Yazıklar olsun İtalya

Güncelleme Tarihi:

Yazıklar olsun İtalya
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

İtalya, kanlı terör örgütü PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın güdümündeki sözde Kürt Parlamentosu'na kucak açtı. Avrupa'nın pek çok demokratik ülkesinin kapılarını kapadığı bu sözde örgütün yemin töreni, dün Roma'da yapıldı. MED TV'nin naklen verdiği Kürtçe yemin töreninde, Türk düşmanı Rum, Yunan ve Ermeni temsilciler de bulundu.

Türkiye'nin tüm girişimlerine rağmen sözde Sürgündeki Kürt Parlamentosu temsilcileri, İtalya'nın başkenti Roma'da yemin ederek uluslararası alanda ‘tanınma’ için ilk girişimde bulundu. Türkiye'nin engelleme girişimleri üzerine İtalyan Parlamento Başkanı Luciano Violante, ‘Bir veya birkaç milletvekilinin girişimi İtalyan hükümetini ve parlamentosunu bağlamaz’ diye açıklama yaptı.

Sürgündeki sözde Kürt Parlamentosu'nun temsilcileri İtalyan Parlamento Sarayı ‘Montecitorio’da birkaç hafta önce Şam'da PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşen Yeni Komünist Partisi milletvekilleri Ramon Mantovani ve Walter De Cesaris tarafından ağırlandı. Sabah düzenlenen ortak basın toplantısından sonra dün öğleden sonra Sözde Sürgündeki Kürt Parlamentosu'nun 65 üyesi parlamento yakınlarındaki ‘Sala Borromini’de Kürtçe olarak yemin ettiler ve yemin töreni MED TV tarafından naklen yayınlandı. Törene Nevruz kutlamaları sırasında Diyarbakır'da olay çıkardığı için sınır dışı edilen PKK sempatizanı İtalyan Dino Frisullo da katıldı.

TÜRKİYE KINANDI

Sabah parlamentoda yapılan toplantıya bu girişim için imza atan 14 milletvekili ve bazı grupların temsilcileri de katıldılar. Toplantıda zaman zaman Türkiye kınanırken, Yeşiller’den Veto Leccesi, Forza İtalia'dan Dario Rivolta, Halk Partisi'nden Giovanni Bianchi de birer konuşma yaparak Sözde Kürt Parlamentosu'nun kimlik kazanması ve tanınması için uğraş vereceklerini belirttiler.

DÜŞMANLAR ORADA

İtalyan parlamentosundaki toplantıya Rusya'dan iki, Romanya'dan bir, Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan'dan bir, Lübnan'dan bir Ermeni ve İsrail'den bir Filistinli milletvekilinin gözlemci katılması dikkat çekti. Roma'daki Kürt toplantıları bugün sempozyumlarla devam edecek. Öncelikle Sözde Sürgündeki Kürt Parlamentosu'nun tanınması için girişim olanakları aranacak. Daha sonra başta PKK ile diğer Kürt grupların Ankara hükümeti ile aynı masaya ‘Barış Zirvesi’ adı altında oturtmak için ortam yaratılması gündeme gelecek.

PROTESTO NOTASI

İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Massimilino Bandini'ye Türk hükümetinin protesto notası verildi. Türkiye'nin Roma Büyükelçisi İnal Batu da geçen hafta İtalya Meclis Başkanı Luiciano Violante'yi ziyaret ederek söz konusu toplantının İtalyan Meclisi'nden dışlanmasını talep etti.

İnal Batu ayrıca, İtalya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Pierro Fascino'ya yazdığı bir mektupta, İtalya Meclisi'nin bir terör örgütüne tahsis edilmesini kınarken, olayın Türkiye açısından vahametini ve iki ülkeyi telafi olmayan bir krize itebileceğini belirtti. Batu, ayrıca geçen cumartesi günü İtalya Başbakanı Romano Prodi ile iki kez telefonla konuşarak kendisinin de söz konusu toplantıların meclis dışına alınacağı konusunda çaba göstereceği şeklinde söz aldı.

ACİZ BAŞKAN

Ancak İtalyan Hükümeti'nin, Meclis Başkanı Violante ve parlamenterler üzerindeki baskısı bir sonuç vermedi. Nitekim, İtalyan Hükümeti, dün Türk tarafına ‘elimizden gelen her şeyi yaptık, ancak toplantının yerini değiştiremiyoruz’ mesajını gönderdi.

Sözde bu yemini ettiler

Ben halkımın iradesini temsil edeceğim. Kürdistan'ın özgürlüğü için çalışacağım. Kürt halkı arasında ayırım yapmayacağım. Laik bir yönetimle birlikte hakkınızı koruyacağım. Amacım; Kürdistan halkı için özgür, demokratik bir toplum tesis etmektir. Çalışmalarımda hiçbir şahsi çıkarı gözönünde bulundurmayacağım. Ulusal birliği koruyacağım. Kürdistan şehitlerine bağlı kalacağım. Tarih önünde, insanlığın ve halkımın önünde bunları yerine getireceğime namusum ve şerefim üzerine yemin ediyorum.

