyasetçi, iktidarın o zamanlar özgürlük taleplerini gündeme getirenleri Husi yanlısı ya da El Kaide yanlısı olarak yaftalandığını belirtti.

Haberin Devamı

 

Zindani, Tunus ve Mısır’da yaşanan gelişmelerin Yemenliler için bir fırsat yarattığını söyledi.

 

EL KAİDE BİLMECESİ

Zindani, Yemen’deki El Kaide örgütünün üyeleriyle Salih’e bağlı kuvvetlerin üyelerinin aynı kişiler olduğunu da öne sürdü.

 

Zindani, “Çok net olarak şunu söyleyebilirim ki Yemen’de El Kaide Cumhurbaşkanının kendisi ve Cumhurbaşkanı özel askeri birlikleridir. Uluslararası haber ajanslarında ‘Yemen’deki el Kaide örgütü’ olarak duyduğunuz haberlerin çoğu bizim yaptığımız araştırmalarda Cumhurbaşkanına bağlı özel kuvvetlerdir ve bu kuvvetlere ait kişilerdir. Abdullah Salih bu hareketlerle Batı’dan belli menfaatler gözetmektedir” dedi.

Haberin Devamı

 

ABD’nin bile son dönemde Salih’in “yalancı” olduğunun ve El Kaide’yle ilgili söylediklerinin doğru olmadığının farkına vardığını belirten Zindani, “Salih, Güney Afrika’dan pilotsuz uçaklar alarak, belli bölgeleri bombalattı. Halka da, ‘ABD yaptı’ dedi.Bunlar ortaya çıkınca halk ayaklandı” dedi.

 

“Noel bombacısı ve USS Cole olaylarının failleri de mi Cumhurbaşkanına bağlı?” sorusu üzerine, “O konuda net bir bilgim yok” diyen Zindani, “son dönemdeki bazı bombalama hazırlıklarının Salih’le bağlantılı olduğunun ortaya çıktığını” belirtti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!