Yazarlardan Mater’e destek

Güncelleme Tarihi:

Yazarlardan Mater’e destek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Gazeteci Nadire Mater'in, askerlik görevini Güneydoğu'da yerine getirmiş gençlerle yaptığı dizi röportajlardan oluşan Mehmedin Kitabı adlı çalışmasının, Beyoğlu 2. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından toplatılmasına yönelik tepkiler sürüyor.

Konuyla ilgili bir bildiri yayınlayan, aralarında Adalet Ağaoğlu, Ahmet Altan, Barış Pirhasan, Lale Müldür, Murathan Mungan, Orhan Pamuk ve Yaşar Kemal'in de bulunduğu 50 yazar ‘‘Bu vahim hatanın düzeltilmesini istiyoruz’’ dediler.

Yazarların bildirisi şöyle: ‘‘Kitaptan anlaşıldığına göre Mater önceden tanımadığı ve adlarının yayınlanmayacağını bildirerek bant kaydı yoluyla söyleşi yaptığı 42 gencin anlattıklarını kesinlikle konuşanın kendi sözcükleriyle aktarmıştır. Kitapta da kitabın oluşum öyküsünü anlatan önsözün dışında Mater'in hiç bir görüşü yorumu ya da değerlendirmesi bulunmamaktadır. Dolayısıyla kitabı oluşturan metinler, bu kişilerin kendi yaşadıklarının kayıtları ve yaşadıkları konusunda kendi duygularının ve düşüncelerinin dolaysız anlatıları olarak görülmelidir.

Bu kitap böylece olağan sayılması gereken düşünce ve ifade özgürlüğüne konu olmaktan öte bir önem taşımaktadır. Toplumumuzda çok eski bir geleneği olan ve son yılarda sözkonusu olaylarla yeniden ağırlık kazanan gazi kavramı düşünülürse bu kayıtlar 1984- 98 Güneydoğu Gazileri'nin Tanıklıkları'ndan bir kesit olarak nitelenebilir.

Bu bakımdan

Mehmedin Kitabı'nın toplatılmasını kınadığımızı bildirir bu vahim hatanın düzeltilmesi için kamuoyunu ve ilgilileri göreve çağırırız.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!