Yazar Mehmet Uzun beraat etti

Güncelleme Tarihi:

Yazar Mehmet Uzun beraat etti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2001 00:00


''Aşk gibi aydınlık, ölüm gibi karanlık'' adlı kitapla ''terör örgütüne yardım ve yataklık ettikleri'' öne sürülen yazar Mehmet Uzun ile yayıncı Hasan Öztoprak, suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraat etti. İstanbul 4 No'lu DGM'deki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Mehmet Uzun ve Hasan Öztoprak katıldı.

Kimlik tespitlerinin ardından sorguları yapılan sanıklardan Mehmet Uzun, ''hiçbir devletin, siyasetin, rejimin ve liderin yazarı'' olmadığını, yazılarının içeriğini hümanizmin oluşturduğunu belirterek, davaya konu romanın tümüyle kurgu olduğunu söyledi.

Kitabı yazmasının sebebinin ''ne korku, ne de aptalca bir hareket''olduğunu kaydeden Uzun, ''Bu kitabın bir propaganda aracı olarak değerlendirilmesini, romanıma ve kendime hakaret olarak addediyorum. Bana göre propaganda için yazılan eser kötüdür'' dedi.

Gendaş Yayınevi'nin sahibi sanık Öztoprak, davaya konu kitabı bir edebi eser olarak yayınladıklarını anlatarak, bu tür bir eserin ''terör örgütüne nasıl yardım ve yataklık ettiğini'' anlamakta zorluk çektiğini ifade etti. Duruşmada söz alan sanık avukatları da müvekkillerinin beraatlerini talep ettiler.

Esas hakkındaki görüşünü bildiren DGM Cumhuriyet Savcısı SelahattinDemir, kitabın bir bütün olarak incelendiğinde suçun yasal unsurlarının oluşmadığının görüleceğini ifade ederek, bu nedenle sanıkların beraatlarına karar verilmesi gerektiğini söyledi.

Verilen aradan sonra kararı açıklayan mahkeme heyeti, Savcı Demir'in mütalaası doğrultusunda, suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle sanıklar Mehmet Uzun ve Hasan Öztoprak'ın beraatlerini kararlaştırdı.

İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, sanıkların, ''Yasadışı örgüt üyelerine yardım ve yataklık etmek'' suçundan 4.5 ile 7.5'ar yıl arasında ağır hapis cezasına çarptırılmaları isteniyordu.

YAZARLAR YALNIZ BIRAKMADI

Duruşmayı, Yaşar Kemal, Zülfü Livaneli, Orhan Pamuk, Metin Kaçan, Yılmaz Erdoğan, Akın Birdal, Nadire Mater ve Şanar Yurdatapan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda aydın ile İsveç'in İstanbul Başkonsolosu Sture Theolin, Lahey Adalet Divanı eski savcısı Eric Östberg, Pen Uluslararası Yazarlar Birliği Hapisteki Yazarlar KomitesiBaşkanı Eugene Schoulgin, İsveç Pen Yazarlar Birliği'nden Elisabeth Zila Olin, Norveç İfade Özgürlüğü Forumu Başkanı Beate Slydal ve çok sayıda yabancı gazeteci ile yazar da izledi.

Duruşmadan sonra DGM dışında bir açıklama yapan yazar Mehmet Uzun, mahkeme kararının ''Türkiye'ye yakışan bir karar'' olduğunu kaydederek, ''Edebiyat ve sözün kesin ve mutlak olarak serbestliği yönünde karar alındı'' dedi.

YAŞAR KEMAL: DAVA UTANÇ VERİCİ

Yazar Yaşar Kemal, böyle bir davanın olmasını ''utanç verici'' bulduğunu, ancak bu kararla ''demokrasiye doğru bir adım daha atıldığını'' söyledi.

Gazeteci-yazar Zülfü Livaneli ise bu kararda sadece Mehmet Uzun ve yayıncının kazanmadığını belirterek, ''Türkiye de bir şeyler kazandı, kin ve nefret kaybetti'' diye konuştu. (İstanbul/aa)




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!