Yazın en hareketli resepsiyonu

Güncelleme Tarihi:

Yazın en hareketli resepsiyonu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2009 19:54

Ankara'da önce genel müdür, ardından müsteşar yardımcısı, son olarak da yaklaşık 9 yıldır Dışişleri Bakanlığı müsteşarı olarak görev yapan büyükelçi Ertuğrul Apakan veda ediyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu ilk kez bir resepsiyona evsahipliği yaparken, gecenin onur konuğu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 'Demokratik Açılım'a ilişkin önemli mesajlar verdi..

Haberin Devamı

RESEPSİYONDAN KARELER

Birleşmiş Milletler nezdinde daimi temsilci olarak atanan Apakan için Ankara'da bu yazın yapılan belki de en yüksek resepsiyon veriliyor. Resepsiyonun ev sahibi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, onur konuğu ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül.

Tatile gitmemiş büyükelçi, üst düzey bürokrat kim varsa hepsi şu anda Ankara Sheraton'daki resepsiyonda. İlk göze çarpan isimler Dışişleri Yeni Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Savunma Sanayi Müsteşarı Murat Bayer, MGK Genel Sekreteri Tahsin Burcuoğlu ve hemen hemen tüm yabancı büyükelçiler ile dışişleri bakanlığının tüm üst düzey yönetimi.

GÜL: "SORUNU KENDİMİZ ÇÖZMELİYİZ YOKSA İSTİSMAR EDERLER"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül resepsiyon çıkışında gazetecilerin hükümetin Demokratik Açılım, kamuoyunun ise Kürt Açılımı olarak nitelendirdiği yeni süreç için soruları yanıtladı.

Haberin Devamı

Gül'ün mesajı kısa ve net oldu: "Sorunu kendi insiyatifimiz ile çözmeliyiz yoksa başkaları bunu istismar eder."

Türkiye'nin çok büyük, medeni, demokratik standartlarını yükseltmek isteyen bir ülke olduğunu söyleyen Gül "Bunlar için cesur bir şekilde çalışmalıyız" dedi.

Gül şöyle konuştu: "Vatandaşın ülkesine, Türkiye Cumhuriyeti'ne olan aidiyetini güçlendirecek olan çalışmaların hepsi doğru çalışmalardır. Bütün bu çalışmalar neticesinde Türkiye'nin üniter yapısının daha güçlü hale gelmesi beklenir. Bunları birlik beraberlik içinde güçlü ve medeni bir ülkenin özgüveni içinde yapmak gerekir.

AÇILIM MGK'DA GÖRÜŞÜLECEK

Gül, konunun perşembe günü yapılacak MGK'da ele alınıp alınmayacağı sorusuna "Şüphesiz MGK'da Türkiye'nin en önemli meseleleri konuşuluyor" dedi.

ÖCALAN MUHATAP DEĞİL

Gül, PKK elebaşısı Abdullah Öcalan'ın yol haritası sunacağına ilişkin sorulara ise "İmralı filan onları geç, onlar bizim muhattabımız değil" diye cevapladı.

Bu konuyu görüşmek için muhalefeti toplantıya çağırıp çağırmayacağı konusundaki sorulara ise, daha önce yapılan toplantıda bu konuların ele alındığını söyledi ve "Muhalefet de düşüncelerini paylaşıyor. Olumlu şeyler alınırsa, ülke kendi sorununu çözer" dedi.

Haberin Devamı

DAVUTOĞLU KESİN KONUŞTU: “AFGANİSTAN’A ASKER TALEBİ YOK”

Resepsiyonda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun gündeminde ise Pakistan ve Afganistan konuları vardı.

Bakan, ABD’den Türkiye’ye Afganistan, için asker talebi olup olmadığına ilişkin sorulara çok net cevap verdi ve “Özel hiçbir talep yok” dedi.

Türkiye’nin ISAF çerçevesinde göreve devam edeceğini, Kabil komutanlığını devraldığında da komutanlığı yürütebilmek için bir miktar asker arttırmasının normal olacağını söyleyen Davutoğlu “Afganistan’a en ciddi katkıyı yapan ülke Türkiye. 40 bin öğrenci Türkiye’nin yaptığı okullarda okudu. 20 sağlık ocağı yaptık. Polisleri biz eğitiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

PAKİSTAN DOSTLARI İSTANBUL’DA TOPLANACAK

Davutoğlu, önümüzdeki hafta da Pakistan’a destek olmak üzere toplanacak olan ve daha önceki toplantısı Japonya’da yapılan ve Türkiye’nin de içinde olduğu “Pakistan’ın Dostları” grubunun önümüzdeki hafta İstanbul’da Dışişleri Bakanlığı düzeyinde bir araya geleceğini söyledi.

Bu çerçevede AB dönem başkanı İsveç’in Kanada ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin dışişleri bakanı düzeyinde katılımlarının kesinleştiğini ve çok sayıda ülkenin de bakan düzeyinde katılacağını söyleyen Davutoğlu ABD’nin ise Başkan Obama’nın özel temsilcisi Richard Holbrooke tarafında temsil edileceğini söyledi.

İRAN’DA TUTUKLU FRANSIZ İÇİN TÜRKİYE DEVREDE

Haberin Devamı

İran’da seçimlerden sonra meydana gelen olayların ardından tutuklanan Fransız vatandaşı elçilik görevlisi için Türkiye’nin de devrede olduğunu da bizzat Davutoğlu açıkladı: “Türkiye bu bölgede meydana gelen olaylar açısından her zaman olarak katkısını sunmuştur sunmaya da devam edecektir. Bugün İran Dışişleri Bakanı Muttaki ile görüştüm. Tabi ki sadece bu konuyu görüşmedim ama bu da ele alındı”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!