5 İtalyan vekil de katıldı

İtalyan Parlamentosu'ndaki toplantıya İtalyan Komünist Yeniden Kuruluş Partisi'nden Ramon Mantovani ile Walter De Cesaris, İtalyan Halkçı Parti'den Giovanni Bianchi, Yeşiller'den Paulo Cento, Sol'un Demokrat Partisi'nden Marco Pezzoni de katıldı. Rus Milletvekili Evgeni Mavtckenkov ve Bovrdouku Pavel, Lübnan'dan Ermeni Partisi Başkanı Bocekhian, Yunanistan'dan Yeni Demokratik Parti milletvekili Panos Kamenos, Romanya'dan SDP milletvekili Dimitru Samdu, İsrail'den bir Filistin asıllı milletvekili ve bir politikacı, Güney Kıbrıs'tan da bir Rum temsilci de bulundu.

Türkiye'den tokat gibi tepki

Bir grup İtalyan milletvekili ve PKK'nın siyasi organı ERNK'nın girişimi ile Sözde Kürt Parlamentosu'nun İtalyan Parlamentosu'nda toplanmasının Ankara ile Roma arasında yarattığı kriz büyüdü.

Türkiye'nin uyarılarına rağmen, dün İtalyan Parlamentosu'nda bölücü örgütün toplantı yapması üzerine, Türk Dışişleri Bakanlığı, Roma Büyükelçisi İnal Batu'nun Ankara'ya çağırılması için hazırlık yapıyor.

Kaynaklar, geçtiğimiz aylarda bir grup İtalyan parlamenterin de gizlice Şam'da PKK Lideri Abdullah Öcalan ile bir araya geldiğini ve Roma'da yapılan toplantının detaylarının da bu görüşmede kararlaştırıldığını belirttiler. Türkiye'nin bu konuda da İtalya'dan bilgi istediği öğrenildi. Büyükelçi Batu, Roma'daki olayın seyrine göre ya Ankara'ya istişarelerde bulunulmak üzere geçici olarak çağrılacak ya da resmen geri çekilecek. İtalya'nın, Türkiye'nin 4.5 milyar dolarlık saldırı helikopteri ihalesinden de çıkarılabileceği belirtildi.

DIŞİŞLERİ ÇOK SERT

Dışişleri yetkilileri, İtalya'nın bu tutumu ile ilgili çok sert bir ifade kullandılar. Yetkililer, ‘‘Türkiye'nin İtalya'ya karşı itimadı kökten sarsılmıştır. Sözde Sürgünde Kürt Parlamentosu'nun toplantısına İtalyan Parlamentosu'nda değil, İtalyan toprağında bile izin vermek başlı başına tamiri çok güç bir hatadır. İp artık kopacağı en ince noktaya gelmiştir’’ dediler.

Bu arada bu gelişmeler üzerine İtalya'nın Ankara Büyükelçiliği'de Hürriyet'e yaptığı açıklamada, ‘‘Bu olay bizimle ilgili değil, sadece bir grup parlamenter bunu ayarladı. İtalyan hükümetiyle kesinlikle alakası yoktur. Büyükelçilik, Dışişleri Bakanlığı ve hükümetimiz elinden geleni yapmıştır. Bu olayın ilişkilerimizi bozacağına inanmıyoruz’’ dediler.

Ecevit'ten sert mesaj

Başbakan Yardımcısı ve DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, İtalya'da toplanan sözde Kürt Parlamentosu ile ilgili olarak italya'ya sert mesaj gönderdi. Ecevit, ‘‘İlişkilerimiz eskisi gibi olmayacak’’ dedi.

İtalyan hükümetinin, Türkiye'nin uyarılarına karşın sözde Kürt parlamentosunun İtalyan meclisinde toplanmasına izin vermesi üzerine Ecevit, ‘‘Bu son derece çirkin. İtalya ile aramızdaki ittifak bağlantısıyla bağdaşamayacak bir şey. Ayrıca İtalya'nın terörizm ile mücadele konusunda verdiği sözleri de kendilerinin çiğnediği bir durumla karşı karşıyayız. Biz hükümet, devlet olarak gereken tepkiyi gösterdik. Fakat İtalya'yla ilişkilerimiz eskisi kadar sıcak olamayacak.’’ diye konuştu.

TBMM Başkanı Hikmet Çetin de konuyla ilgili olarak İtalya Meclis Başkanı ile telefonla görüştüğünü belirterek ‘‘Yapılan işin yanlış olduğunu, bunun ikili ilişkilerimizi olumsuz etkileyeceğini belirttim. Hollanda ile aynı konuda bozulan ilişkilerimizin yeni yeni düzelmeye başladığını kendisine ilettim’’ dedi.

Kürt devletine karşıyız

Kuzey Iraklı Kürt liderler Celal Talabani ve Mesut Barzani'nin ABD'nin başkenti Washington'da imzaladıkları gizli anlaşmaya Ankara'nın gösterdiği sert tepki, ABD'de endişe uyandırdı. Bir grup gazeteciye dün açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, ‘‘Kürt devletine karşıyız. Çünkü bölgede istikrarsızlığa neden olur’’ dedi. Anlaşma içeriğinde, Türkiye'nin, ‘Kuzey Irak’ta bağımsız bir Kürt devleti kurulması' kaygısını geçerli kılacak hiçbir neden olmadığını söyleyen yetkililer, ‘‘Anlaşma metni içinde federasyon kelimesi hiç geçmiyor. Sadece bir tek cümle içinde Barzani ve Talabani ile bölgedeki diğer unsurların Irak'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde ve federatif temelde hükümet kurmalarından söz ediliyor’’ bilgisini verdiler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!